Korkedvezményes nyugdíjba készül? Változnak a feltételek!

2021. június 7., 11:16
ma7

Július elsejétől változások lesznek a korkedvezményes nyugdíjban. Az összeg ugyanis, amitől fogva igényelhető az idő előtti nyugdíj, a jövő hónaptól 3,90 euróval emelkedik, 261,70 euróra nő.

nyugdíj, nyugdíjkorhatár

A változás magyarázata egyszerű. Júliustól 214,83 euróról 218,06 euróra emelkedik a felnőttek létminimuma.

A szaktárca előrejelzése szerint a korkedvezményes nyugdíj minimális összegének emelése 60 embert negatívan érint, aki kérvényezte ezt a fajta juttatást. A korkedvezményes nyugdíj az esetükben az új minimális összeg határa alá esik, ezért a Szociális Biztosító az érintett igénylők minimális nyugdíjra vonatkozó kérvényeit elutasítja.

Mindez azért történik, mert a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság egyik feltétele, hogy addig a napig, amikortól a biztosított igényli annak megítélését, ez a juttatás magasabb összegű, mint a felnőttek létminimumának 1,2 szerese.

Más a helyzet, ha a biztosított (járulékfizető) a második nyugdíjpillérben is takarékoskodott. Ebben az esetben a korkedvezményes nyugdíj összegének a két pillérben összeadva kell nagyobbnak lennie, mint a felnőttek létminimumának 1,2 szerese.

A korkedvezményes nyugdíjhoz való jogosultságnak azonban az is feltétele, hogy legalább 15 évig kell fizetni a nyugdíjbiztosítást azzal, hogy a nyugdíjkorhatár beöltéséig a kérvényezőnek legfeljebb 2 éve hiányozhat.

Miközben minden megkezdett 30 nap után, ami a kérvényezőnek hiányzik a nyugdíjkorhatár betöltéséig, a rendes nyugdíjának az összege 0,5 százalékkal csökken.

Egy egész év alatt a nyugdíj összege tehát 6,5 százalékkal csökken és további feltétel, hogy a korkedvezményesen nyugdíjba vonuló személy ne legyen biztosított sem alkalmazottként, sem pedig egyéni vállalkozóként.

S a végére azért legyen itt egy-két jó hír is. A létminimum júliustól nemcsak a felnőtt személyek esetében emelkedik 218,06 euróra, hanem a másik megítélés alatt álló személy számára is, mégpedig 2,25 euróval, 152,12 euróra. Kiskorú gyermek esetében a létminimum 99,56 euróra emelkedik.

Kövesse facebook oldalunkat is!