2021. május 25., 11:49

Könyvbemutató és komolyzenei koncert Rimaszombatban

Fennállásának 40. évfordulója alkalmából egy kiadványt jelentetett meg a Rimaszombati Zenebarátok Köre. A kötet bemutatására 2021. május 25-én 18.00 órai kezdettel kerül sor Jordana Palovičová és Ivan Palovič komolyzenei koncertjével egybekötve.

Jordana Palovičová és Ivan Palovič komolyzenei koncert

Az est folyamán J.S.Bach, J.N.Hummel, Ilja Zeljenka, Fazil Say és York Bowen művek hangzanak el a két kiváló, nemzetközi sikerekkel rendelkező fiatal művész előadásában. Jegyek 3 eurós áron a helyszínen, a koncert előtt vásárolhatók.

A rimaszombati Zenei Tavasz és Zenei Ősz koncertsorozat 2020-ban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Mivel a rendezvény körül az évek során kialakult egy kis közösség, a Zenebarát Kör tagsága, nyilvánvaló volt, hogy a szervezők nem fognak átsiklani az évforduló felett. Voltak elképzelések, tervek, de jött a világjárvány, s a tervek majdnem csak tervek maradtak. De azért mégsem. Mert ugyan nem volt megemlékezéssel és fogadással egybekötött ünnepi koncert, azért a kultúrházban ősszel - betartva mindig az aktuális előírásokat - felcsendültek klasszikus művek kiváló hazai és külföldi előadók tolmácsolásában. Ünnep és ajándék volt minden ilyen alkalom a résztvevőknek. Művészeknek, hallgatóknak és szervezőknek egyaránt - idézi fel közleményében Zsélyi Katalin, a Városi Művelődési Központ munkatársa.

A 40. Zenei Ősz öt koncertje közül három a nyilvánosság előtt valósult meg, több jelenlévőnek egyetlen élőben megélt kulturális élményt nyújtva a 2020-as évben. Ladislav Fančovič zongorakoncertje interneten keresztül került bemutatásra. Fellépett Pavol Bogacz (hegedű), Karolína Huray-Zívalíková (cselló), Ad Libitum trió és adventi operagálát is tartottak Tatiana Paľovčíková-Paládiová és Tóbisz Titusz részvételével.

A jubileumi Zenei Ősz ötödik, utolsó koncertje „áttolódott” 2021 tavaszára. Jordana Palovičová zongoraművész és Ivan Paľovič hegedűművész fellépésére május 25-én, kedden kerül sor. Az évadzáró koncert a művészi élményen túl egy meglepetést is tartogat a jelenlévők számára. Ott lesz bemutatva az a publikáció, amit a Zenebarát Kör és a Városi Művelődési Központ állított össze a karantén ideje alatt. 

A hatvannégy oldalas kiadványban kiváló szlovákiai előadóművészek osztják meg a gondolataikat az olvasókkal a rimaszombati rendezvénysorozat kapcsán, van benne visszaemlékezés a kezdetekre, nyilatkoznak a Rimaszombati Tehetségek Fórumának fellépői, de a Zenebarátok Körének számos tagja is mesél a személyes koncertélményeiről.

Mellékletében megtalálható a Zenebarát Kör tagok és az összes fellépő művész névsora, vannak „kiollózott” idézetek a krónikákból és képanyag is. Kedves olvasmány, szép emlék egy zenei műfaj negyvenéves létéről a városban. Egy olyan műfajéról, ami igényessége miatt a mai értékválság és értékváltozás jeleit mutató időkben figyelemreméltó, de nem könnyen életben tartható egy vidéki kisvárosban. A szervezők azonban bizakodóak. Amíg érdeklődő van, Zenei Tavasz és Zenei Ősz is lesz Rimaszombatban, ígérik, és szeretettel várják (vissza) a közönséget. Idén tavasszal kettő, ősszel négy komolyzenei koncert szerepel a kultúrház kínálatában. Valamennyi főtámogatója a Szlovák Köztársaság Művészeti Alapja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.