cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2011. július 10., 14:38

Egyre több a rokkantnyugdíjas

POZSONY. Szívbetegségek, gerincbántalmak, pszichés megbetegedések, súlyos autóbaleset - ezek azok az okok, amelyeket leggyakrabban tüntetnek fel a rokkantnyugdíjak kérelmezői. Számuk a statisztikai adatok szerint évről évre emelkedik.

Az idei év május végén 217 665 személy részesült rokkantnyugdíjban, 11 ezerrel több, mint tavaly. Rokkantnyugdíjra az a biztosított jogosult, akinek a munkavégzési képessége az egészséges emberéhez képest 40 százalékkal csökkent. "A rokkantnyugdíjasok száma a Tőketerebesi, Garamszentkereszti és a Nagymihányi járásban nőtt a legnagyobb arányban. Ennek ellenkezője tapasztalható a Besztercebányai, Pozsonyi és a Trencséni járásban"- tájékoztatta a pravda.sk-t Jana Ïuriaèová, a Szociális Biztosító kommunikációs osztályának igazgatója.

A rokkantnyugdíjra való jogosultság leggyakoribb okai a szívbetegségek, gerincbántalmak, pszichés megbetegedések és súlyos autóbalesetek következtében elszenvedett egészég-károsodáson kívül a mozgásszervi betegedések, a keringési zavarok és a daganatos megbetegedések. Ïuriaèová szerint sok esetben a korai nyugdíjazást az érintett személy életmódja, helytelen életvitele, a civilizációs betegségek, az egészségügyben elrendelt takarékossági intézkedések is elősegítik, miként az is, hogy az emberek gyakran csak akkor keresik fel az orvost, amikor gyógyításról már nem, legfeljebb a fájdalom enyhítéséről lehet szó.

A Szociális Biztosító elutasító döntése ellen az érintett személynek van jogorvoslati lehetősége, megfellebbezheti az elutasítást. A fellebbezést írásban kell benyújtania a biztosító központi szervéhez vagy az illetékes kerületi bírósághoz. Ez utóbbi döntése kötelező érvényű a biztosítóra nézve.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.