2023. május 30., 15:58

Rokkantsági nyugdíj: júliustól változások jönnek

Ha a rokkantsági ellátás kerül szóba, a legtöbb embernek a mankó vagy a kerekesszék jut eszébe, illetve olyan emberek, akik balesetet szenvedtek, vagy betegség következtében sérültek meg. 

kerekesszék illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Szlovákiában azonban főként civilizációs betegségek, mozgásszervi és keringési panaszok, lelki és onkológiai betegségek miatt százalékolnak le embereket.

A statisztikák azt mutatják, hogy minden tizenkettedik munkaképes korú szlovák állampolgár rokkantnyugdíjban részesül. Ennek összege évről évre csökken az átlagbérhez képest. Ezt a pénzügyi veszteséget a megfelelően kialakított rokkantbiztosításnak köszönhetően pótolni lehet”

– mondja Peter Mocker, a Swiss Life Select biztosítási elemzője a Pravdának.

Sokan úgy gondolják, hogy a fogyatékosság nem érinti őket, mert ennek oka általában súlyos sérülés. Ez azonban tévedés, mert csak az esetek három százalékában a sérülés az ok. A fennmaradó 97 százalékban más okozza a betegséget.

Szlovákiában több mint 220 ezer rokkantnyugdíjas van, miközben a rokkantnyugdíj átlagos összege 470 euró. Az embernek minden hónapban ebből az összegből kell megélnie, gyakran évekig.

A rokkantnyugdíj összege fokozatosan eltávolodik az átlagbértől. Míg 2020-ban a rokkantsági nyugdíj az átlagos nettó bér 45%-át tette ki, addig 2022-ben már csak 42%-át”

– magyarázza Mocker.

A rokkantsági nyugdíj igénylésének és odaítélésének alapvető feltétele, hogy egészségi állapota tartósan kedvezőtlen, és feltételezhető, hogy egészségi problémái egy évnél tovább tartanak, ugyanakkor a munkaképesség 40%-nál nagyobb mértékű csökkenésének kell lennie egy egészséges emberhez képest.

Azt, hogy az illető egészségi állapota elég súlyos-e a rokkantsági nyugdíj megállapításához, nem a kezelőorvos, hanem a Szociális Biztosító felülvizsgáló orvosa értékeli.

Júliustól változás várható a rokkantság megítélésében, ami több ezer rokkantnyugdíjasnak hoz magasabb nyugdíjat. A munkaképesség csökkenésének százalékos arányát egyes betegségek esetében úgy kell módosítani, hogy az megfeleljen az egészségkárosodás súlyosságának, és lehetővé tegye új típusú betegségek bevonását, amelyek összhangban vannak a jelenlegi orvosi ismeretekkel.

A rokkantnyugdíjasok „akár 70%-ig” terjedő rokkantságból való átsorolása a „70% feletti” munkaképesség-csökkenési rátába 73 betegséget érint. A Szociális Biztosító tehát várhatóan 16 100 70%-ig terjedő rokkantságú jogosult rokkantnyugdíját fogja megemelni, hozzávetőleg 182,60 euróval – áll az intézkedés indoklásában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.