cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. május 16., 12:48

Korkedvezményes nyugdíjba készül? Nem árt belehúzni, júliustól nehezebben lesz elérhető

Ha azon gondolkodik, hogy 40 ledolgozott év után korkedvezményes nyugdíjba megy, netán már csak 1-2 éve van hátra a nyugdíjkorhatárig, nem árt, ha gyorsan dönt. Júliustól ugyanis sokak számára elérhetetlenné válik az idő előtt nyugdíjazás.

Nyugdíjas nők
A létminimum összege a korkedvezményes nyugdíjat is befolyásolja
Fotó: Pexels

Ahhoz ugyanis, hogy valaki jogosult legyen rá, az kell, hogy a kérvényezés dátumának napján nyugdíjának kiszámolt összege magasabb legyen, mint az egy felnőtt személyre számított létminimum 1,6-szorosa.

Feltétel még a legalább 15 ledolgozott év és a rendes nyugdíjkorhatárig hátralévő legfeljebb 2 év. Ha 40 ledolgozott év után szeretné kérni a nyugdíjazását, a korhatár nem érvényes.

Viszont mindkét esetben feltétel, hogy el kell érni a minimálnyugdíj összegét, ami jelenleg 375,10 euró. De csak június végéig!

Változik ugyanis a létminimum összege, ami hatással van a korkedvezményes nyugdíj minimális összegére is. Júliustól az egy felnőtt személyre kiszámított létminimum 268,88  euró lesz, a jelenlegi 234,42  euró helyett.

Júliustól tehát az lesz jogosult korkedvezményes nyugdíjra, akinek a kiszámított nyugdíja legalább 430,30 euróra jön ki havonta.

Ha ez összeg kevesebbre jön ki, a kérelmezőnek nem ítélik meg a korkedvezményes nyugdíjat, nem lesz rá jogosult.

Vagyis, ha a Szociális Biztosító 400 eurós nyugdíjat számol ki, június végéig megítéli a korkedvezményes nyugdíjat, mert annak minimális összege jelenleg még 375,10 euró. Július 1-je után viszont már nem, mivel a kiszámolt összeg nem haladja meg a korkedvezményes nyugdíj minimális összegét, vagyis a 430,30 eurót.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.