2022. január 24., 13:51

Külföldön dolgozik? Fontos változás jön a nyugdíjakban!

Az Európai Unióban dolgozó vagy vállalkozó szlovákiai polgárok a jövőben átvihetik a nyugdíj-megtakarításaikat a tagországok határain keresztül. A kormány ugyanis elfogadta a munkaügyi tárca által beterjesztett páneurópai magánnyugdíjtermékről szóló törvénytervezetet. A páneurópai nyugdíjtermék például azoknak a szlovákiai polgároknak teszi könnyebbé a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodást, akik mondjuk, Csehországban vagy Ausztriában dolgoznak.

nyugdíjasok
Fotó: freepik.com

A páneurópai magánnyugdíjtermék (PEPP) a nyugdíjbiztosítás nemzetközileg átvihető módja lesz. Az államok így reagálnak az Európai Unión belül dolgozók megnövekedett mozgására. A munkaügyi minisztérium szerint ez az európai termék megfelelő megoldás lesz azoknak a polgároknak, akik életük során több európai országban dolgoznak. Megkönnyítheti például a Csehországban vagy Ausztriában dolgozó szlovákiai polgárok vagy az ott vállalkozó magánvállalkozókét életét, akik a nyugdíj-megtakarításaikat átvihetik bármelyik uniós országba, ahol folytatni kívánják a vállalkozásukat vagy a munkájukat.

Mik az előnyei és a hátrányai a terméknek

„A legfőbb előnye az egységes uniós szintű szabályozás, amely stabilitást hoz mind a megtakarítók, mind a termékszolgáltatók számára” – jelentette ki Ján Šebo, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem kutatója. Šebo szerint a termék másik nagy előnye a termékszabályozás: A termékszolgáltatónak egy robusztus modell segítségével kell a terméket tesztelnie, és a teszteredményeket a nyugdíjszabályozó hatóságnak kell azt követően értékelnie.

Ez azt jelenti, hogy a termék csak akkor kerül a piacra, ha keresztülmegy egy viszonylag szigorú minőségi ellenőrzésen”

– fűzi hozzá a nyugdíjszakértő. További előnyt jelent az illetékek korlátozása a megtakarítás értékének egy százalékos szintjére, ami a kisköltségűek közé sorolja ezt a terméket. A rendszer átlátható is, mivel a megtakarítónak át kell látnia a termékportfólió teljes szerkezetét, ami Szlovákiában a második és harmadik pillér körülményei között sem szokványos.

Hátrányára szólhat viszont, hogy a PEPP-en belüli takarékoskodás feltételei tagállamonként eltérőek lehetnek, így az ügyfelek valószínűleg nem kaphatnak egy közös juttatást a több országban történő megtakarítás után.

További hátrányt jelenthet az egyes alszámlákon lévő megtakarítások viszonylag bonyolult szerkezete, s hogy az ügyfélre országonként eltérő feltételek vonatkoznak, ami meglehetősen zavaró lehet”

– fogalmazott Martin Višňovský, a Kiegészítő Nyugdíjbiztosítók Szövetségének elnöke. Lehetséges problémát jelenthet az is, hogy a PEPP-szolgáltatóknak még nem kell minden uniós tagországban alszámlát kínálniuk, így előfordulhat, hogy az ügyfélnek költözés után szolgáltatót kell váltania.

Hogyan működik a nyugdíjtermék?

A páneurópai magánnyugdíjtermék lehetővé teszi a megtakarító számára, hogy a különböző uniós tagországokban megszerzett jövedelméből közvetlenül ebbe a nyugdíjtermékbe utalja a megtakarításokat. Így nem kell minden alkalommal, amikor munkahelyet vált, megváltoztatnia a nyugdíjtakarékoskodását is. A szolgáltató lehetővé teszi az említett alszámlák létrehozását, mivel minden tagországban eltérő szabályok vonatkoznak a termék adó- és járulékkedvezményeire.

Így áttekintést kapunk arról, hogy a befizetéseink hogyan viselkednek az adó- és járulékterhek tekintetében, illetve a jövedelmek adókötelezettségére is.

Hasonló a mechanizmus a nyugdíjkorhatár elérése utáni megtakarítások kifizetése esetében is” – magyarázza Šebo hozzáfűzve, a megtakarítók többféle mód közül választhatnak a megtakarított pénz kivételét illetően. Választhatnak a nyugdíj formájú kifizetés, a programkivétel vagy az egyszeri kivétel és elszámolás közt. Amennyiben a megtakarító a nyugdíj mellett dönt, a nyugdíjat élete végéig a Szociális Biztosító fizeti neki majd. A nyugdíj azonban nem lesz öröklés tárgya.

Negyedik pillér

Ki lesz jogosult a páneurópai magánnyugdíjtermékre? Minden nagykorú természetes személy. A megtakarítást a nyugdíjba vonulása vagy nehéz élethelyzet esetén (ha például fogyatékkal élőnek vagy súlyos fogyatékkal élőnek minősül, vagy tartósan munkanélkülivé válik még a nyugdíjkorhatár elérése előtt) tudja majd kivenni.

Programválasztás esetén a pénzt tíz évig folyósítják, a fennmaradó összeg pedig örökölhető.

Egyszeri pénzkivételre akkor lesz lehetőség, ha a megtakarító keveset spórolt. A nehéz élethelyzetben lévőknek is joguk van az idő előtti pénzfelvételre.

A PEPP-ben való takarékoskodás az úgynevezett negyedik nyugdíjpillérnek nevezhető, vagyis a kötelező nyugdíjrendszeren felüli önkéntes nyugdíjtakarékoskodásról van szó. Szlovákiában a második pillér, azaz az öregségi nyugdíjmegtakarítás a kötelező nyugdíjrendszer része, ezért e rendszerek között nincs kapcsolat. „Míg a kötelező öregségi níugdíjjárulékok a második pillérbe kerülnek befizetésre, a PEPP-be a kötelező befizetéseken felül önkéntes alapon fizet be a megtakarító a rendelkezésére álló forrásokból. Érvényes továbbá, hogy a második pillért szolgáltató nyugdíjbiztosító társaságok Szlovákiában nem tudják biztosítani ezt a terméket a PEPP európai szabályozása alapján” – fűzte hozzá Martin Višňovský.

Az új szabályozás idén március végétől lesz minden tagállamban kötelező érvényű. Nálunk 2023 januárjától lépnek életbe az adóváltozások.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Aki tehát a páneurópai magánnyugdíjterméken (PEPP) keresztül takarékoskodik, az kihasználhatja az ún.  „átvihetőségi szolgáltatást”. Ez biztosítja számára azt a jogot, hogy szolgáltatóváltás nélkül átviheti a megtakarításait egy meglévő európai számlához, még akkor is, ha egy másik tagállamba költözik. Az átvihetőségi szolgáltatás igénybevétele során a páneurópai nyugdíjtermékben takarékoskodók megtarthatják a szolgáltatótól kapott összes kedvezményt.

Példán szemléltetve: ha az a megtakarító, aki Ausztriában veszi igénybe a PEPP-szolgáltatót, úgy dönt, hogy Szlovákiába költözik, a piaci lehetőségektől függően élhet ezekkel a lehetőségekkel. Azaz, vagy az osztrák szolgáltatónál marad, akitől új alszámla nyitását kéri Szlovákiában. Az igénybevétel feltételeit ez esetben Szlovákia határozza meg, ahol a megtakarító új lakhelye van, miközben az illető PEPP-megtakarító vagy PEPP-kedvezményben részesülő lehet mindkét alszámlán, tehát Ausztriában és Szlovákiában egyaránt.

Egy másik lehetőség, hogy a megtakarító a teljes megtakarítást átviheti a szlovákiai PEPP-szolgáltatónak.

A harmadik mód pedig, hogy a megtakarító az osztrák PEPP-szolgáltatónál marad, és az eredeti számlára küldi a további megtakarításait. Ebben az esetben, ha az érintett tagállamok jogszabályai ezt lehetővé teszik, a nyugdíjat Ausztria fizeti majd.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.