2024. április 11., 10:02

Új elnök, régi magyar szívfájdalmak – megjelent a MAGYAR7 15. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

lapajánló
Fotó: ma7

Isten hozta, elnök úr! Szlovákia népe döntött, szlovák–magyar kapcsolatok javulása pedig egy szinttel magasabbra léphet, és talán egyszer azt is megérhetjük, hogy sor kerül a közös múltunkat terhelő vitás kérdések tisztázására, írja vezércikkében lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly. „Mindenesetre Peter Pellegrini köszönetet mondott a magyaroknak, és a kemény kampány során, Korčokkal ellentétben – vállalva a kockázat ódiumát – egyszer sem vonta kétségbe a Szlovákiában élő kisebbségek kollektív jogait. A választási eredmény elsősorban azért üdvözlendő, hogy Szlovákiának szuverenista elnöke lesz, aki a béke fontosságát hangsúlyozza.”

lapajánló
Fotó:  ma7

De lássuk mit jelenthet ez a győzelem a magyarok szempontjából? Az adatok tükrében kijelenthető, hogy Forró Krisztián felsorakozása Peter Pellegrini mögé találkozott a magyar választók többségének akaratával. Azaz, bár a döntés házon belül vitákat váltott ki, a Magyar Szövetség jó érzékkel tette le a voksát a győztes jelölt mellé. Az persze más kérdés, tud-e lendületet nyerni a magyar párt az EP-választások kampányában abból, hogy április 6-án végre nem elszenvedője, hanem tényleges alakítója volt az országos politikai folyamatoknak. Kolek Zsolt: Pellegrini győzelme és a magyar mozgástér.

Pomichal Krisztián Rajongók című külpolitikai jegyzetében emlékeztet, hogy nem sokkal 2022. február 24-e után a magyar kormányfő kijelentette, Ukrajnában addig tart a háború, amíg az Egyesült Államok hajlandó pénzzel és fegyverrel támogatni az országot. Orbán Viktor kapott ezért hideget-meleget, majd eltel két év és Zelenszkij ukrán elnök ugyanezt mondta, csak más szavakkal: „Ukrajna vereséget fog szenvedni, ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást”.
interjú
Fotó:  ma7

A szellem emberének az égi sugallatokra kell hallgatnia, vallja Z. Németh István költő, író, szerkesztő, aki a közelmúltban ünnepelte 55. születésnapját. Nemrégen a „folyamatosan új témákat kereső, kísérletező és ironizáló költészete, valamint értékes gyermekirodalmi alkotásai elismeréseként” magyar állami kitüntetésben részesült. A szerzővel a pályakezdéséről és az írásművészetét befolyásoló hatásokról beszélgetett Kocur László.

„Az írás a rendteremtés művészete, az esetlegesség, a véletlenszerűség és a káosz megszüntetésének és uralásának a lehetősége, melynek törvénytevő hatalma és feladata van.” Ez volt Duba Gyula krédója és maradt a halála után is. Olyan csendben távozott közülünk, „ahogy az egész élete is telt, akár egy áradó, a partokat méltóságos nyugalommal termékenyítő patak, a kívülálló számára szinte derűsen, lezárva az utóbbi években társaságban el-elhangzó kérdést: mi van Dubával?” Kövesdi Károly: Duba Gyula világképe
lapajánló
Fotó:  ma7

Hiába emelkedett a nyugdíj jelentősen az elmúlt évben és jöttek új juttatások hozzá, tény, hogy 2022-ben az idősek nagyon megszenvedték az inflációt, amit az előző kormányok csak nagy késedelemmel próbáltak enyhíteni. Ma már azt is tudjuk, hogy év közben is lehet emelni a különböző nyugdíjakat, de a megoldást tényleg az jelentené, ha az időskori ellátás nemcsak politikai, hanem társadalmi kérdés is lenne. Piac rovatunkban olvasható Rajkovics Péter Valóban annyival jobb lett a nyugdíjasoknak? című cikke.

Milyen étolajokat használjunk? Egyáltalán nem könnyű eligazodni a sokféle étolaj között, a napraforgó-, a repce- és az olívaolaj mellett bőven találunk egyéb izgalmas változatokat, amelyeket érdemes felfedezni. Valószínűleg kevesen tudják, hogy melyik étolaj alkalmas főzésre, sütésre, melyeket használjuk inkább hidegen, saláták készítéséhez, de van olyan is, amelyet önmagában érdemes fogyasztani egészségmegőrzés céljából. A kérdésekre Molnár Anna riportjában kapnak választ.

Megszaporodtak a szlovák politikai életképek húsvét előtt. „Dicső” parlamenti ellenzékünk egy emberként állt ki nagyhét szerdáján tiltakozni és utálkozni amiatt, hogy a kormány Galántán tartott kihelyezett ülést. Ráadásul ígérgetett a magyaroknak! És ez bizony főbenjáró bűn. Mert hát hogyan is lehet a déli – már bocsánat a ronda kifejezésért – lerohasztott, magyarok (is) lakta régiókban ilyen-olyan apróbb fejlesztéseket kilátásba helyezni, amikor északon medvék riogatják a városi-falusi lakosokat, temérdek szú irtja az erdőket (a védetteket is), a soha el nem készülő tátrai nyugat–keleti autópálya már meglévő szakaszaira omlanak rá hegyoldalak, s kéne a pénz ott is utakra, hidakra, lakásokra, felújításokra, fejlesztésekre, munkahelyteremtésre, egyebekre… Ne magyarokra költsék! N. Gyurkovits Róza: Nagyheti tanulságok.

lapajánló
Fotó:  ma7

Április immár hagyományosan az iskolai beíratások ideje. A felvidéki magyarság megmaradásának szempontjából kulcsfontosságú esemény, és egymást érik az iskolába csalogató rendezvények. A Felvidék egyik legnagyobb magyar oktatási intézményében, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában, ahol jelenleg 732 gyermek tanul március végén játékos kézműves- foglalkozások várták az óvodásokat, április elején nyílt napokat tartottak az 1–5. évfolyamokban, amelyeket április 20-án (szombaton) az ünnepélyes, játszóházzal egybekötött beíratással koronáznak meg, írja B. Vida Júlia a Magyarul álmodni, magyarul tanulni című cikkében.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc egyik legendás hadvezére, Bem József (1794–1850) elsősorban az erdélyi hadszíntereken aratott jelentős győzelmeket. Ezért talán nem meglepő, hogy Marosvásárhely első köztéri szobraként az ő alakját öntötték bronzba, de sajnos a szobrot megsemmisítették. De egy felvétel megörökítette, és ezt is megtekinthetik a Leporolt históriák sorozatunkban. Lacza Tihamér: Egy szobor hányattatásai.

Hatalomváltás 1945-ben – a magyaroknak szigorított rabság a címe Popély Gyula cikksorozata legújabb részének. Mint írja az 1939–1945 között fennálló első szlovák állami önállóság megszűnését 1945. április 4-éhez köthetjük. Ezen a napon szállták meg a szovjet Vörös Hadsereg egységei a már senki által nem védett Pozsonyt. A város ezáltal elkerülte a budapestihez hasonló háborús megpróbáltatásokat. Ez a nap egyértelműen a szlovák állami lét végét jelentette. A Tiso-kormány Németországba menekült, a Moszkvában létrehozott csehszlovák kormány pedig április 5-én Kassán meghirdette programját, a hírhedt, ún. kassai kormányprogramot.

lapajánló
Fotó:  ma7

Remények és kétségek között őrlődnek a Rimaszombati járásban. Ismét előtérbe került ugyanis a munkanélküliség és a munkahelyteremtés kérdése, miután a koreai Yura vállalat felszámolta nyustyai telephelyét, ahol közel ötszázan dolgoztak. De épül az ipari park, ami reményt jelent, írja Tájaink vezető cikkében Virsinszky Tamás.

Rockopera született a palásti csatáról. A Lévai járásban fekvő Palást legjelentősebb történelmi eseménye kétségtelenül a falu határában zajló, több ezer áldozatot követelő 1552-es ütközet. A palásti csatáról Róm Gábriel által készített rockopera hanghordozója 2024 márciusában jelent meg, írja Kaszmán Zoltán.

Másfél évtized után visszatért a Duna Menti Múzeumba Paterka Pál, aki időközben a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal komáromi fiókjának régészeti szakfelügyelőjeként dolgozott. Március 1-től igazgatóként irányítja a Jókai-szobor által „őrzött” intézmény tevékenységét. Nincs könnyű helyzetben, hiszen folyamatban van a múzeum 110 éves főépületének átfogó felújítása és az új állandó kiállítás tervezetének elfogadtatása. Nagy-Miskó Ildikó: Optimista múzeummustra Paterka Pál igazgatóval.

A legősibb katolikus ereklye, a torinói lepel eredete máig vita tárgya a kutatók körében. Egyesek úgy vélik, a lepel Jézus halotti leple volt, más vélemények szerint csak egy középkori hamisítvány. Az ereklyével kapcsolatban számtalan kutatás és tudományos elemzés született, és bár a kérdésre egyértelmű válasz nem született, a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tanárának, Gulyás Tamásnak a Csemadok pozsonyi székházának Rákosi Ernő termében tartott előadása nem a legendákra, hanem elsősorban bizonyított tényekre támaszkodva próbált meg támpontokat adni a titok megismeréséhez. Az előadáson elhangzottakat Dunajszky Éva foglalta össze.

Időkapszulát helyeztek el Roskoványban, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc első honvédemlékművénél. Az elveszettnek hitt emlékművet a Sine Metu Egyesület tagjai találták meg, majd a Nemzeti Örökség Intézetével együttműködve helyreállították és újra felállították a korábbi helyén. A héthársi csatában elesett honvédek emlékművének ünnepélyes felavatása 2024. június 20-án, a csata 175. évfordulóján lesz. Fábián Gergely: A jelen szövetsége a múlttal és a jövővel.

A példaképeink a segítő nők, akiknek jár az elismerés. A jól működő, erős közösség összetartásához, a jövő generációjának az értékek tiszteletére való neveléséhez tagadhatatlanul szükség van a finom, értelmes női törődésre. A Femine Fortis – Erős Nők társulás Női Példakép díjait idén olyan hölgyek kapták, akik csendesen, de hangyaszorgalommal építik a közösségüket, írja a díjazottak kapcsán Szomolai Andrea. 

Fülek egyik legismertebb klasszicista épülete a városháza. Építését 1911 áprilisában kezdte meg a losonci Jakab Pál tervei alapján az ugyancsak losonci Schmidt Pál építész. Fülek önkormányzata a történelmi épület átfogó felújítására pályázatot nyújtott be, s az elnyert mintegy 2,5 millió eurós támogatásnak köszönhetően a hivatal teljesen új külsőt kaphat, írja tudósításában Agócs Szvorák Emese.  

Szenvedély és segítségnyújtás. Az apácaszakállasi származású, Vásárúton élő Domonkos Tamás szenvedélye a modellautók gyűjtése. Azon belül is a mezőgazdasági járművek és gépek érdeklik leginkább. Tamás édesapja kombájnosként dolgozott, így már gyerekkorában a nagy gépek között mozgott, érthető tehát a vonzalom. Évek óta modellautó-börzét és -kiállítást szervez, amelyek közül a legutóbbiak már jótékonysági célokat is szolgáltak. Hogy milyeneket, megtudhatják Lacza Gergely írásából.

A battyányi Benkő Anett, a 11 éves autista spektrumzavarral diagnosztizált fiú édesanyja egy hirtelen ötlettől vezérelve az idén első ízben azzal a kéréssel fordult a bodrogközi polgármesterekhez, hogy egy apró gesztussal emlékezzenek meg az autisták világnapjáról. Így számos faluban a hangos bemondóban a kétnyelvű rövid tájékoztató szöveget követően Rúzsa Magdi és Szakács Gergő Kék a szívem című dala is felcsendült. Molnár Gabriella: Kék szívek a Bodrogközben.

Egy japán lány beleszeretett Sütő Zsolt natúr boraiba, és eljött Kürtre, hogy tanuljon tőle és beleláthasson a borkészítés rejtelmeibe. Tomomi Nara Kamakurában, egy japán borbárban árulta a neves kürti borász natúr borait. Megkóstolta, s nagy kedvencei lettek, írja Bokor Klára.

A „gyermek” minden, ami elhagyott, védtelen és ugyanakkor istenien hatalmas; a jelentéktelenül kétséges kezdet és a diadalmas vég. Az „örök gyermek” az emberben leírhatatlan élmény, ellentmondás, hátrány és isteni kiváltság; az a meghatározhatatlan tényező, amely meghatározza a személyiség végső értékét vagy értéktelenségét. (C. G. Jung) Önismereti sorozatunk legújabb részét ezzel az idézettel kezdi Németh Nicolas.
lapajánló
Fotó:  ma7

A Barangolóban Münchenről olvashatnak, arról a világvárosról, amelynek szíve van. Németország legélhetőbb városának tartják, de egyben a legdrágábbnak, emellett azonban nagyon sok a látnivaló is, írja Protics János.

A magyar konyha remeke a rakottas ételek sora. A főtt, ízes zöldségek, a tojásos-tejfölös krémesség a rétegek között, amit minden esetben átjár egy kis kolbászzsír vagy hússzaft. Az Íz-lelőben maradékmentő ételek receptjeit találják Szarka Zsófi konyhájából.
lapjánló
Fotó:  ma7

Vas Gyula tesztelte és megállapította, hogy Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 N-Connecta az arany középút.

Angol csapatok uralhatják az európai kupasorozatokat, olvashatjuk Mátis Rudolf cikkében. A Szurkoló másik írásában Rajkovics György azt írja, a férfiaknak már sikerült, s hamarosan kiderül a magyar női kézisek is kijutnak-e a párizsi olimpiára.
lapajánló
Fotó:  ma7

A MAGYAR7 15. számának hátlapján a megkapóan szép perbetei Szent István-szobor látható. Közéleti hetilapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.