2020. december 4., 21:19

Oktatási államtitkár: a "legnagyobb körültekintéssel" fogunk hozzá az iskolák "racionalizálásához"

A Szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium a legnagyobb körültekintéssel lát hozzá az iskolahálózat racionalizálásához, és több kritériumot is figyelembe fog venni.

Fotó: TASR

Ezt Monika Filipová, a nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkár jelentette ki pénteken az oktatási tárca által bemutatott reformintézkedésekkel összefüggésben. Az iskolahálózat racionalizálása a nemzetiségi iskolákat is érintené.

Filipová elmondása szerint az iskolahálózat optimalizálásakor olyan kritériumokat is figyelembe fognak venni, mint például az osztályok telítettsége, az iskola megközelíthetősége, a nemzetiségi szempont, vagy az oktatás szakszerűsége.

A nemzetiségi iskolákra az elérhetőségük megőrzése és a színvonal fokozatos emelése érdekében speciális kritériumok fognak vonatkozni”

– fűzte hozzá az államtitkár.

Az oktatási tárca hangsúlyozta: teljességgel hamisak azok az állítások, melyek szerint a kompenzációs támogatások megvonása miatt több tucat nemzetiségi iskola fog tönkremenni.

A felvidéki magyar pártok ezzel szemben egyöntetűen elutasítják az egyoldalú reformokat, sürgős egyeztetést javasolnak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.