cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 23., 11:42

Milyen változások jönnek januártól a nyugdíjak terén?

Az elmúlt hónapok üres hitegetései után úgy tűnik, végre legalább kissé javul a nyugdíjasok anyagi helyzete, igaz, a változás csak reálértékben lesz érezhető, hiszen az infláció csaknem minden ára emelkedik.

euro
Fotó: unsplash.com

Januártól 11,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, amely az átlagnyugdíj esetében közel hatvan eurót tesz ki havonta. Azok az öregségi nyugdíjban részesülők, akik 300 eurót kapnak havonta, jövőre 335,40 euróra számíthatnak, 400 euró esetében 47,20 euró lesz a növekedés, míg 600 eurós nyugdíjnál már 70 euró.

Az inflációhoz kötött emelés jelentős változást hoz a szlovákiai nyugdíjak alakulásában, de sajnos elnézve az infláció üteme miatt mindez nem fog előrelépést jelenteni reálértékben. Azaz, a 2021-ben kapott, 70 euróval kisebb havi járandóságból többet engedhetett meg magának a nyugdíjas, mint amit 2023-ban, az immár megemelt nyugdíjból megengedhet majd.

A másik változás, egyúttal egy teljesen új dolog a nyugdíjasok életében, a szülői bónusz. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a bruttó fizetése, illetve a kivetési alapja 1,5 százalékának megfelelő összeggel támogathatja a szüleit. A feltétel, hogy a nyugdíjas gyermeke Szlovákiában dolgozzon, vagyis a külföldön munkát vállalók ilyen formában nem segíthetik a szüleiket. A támogatás összegének kiszámításánál a gyermek két évvel ezelőtti jövedelmét veszik alapul. A szülői bónusz összegének felső határát azonban megszabta a törvényhozás, ami azt jelenti, hogy a havi összeget legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséből számítják ki. A tavalyi bruttó átlagbér 1211 euró, és ebből januártól 21,80 eurót kap mindkét szülő. Ilyen szülői bónuszt azok a gyermekek fizethetnek, akiknek a bruttó bére vagy kivetési alapja eléri az 1 453,60 eurót.

Amit fontos még tudni ezzel kapcsolatban, hogy a szülői bónuszról való jogosultságról a Szociális Biztosító szeptemberig dönt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jövő évben egyszerre kerül majd kifizetésre a bónusz összege, feltehetően decemberben. Tegyük hozzá, a jogosultságot akkor veszítheti el az érintett szülő, akinek gyermeke 2021-ben Szlovákiában dolgozott, ha azt a gyermek kérvényezi jövő év februárjáig.

Eddig ez a két fő változás várható a nyugdíjak összege kapcsán a 2023-as évben, de a várható inflációs ütem mellett nem elképzelhetetlen, hogy újabb rendkívüli támogatások kifizetésére kerül sor, mint idén, hiszen a választások is egyre közelednek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.