2020. december 3., 21:01

Kivéreztetés? Az Összefogás szerint 10-ből 9 magyar iskolát bezárás fenyeget

Miközben a Covid miatt a fő figyelem az iskolák újranyitására irányul, az oktatási tárca az intézmények nagyarányú optimalizációját készíti elő. Branislav Gröhling miniszter nyilatkozata szerint elsősorban a 300 fő feletti iskolákat támogatnák, ami a magyar iskolahálózat szempontjából katasztrofális hatású lenne - véli az Összefogás mozgalom.

Fotó: TASR
Most kell megkongatni a vészharangot, mert ha csendben leszünk, fokozatosan bezárják iskoláink többségét. Magyar alapiskoláink 89%-át kevesebb mint 300 tanuló látogatja, és ez az arány demográfiai okokból már nem is lesz kedvezőbb. Ha valaki 300-as létszámnál húzza meg a támogatási határt, az tízből kilenc iskolánkat kivéreztetné”

- véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

kép1

A magyar tanulók 60,9%-a jár 300 fő alatti oktatási intézménybe, ez közel 19000 tanuló. Érzékeltük, hogy a minisztérium az optimalizáció ügyében rövid nyilatkozatában utalt a nemzetiségi szempontokra is, ám addig, amíg nem kapunk világos és transzparens biztosítékokat iskoláink megmaradására, addig ebben az ügyben lépéseket kell tennünk - tette hozzá a politikus.

Az Összefogás az ügyben találkozót kért Filip Mónikától, az oktatási tárca kisebbségi ügyekben illetékes államtitkárától. A témában egyeztettek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével és közös széleskörű találkozót kezdeményeztek a szakmai szervezetek és a magyar pártok között.

kép2
"Iskoláink sorsa számunkra létkérdés!"

Már számtalanszor találkoztunk azzal, hogy az egyes intézkedésekről alig érhetőek el információk, és folyamatos érdeklődésünk ellenére sem tudhatunk meg róluk többet, egy idő után pedig kész tények elé van állítva a magyar közösség, beleszólási lehetőség nélkül.

Mielőtt a legapróbb döntés is megszületik, ami a magyar iskolákat érinti, elvárjuk az oktatási tárcától, hogy alapos egyeztetések előzzék meg a magyar pedagógiai szakmai szervezetekkel és pártokkal! A magyar anyanyelvi oktatás speciális elbírálást igényel, nem vonható egy kalap alá a szlovák intézmények optimalizációjával – mondta el Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Térképen az érintett iskolák

Az Összefogás térképre helyezte azon iskolákat, melyeket érinthet az intézkedés. A térképen a 2019/2020-as tanév adatai szerepelnek, minden egyes iskolánál megtekinthető, hány tanuló látogatja – az adatok forrása az Oktatási Minisztérium háttérintézménye (CVTI SR).

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!