2023. március 7., 15:22

Mikor éri meg a korkedvezményes nyugdíj?

Ha legfeljebb két éve van a nyugdíjazásig, akkor két lehetőség áll előtte: munkanélküli segélyért folyamodni vagy korkedvezményes nyugdíjba vonulni. Melyik az előnyösebb?

nyugdijas
Fotó: unsplash.com

A hatvan év feletti emberek már nehezen találnak újra munkát, de szerencsére lehetőségük van kérvényezni a korkedvezményes nyugdíjat.

Ezt viszont csak akkor ítélik meg nekik, ha minden feltételt teljesítenek hozzá. Négy ilyen együttesen teljesítendő feltétel van. Jó tudni, hogy a korkedvezményes nyugdíj kevesebb, mint a rendes öregségi.

Másik lehetőség, hogy nyilvántartásba vetethetik magukat a munkanélküli hivatalban és munkanélküli segélyt kaphatnak. Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai is.

Aki korkedvezményes nyugdíjért folyamodik, annak számolnia kell azzal, hogy nyugdíját „megrövidítik”, mindig kevesebb lesz, mintha a nyugdíjkorhatár betöltésekor vonulna nyugdíjba.

A Szociális Biztosító ugyanis nem számolja át újra a nyugdíját, a korkedvezményes nyugdíj öregségi nyugdíjra változik. A korkedvezményes nyugdíj összege havi 0,5 százalékkal csökken egészen a rendes nyugdíjkorhatár betöltéséig. A korkedvezményes nyugdíj feltétele az is, hogy az érintett legalább 15 évet ledolgozzon és 2 évnél több ne hiányozzon neki a rendes nyugdíjkorhatárig.

Az is feltétel, hogy a korkedvezményes nyugdíj összegének meg kell haladnia a létminimum 1,6-szorosát. Ez az június végéig 375,10  euró. Ha a Szociális Biztosító ennél kisebb összeget számol ki, a kérvényt elutasítja.

Számszerűsítve tehát, ha valaki két évvel a rendes nyugdíjazása előtt kérvényezi a korkedvezményes nyugdíjat, akkor 12,5 százalékkal lesz alacsonyabb a nyugdíja.

Ha tehát az öregségi nyugdíja összege 800 euró lenne, a korkedvezményes nyugdíja 700 euró lesz. Vagyis havi 100 euróval fog kevesebbet kapni!

Ha viszont valaki nem sokkal a nyugdíjazása előtt elveszíti a munkáját, munkanélküli segélyt kér és elodázza a korkedvezményes nyugdíjba való vonulást fél évvel, nyugdíja magasabb lesz. Nem 12,5 százalékkal csökken ugyanis, hanem csak 9,5 százalékkal. Vagyis a havi nyugdíjösszeg 724  lesz.

A munkanélküli segély összege nagyjából a bruttó bér fele. Ha valaki, mondjuk, 800 eurós bruttó bért szedett, nagyjából 400 eurós segélyre számíthat.

A munkanélküli segély maximális összege 31 napos hónap esetében 1 234,30  euró, 30 napos 1 194,50 euró.  Ehhez persze igencsak jól kell keresni.

A munkanélküli segély folyósításának időszaka nem számít nyugdíjbiztosítási időnek. Vagyis nem számítódik bele a nyugdíj összegébe.

Ki jogosult korkedvezményes nyugdíjra?

- aki ledolgozott legalább 15 évet

- legfeljebb 2 éve hiányzik a rendes öregségi nyugdíjba vonulásig

- a korkedvezményes nyugdíj kérvényezésekor nem dolgozik

- a korkedvezményes nyugdíj összegének meg kell haladnia a létminimum 1,6-szorosát. Ez az június végéig 375,10  euró.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.