2023. március 10., 11:30

Ott lesz-e a Szövetség listáján Gyimesi György?

Az őszi választásokon való lehetséges együttműködésről tárgyaltak a Szövetség MKP platformjának politikusai Gyimesi Györggyel, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjével. Az egyeztetést megelőzően a nyilvánosságban gyakran egymásnak is ellentmondó hírek, szivárogtatások jelentek meg azzal kapcsolatban, a Szövetség jelöltlistáján indul-e, s ha igen, milyen feltételekkel Gyimesi György.

Szövetség
Fotó: Katona Tamás

Az első informális egyeztetésre Forró Krisztián pártelnök és Gyimesi között nem sokkal a Heger-kormány bukásához vezető december 15-i parlamenti szavazás után került sor. A találkozó tényét mindkét politikus megerősítette, de a Szövetség és az egyelőre még Igor Matovič oldalán politizáló képviselő lehetséges együttműködéséről részleteket nem közöltek.

Az MKP platform tárgyalást kezdeményezett Gyimesivel
Január 28-án az MKP platform taksonyi kongresszusán döntés született arról, hogy a választási jelöltlistán az MKP platform kvótájából három helyet tartanak fenn olyan pártonkívüli személyiségeknek, akik konzervatív értékeket vallanak.

Berényi József platformelnök a Ma7-nek a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, személyes véleménye szerint Gyimesi Györgynek helye lenne a Szövetség listáján, de ebben a kérdésben – alulról építkező párt lévén – az MKP platform helyi szervezetei illetékesek dönteni. Berényi egyúttal megerősítette, az MKP platform tárgyalásokat kezdeményez Gyimesivel a lehetséges együttműködésről.

Hetekig váratott magára az érdemi egyeztetés

A taksonyi kongresszus óta öt hét telt el, de formális tárgyalásra mindez idáig nem került sor Gyimesi és a Szövetség politikusai között.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy egyrészt Gyimesi György sem hozott még végleges döntést arról, az OĽaNO vagy a Szövetség jelöltjeként méresse meg magát szeptemberben. Másfelől a Szövetségen belül sem élvez osztatlan támogatást Gyimesi szerepeltetése a párt jelöltlistáján. Gyimesi jelölését a Híd platform határozottan elutasítja, de az Összefogás is fenntartásokkal viszonyul a politikus „leigazolásához”.

A Híd platform ellenkezését tovább erősítette, hogy Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter februári nagy vihart kavart kijelentései után éles, személyeskedő vitába bonyolódott a platform elnökével, Rigó Konráddal. A szóváltás Rigó részéről feljelentéssel zárult. Ezt követően Agócs Attila füleki polgármester, a Híd platform tagja nyilvánosan kijelentette, nem tudja elképzelni a közös indulást a Szövetség listáján Gyimesivel.

Gyimesivel, de hogyan?

A Fórum Intézet napokban megjelent felmérése szerint Gyimesi György az ismertebb felvidéki politikusok közé tartozik, a válaszadók 58 százaléka tudott véleményt nyilvánítani a képviselő munkájáról. Ebben a körben – legalábbis az idézett felmérés tanulsága szerint – 28 százalék vélekedik pozitívan, 72 százalék ellenben elutasítóan Gyimesi politikai tevékenységéről.

Öllös László, a Fórum Intézet elnöke a képviselő viszonylag magas elutasítottságát a Ma7-nek azzal magyarázta, hogy Gyimesit a magyar választók jelentős része konfliktusos személyiségnek írja le.

A Szövetség választási jelöltlistája kapcsán Öllös azonban megjegyezte, a pártnak minden tized százalékra szüksége lesz a parlamentbe jutáshoz, ezért valamennyi fajsúlyos szereplő helyét meg kell találni a listán.

Öllös szerint Gyimesinek a Szövetség kampányában „az erényeit kell csillogtatnia”, azaz a kisebbségi jogok bővítésében elért eredményeit kell felmutatnia a kampányban, egyidejűleg a magyar egységpárt listáján indulva „maga mögött kell hagynia az eddigi erősen konfliktusos politikáját”.

A felbomló OĽaNO és Gyimesi dilemmája

Gyimesi döntését a Szövetség listáján való indulásról az elmúlt napok történései is befolyásolhatják, miután meghatározó politikusok, köztük Eduard Heger kormányfő, távoztak az OĽaNO-ból, jelentősen rontva az eddigi legnagyobb kormánypárt választási esélyeit. Másfelől azok a liberális politikusok fordítottak hátat az OĽaNO-nak, akikkel a magyar képviselőnek folyamatosan konfliktusai voltak. Gyimesi számára az is dilemma lehet, hogy hátat fordítson annak az Igor Matovičnak, akivel a szoros együttműködést, közeli szövetségesi viszonyt többször is felvállalta a nyilvánosságban.

A kérdés továbbra is nyitott maradt, az MKP platform változatlanul kitart amellett, hogy a listaállításból nem szabad szimpátiakérdést csinálni, mindenkinek ott a helye, aki el tudja fogadni a magyar Szövetség értékeit és a belső szabályokat.
Nincs megegyezés az első körben

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a Gyimesi és a Szövetség politikusai közötti tárgyalások első köre nem hozott kézzel fogható eredményt. Ahogy a párt által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény fogalmaz "Forró Krisztián, a Szövetség elnöke; Berényi József, az MKP platform elnöke, a Szövetség elnökségi tagja és Bárdos Gyula, a Szövetség elnökségi tagja az MKP platform részéről megbeszélést folytattak Gyimesi György parlamenti képviselővel, az OĽANO frakció tagjával a szeptember 30-án esedékes parlamenti választásokon való együttműködésről.

A több mint egy órás megbeszélésen a résztvevők megvitatták a platformok szerepét a szövetségi jelöltlista összeállításánál. Tájékoztatás hangzott el az MKP platform helyeiről a közös listán. Szó volt a körvonalazódó kampányról is. A jelenlévők értékelték a kialakult politikai helyzetet és megállapították, hogy közös a céljuk abban, hogy a magyarság és Dél-Szlovákia a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzen a parlamenti választások után.

Mivel a megbeszélésen kiderült, még vannak nyitott kérdések az együttműködést illetően, a felek a jövő héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A tárgyalások részleteiről a résztvevők a megbeszélések lezárta után tájékoztatnak".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.