lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. szeptember 25., 07:40

Ollétejeden semmi javulás, a plénum elé vitték az ügyüket

Mint ahogy arról már portálunkon többször beszámoltunk, a Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejed lakosai többször felemelték szavukat a településrész határában található DRON Industries Kft. gumifeldolgozó cég tevékenysége ellen. A lakosság az elviselhetetlen bűzre panaszkodik, valamint az elmúlt időszakban végzett vegyi mérések eredményeivel érvelnek. Mivel az augusztus 29-i tüntetés óta sem történt változás, a szeptember 24-i testületi ülésen Dunaszerdahely város képviselőit kérték fel gyors és célravezető segítségre ügyükben.

Ollétejed, képviselők elé vitték az ügyet
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

Ollétejed lakosságának nevében Ollé Lunák Mónika, a PRO OLLÉTEJED Polgári Társulás alelnöke kért szót az önkormányzat rendes testületi ülésén. Az ülést vezető A. Szabó László alpolgármester a felszólalás előtt tájékoztatta a képviselőket, hogy a 2019. július 20-i mérési eredmények alapján Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán augusztus elején közigazgatási eljárást kezdeményezett a környezetvédelmi inspekciónál, valamint megszólította Solymos László környezetvédelmi minisztert is.

Az alpolgármester elmondta, hogy a múlt hét folyamán a környezetvédelmi minisztérium munkatársai meg is jelentek a városi hivatalban és kikérték az üggyel kapcsolatos iratokat.  A minisztérium véleménye két hét múlva várható.

Független szakvéleménnyel próbálják bizonyítani igazukat

Ollé Lunák Mónika felszólalásában először röviden összefoglalta az ollétejedi helyzetet. Elmondta, hogy a belügyminisztérium polgári védelemhez tartozó laboratóriumának szakemberei az elmúlt két évben 12 alkalommal összesen 55 levegőmintát vettek, és az eredményeik bebizonyították, hogy az ollétejediek félelmei nem alaptalanok.

„Minden egyes mintában találtak káros anyagokat, de az eredmények ellenére sem lépett fel egyik hivatal sem hatékonyan. A mai napig nem korlátozták a Dron működését” – jegyezte meg Ollé Mónika és a képviselők előtt a polgárok alkotmányos jogaival érvelt.

Ollé Lunák Mónika
Ollé Lunák Mónika
Fotó:  Szabados Kati

Jogunk lenne ahhoz, hogy mi is tiszta környezetben éljünk, sajnos, ezt a jogunkat napirenden megsértik.”

Emlékeztetett rá, hogy az augusztus 29-i tüntetésükön felszólították az összes érintett hivatalt: a járási környezetvédelmi hivatalt, a regionális közegészségügyi hivatalt, a Szlovák Környezetvédelmi Főfelügyelőséget és a környezetvédelmi minisztériumot, hogy kezdjenek a törvényekbe foglalt kötelességeik szerint cselekedni az ügyben.

„Külön felszólítottuk a regionális közegészségügyi hivatalt, hogy független szakértőket kérjenek fel egy a valóságot fedő egészségvédelmi hatástanulmány, illetve szakvélemény kidolgozására, mert a Dron cég által készített tanulmány számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan.”

Az aktivista elmondta, hogy bár tettek feljelentést, az érintettek úgy érzik, amíg nem áll politikai akarat mögöttük, addig az ügyük állni fog.

„Ezért szeretném ismételten megkérni városunk képviselőit, hogy az Ollétejedben élő családok és gyermekek nevében álljanak ki, nem csak Ollétejed, de egész Dunaszerdahely lakosainak érdeke mellett, szólítsák fel a fent említett hivatalokat a város nevében is, hogy azonnal, hatékonyan és igazságosan kezdjék meg az üggyel kapcsolatos eljárásokat.”

Továbbá megkérte a város vezetését, hogy kérjenek fel szakembereket, vegyészmérnököt, gumiipari szakembert, környezetvédelmi szakembert, orvosszakértőt egy független bizottság kialakítására, amely érdemben megvizsgálja a fennálló helyzetet, elemzi az eddigi eredményeket és elkészít egy független szakvéleményt.

Tüntetés a Dron ellen augusztus 29-én
Tüntetés a Dron ellen augusztus 29-én
Fotó:  Szabados Kati

Bízzon meg a város egy független, akkreditált laboratóriumot talaj- és vízminták vételezésére és elemzésére! Szervezzenek meg egy teljes körű toxikológiai vérvizsgálatot az ollétejediek körében!”

Ollé Lunák Mónika továbbá megkérte a város vezetőségét, hogy biztosítson számukra jogi segítséget, és egyben arra is kérte a képviselő-testületet, hogy fogadjon el egy elvi nyilatkozatot, amellyel támogatja a lakosságot, illetve amelyben megfogalmazza, hogy minden jogi eszközzel fellép az ollétejedi környezetszennyezés ellen.

A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a határozati javaslatot, melyben megfogalmazták, hogy a város az ügy kapcsán felmerülő feladatokat lehetőségihez mérten vállalja magára, illetve a módosítási javaslatot, mely szerint a testület megbízza a polgármestert a felsorolt feladatok elvégzésével.

Ollé Lunák Mónika portálunknak elmondta, valószínűleg egyedül a független szakvéleménnyel tudnának eredményt elérni a gumifeldolgozó ellen, ám amíg az létrejön, hosszú idő telhet el és ha a működésében a közeljövőben nem korlátozzák, az üzem addig is tovább szennyezi a környezetet. 

Ollétejed, képviselők elé vitték az ügyet
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.