lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. április 15., 09:49

Szent István-szobor Perbetén

2015. augusztus 20-án avatták fel Perbetén a Millenium parkban Lebó Ferenc győri szobrászművész bronzból készült Szent István-szobrát.

perbete
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

A szobor felállítását Kovács-Csomor Zsolt és Endre kezdeményezte az önkormányzat anyagi támogatása mellett. Szent Istvánnak már korábban is kultusza volt a településen, temploma ugyanis Árpád-kori eredetű. Első okleveles említése 1297-ből való, de nagy valószínűséggel már korábban, akár Szent István idején is templomos hely volt. A történelemben többször elpusztult templom helyén álló mai épületet a 18. század második felében építették. Ekkor festették azt a mennyezeti freskót is, amely a koronát Szűz Máriának felajánló Szent Istvánt ábrázolja.

Lebó Ferenc szobra különleges felfogásban ábrázolja István királyt. Bár személyében nem lehet különválasztani az uralkodót és az egyházszervezőt, mégis azt kell mondanunk, hogy ez a szobor az egyházszervezőt jeleníti meg. Világi uralkodóként általában jogarral, karddal és az országalmával ábrázolják, ebben az esetben azonban egy templomot tart a kezében.

Ez sem példa nélkül való ábrázolás, hisz már a Képes Krónikában is van egy gyönyörű iniciálé, amelyen István és Gizella egy templomot tart a kezében. A Képes Krónika szövegéből tudjuk, hogy az óbudai Szent Péter-templom alapításáról van szó.

Egyébként a perbetei szobor térbeli elhelyezése is rendkívül érdekes: az alkotó egy román kori templom portáléjának két íve közé helyezte a szobrot.

A két ív között egy stilizált korona, rajta pedig a Szent Korona keresztje látható. A korona abroncsán az 1000-es évszám és alatta különös megoldásban a 2000 év olvasható. A szobor talapzatán a Szent Korona, illetve a SANCTUS  STEPHANUS  REX „Szent István király” feliratot helyezte el a művész.

Megjelent a Magyar7 2024/15. számában.

perbete
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.