2020. szeptember 19., 20:26

Jubilál a rimaszombati Zenei Ősz koncertsorozat

A világjárvány megelőzésére törekvő intézkedések időszaka kedvezőtlenül hatott a Rimaszombati Zenebarátok Körének tevékenységére is, mely ebben az évben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját.

A koronavírus-járvány miatt úgy, ahogy más rendezvények, a Zenei Tavasz komolyzenei koncertjei is elmaradtak.

Féléves hallgatás után a Zenebarátok Köre nagy örömmel tudatja a műfaj kedvelőivel, hogy szeptembertől újra jelentkeznek a programjaikkal. A Zenei Ősz jubiláló évfolyamán öt koncertet tartanak, melyeken ismert virtuózok és kiváló kamaraformációk lépnek fel.

Hallhatjuk majd a szlovák zongoraművészet kiválóságait, Jordana Palovičovát és Ladislav Fančovičot, a tehetséges fiatal csellóművész Karolína Huray-Zívalíkovát, a határokon túl is ismert Pavel Bogacz és Ivan Palovič hegedűművészeket, valamint a már évekkel ezelőtt Gömörben is nagy sikerrel bemutatkozó Ad Libitum kvintettet. Adventnyitó ajándékként pedig a város szülöttét és büszkeségét, Tóbisz Tituszt látják vendégül, aki operaáriákat ad elő és duetteket énekel Tatiana Paľovčíková–Paládiová szoprán-énekesnővel.

Márciusban a járvánnyal együtt elterjedt a világban a félelemmel járó óvatosság, mely hosszú hónapokra elzárt mindenkit sok értékes közösségi és élőben átélt művészi élménytől.

A Rimaszombati Zenebarátok Köre a pandémia előtti időszakban éppen sikertörténetét írta: nőtt a tagjainak száma és egyre nagyobb volt az érdeklődés a koncertek iránt.

Mindezt annak tulajdonították, hogy a közönség elégedett volt a koncertek színvonalával és érzékelte azok kellemes, meghitt, bensőséges hangulatát, melyet a fellépő művészek többsége is dicsért. A Zenebarátok Köre ezt a hagyományt szeretné folytatni, ill. újrakezdeni szeptemberben. Hiszik és remélik, hogy az elmúlt évadok találkozásainak lélekemelő, emlékezetes pillanatai visszacsalogatják a hallgatóságot a koncertekre.

A Zenei Ősz nyitókoncertje 2020. szeptember 22-én este 19.00 órától lesz a rimaszombati kultúrház színháztermében. A szlovák előadó művészet két ismert fiatal tehetségét, Pavel Bogaczot és Karolína Huray-Zívalíkovát hallhatjuk majd ezen az estén. Programjukban többek között szerepel Ludwig van Beethoven hegedűre és csellóra írt szerzeménye, mellyel a 250 éve született zeneóriásra emlékezünk, és a nemzetközileg elismert lett nemzetiségű zeneszerző Pēteris Vasks: Castillo Interior című művének szlovákiai premierje is.

A Zenei Ősz főszervezője, a Rimaszombati Városi Művelődési Központ, garantálja minden érdeklődő biztonságát a koncerten, amelyen csak a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.