cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 31., 15:17

Korkedvezményes nyugdíj: júliustól fontos változás jön. Önt is érinti?

Ha a korkedvezményes nyugdíjat fontolgatja, az alábbi információk feltétlenül hasznosak lehetnek az ön számára. Januártól ugyanis két lehetősége is van a korkedvezményes nyugdíjba vonulásra. Vagy legfeljebb két évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt kérheti a nyugdíjat, vagy ha már legalább 40 évet ledolgozott, akkor is jogosult rá. Utóbbi esetben a nyugdíjba vonulási életkor nem számít.

Nyugdíjas nők
A létminimum összege a korkedvezményes nyugdíjat is befolyásolja
Fotó: Pexels

Ráadásul az elmúlt hónapokban nőtt a minimális nyugdíj összege, amelyet a leendő nyugdíjasnak el kell érnie, hogy jogosult legyen rá. Legalább a létminimum 1,6-szorosának, vagyis havonta legalább 375,10 eurónak kell lennie. A korkedvezményes nyugdíj összege azonban csökkentve van azzal az időszakkal, amellyel a kérelmező korábban meg nyugdíjba a nyugdíjkorhatárhoz képest. A nyugdíj összege minden korábbi hónappal csökken, 0,5 százalékkal, amennyiben 40 év munkaviszony után vonulnak vissza, akkor a csökkenés 0,3 százalék.

A korkedvezményes nyugdíj összege 0,5 százalékkal csökken minden megkezdett 30 nap után, a jogosultság megállapítását követően” 

– mondta Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

Ha az ellátás iránti kérelmet pontosan két évvel a nyugdíjkorhatár előtt kérik, akkor a nyugdíj összege 12,5%-kal csökken"

– magyarázta. Ha a nyugdíjellátás iránti kérelmet egy évvel a nyugdíjkorhatár előtt kérik, akkor a korkedvezményes összege összesen 6,5% -kal csökken.

Januártól új típusú korkedvezményes nyugdíj is elérhető. Bárki kérheti, aki legalább 40 évet dolgozott. Azonban a tanulmányok és a munkanélküli segély nem számítanak bele a ledolgozott évekbe. Az anyasági szabadságon töltött időszakot és a katonai szolgálatot viszont számítják be.

Azonban az előnyugdíj minimális összegének legalább 375,10 eurónak kell lennie, beleértve a korábban való nyugdíjba vonulásért levont kvázi "büntetést" is. Ha például négy évvel korábban szeretne nyugdíjba vonulni, akkor figyelembe kell vennie, hogy nyugdíja több mint 14 százalékkal lesz alacsonyabb.

A Szociális Biztosító minden korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó kérelmekről rendelkezik adatokkal.

Február végéig 887 korkedvezményes nyugdíjat ítéltek meg 40 évnyi munka után, átlagos összegük 746,20 euró volt. Nem követjük, hogy mi volt a legmagasabb ilyen nyugdíj összege" 

– mondta a szóvivő.

Azok az embereknek azonban, akik úgy döntenek, hogy korkedvezményes nyugdíjba vonulnak, júliustól ismét bonyolultabb helyzetbe kerülnek. Júliustól nőni fog a létminimum összege.

És pont erről az összegről függ a minimális korkedvezményes nyugdíj összege is, amelyet a kérelmezőnek el kell érnie.

A létminimum összege júliustól 264,20 euróra kell emelkednie, így a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság akkor keletkezik, ha az összeg havonta legalább 422,72 euró. Ha a korkedvezményes nyugdíj összege ennél alacsonyabb, akkor a biztosítottnak nem lesz jogosultsága erre a fajta nyugdíjra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.