2019. november 2., 14:07

Veszélyben a Füleki Gimnázium: jövőre nem indíthatnak nyolcéves gimnáziumi képzést

Nem indíthat magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzést a Füleki Gimnázium a 2020/21-es tanévben – derül ki a kerületi hivatalok által kidolgozott javaslatból. Ezzel a losonci járás magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzés nélkül maradna. A hírről a Füleki Lokál adott hírt közösségi oldalán.

füleki gimnázium
Fotó: füleki gimnázium

A javaslat szerint Besztercebánya megyében csak a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium indíthatna magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzést, azt is mindössze 17 tanulóval.

Ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor valószínűleg a következő években sem indulhat nyolcéves képzés a Füleki Gimnáziumban, ami így - az utánpótlás hiánya miatt - akár a Füleki Gimnázium végét is jelentheti.

„El kell gondolkodnunk azon, hogy szó nélkül hagyjuk-e az e fajta csonkítást, amit a magyar tannyelvű gimnáziumok ellen folytatnak országunkban."

A Tornaljai Gimnázium bezárásának esete megtanított minket arra, hogy fel kell emelnünk a hangunkat. Nem akarunk egy újabb Tornalját! A gyermekeink jövője nem pénz vagy idő kérdése, tudják meg ezt Pozsonytól Kassáig!”

– írja a Füleki Lokál Facebook-oldalán.

Mint ahogyan arról tegnap a ma7.sk is beszámolt, a kerületi hivatalokban ezen a héten határozták meg mennyi diákkal indulhatnak a nyolcéves gimnáziumok. 

A javaslat szerint magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumi képzést indíthat a somorjai Madách Imre Gimnázium, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium (mindkettő 17 diákkal), a komáromi Selye János  Gimnázium (24 diákkal), valamint a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium (szintén 17 diákkal). A Füleki Gimnázium mellett a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium sem kapott kvótát.

A 2020/21-es tanévben összesen 2 667 diák kezdhetne a szlovákiai kisgimikben, közülük 75-en magyar tannyelvű nyolcéves gimnáziumban. Azaz csupán 2,8 százalékuk.

 

FRISSÍTÉS:

A Füleki Gimnázium igazgatója, Péter Juraj portálunknak elmondta: az a hír, miszerint a füleki nyolcosztályos gimnázium a jövő évben nem nyithat primo osztályt, még nem hivatalos.

Mivel ebben az iskolaévben is csak kis létszámú primo osztály nyílt, a jövő tanévben hasonló létszámmal nem tervezzük az indítást"

- nyilatkozta az igazgató tudósítónknak, Szvorák Emesének.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék