2022. június 28., 12:52
Frissítve: 05:00

A kormány egyetért Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával

A kormány kedden jóváhagyta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, és javasolta Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, hogy írja alá az erre vonatkozó dokumentumokat.

Nato
Fotó: TASR

Ezt követően a kabinet ratifikálja őket. A két ország csatlakozása a beterjesztők szerint erősíteni fogja az észak-atlanti térség, és ezzel Szlováki biztonságát is.

Svédország és Finnország az európai biztonság alapvető változásaival, valamint azzal indokolta NATO-csatlakozási kérelmét, hogy

az ukrajnai orosz inváziót követően meg kell erősíteniük országuk biztonságát és védelmét.

A Svédország és Finnország Észak-atlanti Szövetséghez csatlakozásáról szóló dekrétum azon a napon lép hatályba, amikor valamennyi NATO-tagállam értesíti jóváhagyásáról az Egyesült Államok kormányát.

A dokumentum hatálybalépésekor a NATO főtitkára valamennyi fél nevében meghívja a Svéd Királyság és a Finn Köztársaság kormányát, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez

- olvasható a dokumentumban.

Az országok azon a napon válnak taggá, amikor elküldik csatlakozási okmányukat az Egyesült Államok kormányának.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.