2023. november 28., 16:10

Végéhez közeledik a rimaszombati Zenei Ősz

Még két komolyzenei koncert van hátra a rimaszombati Zenebarátok Köre által szervezett Zenei Ősz elnevezésű koncertsorozatból.

Jozef Lupták és Skuta Nóra
Fotó: ruzomberskyhlas.sk

Rimaszombatban a 2023-as őszi komolyzenei koncertsorozat Szlovákia legismertebb szaxofon kvartettjének, a Pressburger Saxophone Quartet fellépésével kezdődött még szeptemberben. A szaxofonisták nyitókoncertjét követően Matej Arendárik zongoraművész, majd az Ad Libitum magyarországi kvintet lépett fel a helyi kultúrház nagytermében.

A Zenei Ősz következő koncertjére november 28-án, kedden 18:00 órától kerül sor. Jozef Lupták, Szlovákia egyik legkiválóbb csellóművésze és Skuta Nóra, a hazai és külföldi pódiumokon egyaránt ismert zongoraművész előadásában Bartók Béla, Leoš Janáček, Ernest Bloch, Myroslav Skoryk és Ludwig van Beethoven művek hangzanak el.

Jozef Lupták a szlovák komolyzenei élet meghatározó alakja. Tanulmányait a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen, Londonban a Királyi Zeneakadémián és Kanadában a Banff Zenei Központban végezte. Ő a Konvergencia, Szlovákia legnagyobb presztízsnek örvendő nemzetközi kamarazenei fesztiváljának  alapítója és művészeti igazgatója. Számos szakmai elismerés, egyebek között a Fric Kafenda-díj birtokosa. Hazai és külföldi rendezvényeken nagy sikerrel képviseli hazánkat és rendszeresen tart mesterképzéseket Olaszországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban és Angliában. Együttműködik ismert zenekarokkal és híres előadókkal, több hanghordozóját kiadták. A pandémia idején az elsők között jelentkezett „szobakoncerttel” a világhálón. Napjainkban a Pozsonyi Konzervatórium és a Besztercebányai Művészeti Akadémia tanára.

Skuta Nóra nemzetközileg aktív, keresett zongoraművész. A Zeneművészeti Főiskola után Kanadában és mesterképzéseken Szombathelyen, Weimarban, Darmstadtban és Pőstyénben fejlesztette előadói képességeit. A kortárs komolyzene elhivatott tolmácsa, terjesztője. Számos nemzetközi fesztiválon fellépett, együttműködött a legismertebb szlovák és kiváló osztrák zenekarokkal, ismert zeneszerzőkkel, karnagyokkal, előadóművészekkel. Férjével, Skuta Miklóssal, zongoraduóban szakmailag kiemelt projekteket valósított meg. Az MMC és Naxos amerikai kiadó gondozásában megjelent szóló lemeze jelentős elismerést kapott. 2023-tól a Pozsonyi Állami Konzervatórium tanára.

Jegyek a komolyzenei koncertre a helyszínen is kaphatók. Az őszi programkínálat zenei részét a Beliczay orchestra kamarazenekar és vendégeinek nagyszabású fellépése zárja 2023. december 12-én, 18 órától.

A rimaszombati Zenei Tavasz és Zenei Ősz koncertjeinek fő támogatói a Szlovák Művészeti Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Önkormányzat. Szervezője a Rimaszombati Városi Művelődési Központ és a Zenebarátok Köre, mely a művelődési központ mellett működik immár 43 éve, s tagjainak száma idén túllépte a bűvös 90 fős határt.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.