2022. december 8., 15:44

Pezsgő komolyzenei élet Rimaszombatban

Ismét egy hangszerelésben és zenei stílusokban változatos, rendkívül színvonalas koncertévadot tudhatnak maguk mögött a komolyzenei élet rimaszombati kedvelői.

Komolyzenei koncert VMK Rimaszombat

November végén Ránki Fülöp zongorakoncertjével zárult a 43. Zenei Tavasz és Zenei Ősz rendezvénysorozat Rimaszombatban. A 140 éve született Kodály Zoltán kevésbé ismert, rendkívül igényes, érzelmekben gazdag, lelket simogató zongoradarabjait laza könnyedséggel és megható alázattal előadó fiatal zongoravirtuóz játékával, előadóstílusával minden jelenlévőt elvarázsolt.

Rimaszombat hosszú múltra visszatekintő komolyzenei élete ma is figyelemreméltó. A 2022-es évben nemzetközivé vált koncertsorozat nyolc találkozásra adott alkalmat a műfaj kedvelőinek.

Április elején Peter Michalica hegedűművész, valamint Stanislava Maggioni operaénekes és Viera Bartošová korrepetitor húsvéti koncertjével indult az Zenei Tavasz, amit a Pressburg Piano Trio fellépése követett. Fekete Tamás, a Virtuózok című tehetségkutató televíziós műsorból ismert fiatal érsekújvári zongorista, Tarkay Emma hegedűművész és Ken Wassim Ubukata csellóművész bemutatkozó koncertje hatalmas sikert aratott. Utánuk a brünni Janáček vonós kvartett tagjai léptek fel, akiket 30 év után hallhatott újra a gömöri közönség. A Zenei Tavasz utolsó koncertjét Szlovákia egyik legismertebb zenei formációja, a Mucha kvartett adta. 

A Zenei Ősz jazzkoncerttel indult. A vendég ezúttal a Budapest Jazz Orchestra volt, mely Col Legno kortárs zeneszerző „A Duna” című művét adta elő. A jazz világából az Ensemble Theasurus Musicum kvartett a középkor zenei világába vitte el a koncertlátogatókat. A katolikus templom autentikus közegében felcsendülő korabeli hangszerek és dalok újabb színt varázsoltak a koncertsorozat palettájára. Hasonlóan Marcel Comendant és Ivan Curtean cimbalomművészek is. Soha Rimaszombatban cimbalomduó még nem lépett fel, ám a moldovai származású művészek sikere nemcsak ennek volt köszönhető. Hozzájárult az a felismerés is, hogy a tájainkon népi hangszerként számon tartott cimbalom kiválóan alkalmas komolyzenei darabok előadására. 

Budapest Jazz Orchestra
Fotó:  Városi Művelődési Központ, Rimaszombat

A rimaszombati Városi Művelődési Központ összegzése szerint nyolc koncerten, négy ország képviseletében több mint harminc művész lépett fel, a programok több mint 600 koncertlátogatót vonzottak. A koncertek a Kisebbségi Kulturális Alap és a Szlovák Művészeti Alap anyagi támogatásával valósultak meg.

A számokon túl azonban a rendezvénysorozat meghitt, kellemes, emelkedett hangulatáról is érdemes beszélni, amiről az előadóművészek krónikába írt feljegyzései tanúskodnak: „Köszönjük a szívélyes vendéglátást, a figyelmes hallgatóságot és a csodálatos légkört, amiben játszhattunk” (Peter Michalica), „A legszebb emlékeim között fogom őrizni a koncertet, a meleg szeretetet és odaadó figyelemmel hallgató közönséget …” (Ránki Fülöp), „Ismét nagyon jól éreztük magunkat…”(Mucha kvartett). 

A koncertlátogatók elégedettségét a Zenebarátok Körének mára már hatvan fő fölé emelkedett száma jelzi – teszi hozzá portálunkhoz eljuttatott évértékelő közleményében a rimaszombati VMK.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.