cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. november 21., 10:59

Januártól fontos változás jön a nyugdíjasok számára

A 13. nyugdíj kifizetését idén már novemberre időzítették, így a szépkorúak egy hónappal hamarabb jutottak a plusz bevételhez, de a jövő évben csak minimális javulásra számíthatnak az államnak köszönhetően.

nyugdíjas
Fotó: unsplash.com

A nyugdíj összege ugyanis 2022-ben csak 1,3 százalékkal növekszik, vagyis a statisztikai hivatal által erre a célra kiszámolt infláció mértékével, amely egyértelműen minimális előrelépést jelent majd az ígért energetikai költségek növekedése idején. A átlagnyugdíj esetén az emelkedés nem éri el a 7 eurót sem, s tudjuk, az 500 euró alatti nyugdíjjal rendelkezőket még inkább megterhelik majd a költségek emelkedése.

Az ellenzék ezt ugyan szeretné egy további támogatással kompenzálni, az viszont kérdéses, mennyire lesz ennek esélye a sikerre a folyamatos gazdasági problémák időszakában.

Az viszont már biztos, hogy a nyugdíjasok száma is tovább növekedhet, mert a törvénymódosítás értelmében annak a  munkavállalónak, aki betöltötte a 65. életévét és egyidejűleg jogosult is az öregségi nyugdíjra, 2022. január 1-jétől felmondhatnak.

Az a munkavállaló, akinek a munkáltató ennek alapján felmondja a munkaviszonyát, jogosult végkielégítésre. Továbbra is érvényes, hogy amennyiben a munkavállaló szeretne, tovább is dolgozhat, egyidejűleg öregségi nyugdíjat is kaphat. Akkor, ha munkavállalónak az életkora és az öregségi nyugdíjra való jogosultsága miatt mondanak fel, azt legalább egy hónapos felmondási idővel tehetik.  Ha valaki már egy évnél hosszabb ideje dolgozik a munkáltatónál, a felmondási idő két hónap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.