2023. július 26., 08:46

Nem szabad, hogy az eltérő történelmi szemlélet elvonja a tényleges problémákról a figyelmet!

Gyimesi György, a Szövetség listáján induló politikus, és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke volt a TA3 hírtelevízió A nap témája című vitaműsorának vendége kedd este.

bielik-gyimesi-es-danko-ta3-studioban-1.jpg
Peter Bielik, Gyimesi György és Andrej Danko
Fotó: Reprofotó

A politikusokat Peter Bielik azzal a céllal hívta meg, hogy mondják el véleményüket Orbán Viktornak a tusványosi művelődési táborban a hét végén elhangzott beszédéről, elsősorban annak Szlovákiára vonatkozó részéről. 

A műsor alcíme (Orbán vagy Szlovákia szakadt el?) is azt sugallta, hogy a két meghívott várhatóan heves vitában csap majd össze afelett, hogy a magyar miniszterelnöknek a szlovákiai kisebbségi politika utóbbi években tapasztalható sikertelensége kapcsán mondott szavai mennyire jelentenek beavatkozást Szlovákia belügyeibe.

A műsorvezető felvezetése legalábbis erre utalt, amikor csak negatív következtetéseket kapcsolt a beszédhez. Gyimesi György mindjárt az elején rövid pontosítást tett azzal kapcsolatban, hogy a szlovákban az "odčlenené" (elválasztott) kifejezés pontosabb, mint a tükörfordításként használt "odtrhnuté" (eltépett) annak kifejezésre, ahogy Orbán Viktor a szlovákiai magyarság lakóhelyérőlbeszélt.

Gyimesi nem állt meg a fordítás pontosításánál, hanem egyenesen és kendőzetlenül elmondta, hogy a magyarság szempontjából igenis az ilyen kifejezések fejezik legjobban azt, ami a trianoni szerződés után történt, bármennyire is szerette volna a műsorvezető ezt pusztán csak az Osztrák - Magyar Monarchia széteséseként láttatni.

Andrej Danko határozottan kifejtette: számára és pártja számára elfogadhatatlan a két ország közötti határok bármilyen megkérdőjelezése. Elmondta, hogy a szlovákság részéről is teljesen mást jelent a szállóigeszerű "a magyarsággal kötött ezeréves házasság" megítélése, amely főképpen a 1867-es osztrák-magyar kiegyezés, s az azt követő magyar kisebbségi politika eredményeképpen elsősorban negatív emlékeket idéz benne is, hiszen maga is Nagyrőcéről származik, ahol a kiegyezés után bezárták a szlovák gimnáziumot.

Danko ugyanezen lendülettel kijelentette, hogy a történelmi sérelmek ellenére nem szabad szem elől téveszteni, hogy mik ténylegesen a két nemzet legfontosabb és legégetőbb XXI. századi problémái, melyek folyamatos hangsúlyozásában Orbán Viktor az élen jár.

Danko többször megjegyezte, hogy a visegrádi együttműködés erre tökéletes keretet nyújtott, s el kell ismerni, hogy igazak azok a szavak, amelyeket Orbán Csehország "elvesztéséről, átállásáról", illetve Szlovákiai "billegéséről" mondott. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke kijelentette, a határok minősítésének félreértelmezhető megfogalmazása ellenére nem szabad, hogy a liberális térfélről összeugrasszák a szlovák és a magyar nemzetet, hiszen a fő ellenfél a Brüsszel és a liberalizmus.

Gyimesi a tusványosi beszéddel kapcsolatban azt is elmondta, hogy Orbán Viktor mintegy ötven percen keresztül a jövő kilátásairól, s azon belül is elsősorban Európa és benne Közép-Európa kilátásairól beszélt, s hogy a szlovákiai magyar politikum kritikája csak nézői kérdésre adott válaszként hangzott el.

Gyimesi kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök nem a szlovákiai magyar választókat, hanem a szlovákiai magyar politikai képviseletet illette kritikával amiatt, hogy a lakossági arány ellenére már hosszú ideje nem képes biztosítani a parlamenti képviseletet.

Gyimesi elmondta azt is, a szeptemberi előrehozott választásokon csak egy magyar párt indul, amely szavazói viszont az ország büszke lakosai, s akikre a többi párt mégis mindig csak hátrányos megkülönböztetéssel tekint.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy a fő problémák a szankciók jelentette gazdasági kihívások, a migráció és a gyakori elhibázott brüsszeli lépések. Egyetértettek, hogy tiszteletben kell tartani a két nemzet más-más látásmódját néhány történelmi eseménnyel és azok következményeivel kapcsolatosan.

Azonban kiemelték: a szeptember 30-ai választások tétje nem a szlovák - magyar viszony alakulása, hanem Szlovákia irányultságának meghatározása lesz majd. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.