2019. szeptember 7., 13:13

Pattanásig feszült a hangulat Ollétejeden

Napjaink egyre növekvő szeméttermelése mellett örülni kellene minden lehetőségnek, amely segít csökkenteni vagy újrahasznosítani a hulladékot. Felmerül azonban a kérdés, mi értelme az olyan újrahasznosításnak, amelynek során emberre, környezetre mérgező anyagok keletkeznek? Az ollétejediek egyértelmű véleménye, hogy semmi.

Tüntetés Ollétejeden
Fotó: Szabados Kati

A Dunaszerdahelyhez tartozó település közvetlen közelében 2013-tól használt gumiabroncsok feldolgozásával foglalkozik a DRON Industries Kft. A vállalat egy saját, szabadalmaztatott módszerrel száz százalékban újrahasznosítja az autógumit. A zárt rendszerben, magas hőfokon, de oxigén hozzáadása nélkül lezajló folyamat során kokszot, acéldrótot, valamint olajat és gázt nyernek ki a gumiból. A gázt a feldolgozó rögtön fel is használja a reaktorok fűtésére, a többi terméket megpróbálja értékesíteni. A körülbelül harminc alkalmazottat foglalkoztató üzem tulajdonosai azt állítják, hogy a cégük tevékenységének nincs különösebb hatása a környezetre. A közelben élőknek azonban mások a tapasztalataik.

Az augusztus 21-én, Ollétejeden összehívott lakossági fórumon többek között arról esett szó, hogy már a cég indulásának évétől kellemetlenül bűzös volt a levegő. Azt pedig több lakos is megerősítette, hogy az elmúlt két évben ez a probléma az elviselhetetlenségig fokozódott. Kibírhatatlan a cég által kibocsátott szennyező anyagok bűze, szinte elakad az ember lélegzete, amikor az üzemből kiengedik a felgyülemlett gázokat. Ezt legtöbbször a munkaidő utáni órákban, esténként tapasztalják az ollétejediek. A nyári hőségben ez még inkább megviseli őket, hiszen kénytelenek a házban, zárt ablakok mögött tölteni a délutánt, az estét. A gyerekek nem játszhatnak a szabadban. Többüknél, de az érzékenyebb felnőtteknél is légúti problémák és hányás lép fel a bűz hatására. Azt is elpanaszolták, hogy a rekkenő hőségben éjszaka sem tudnak szellőztetni, többen csak altatóval tudnak aludni pár órát. Az üzem területén található óriási nyitott lerakatok miatt is aggódnak. Egyrészt szemmel látható a fekete por a háztetőkön, másrészt tudni vélik, hogy a valamikori istállók helyén tárolt gyártási termékek alatt nem megfelelő a szigetelés, az eső könnyen káros anyagokat juttathat a talajvízbe.

Ollé Mónika agrármérnök 2014-ben költözött Ollétejedre a családjával. A városhoz közel, de zöld környezetben szerettek volna élni. Elmondja, hogy a falubeliek már 2015-ben levéllel fordultak a város önkormányzatához. Az ellenőrzések során kiderült, hogy az öt reaktorból kettő engedély nélkül működik. Akkor a DRON tulajdonosa elismerte, hogy vannak hiányosságok, de dolgoznak ezek elhárításán. 2017 tavaszán már elviselhetetlen volt a gázszag, a gyerekek és több felnőtt is rosszullétre panaszkodott. Az akkor hároméves kisfiuknak a feje fájt, hányingere volt, ha kint játszott az udvaron, néhányszor hányt is, mondja az aggódó édesanya.

Ekkor elégelték meg végleg a tarthatatlan helyzetet, és férjével megalapították a PRO OLLÉTEJED Polgári Társulást. Az elmúlt két évben sokszor és sok helyen nyújtották be kérvényüket, mondták el panaszaikat. De ahogy a gumifeldolgozóban, a hivatalokban sem vezettek eredményre a tárgyalások. A DRON vezetői folyamatosan tagadják, hogy a bűz a gyárból származna.

A hosszú történet legutóbbi eseményei annak köszönhetően gyorsultak fel, hogy a belügyminisztérium nyitrai speciális laboratóriuma méréseiből kiderült, a levegő fenoltartalma Ollétejeden meghaladja a megengedett határértéket. Nem kicsit, de ötvenszeresen! A fenolon kívül más szennyező anyagokat is találtak a levegőben. A laboratórium mérései a légszennyezés forrásaként egyértelműen a gumifeldolgozót jelölik meg. Bár a cég megkérdőjelezi és elutasítja az eredményeket, a lakosság, és most már a város is, továbblépett az ügyben.

Az említett lakossági fórumon Karaffa Attila alpolgármester közölte, hogy a mérési eredményekre hivatkozva Dunaszerdahely önkormányzata kezdeményezte a Szlovák Környezetvédelmi Felügyeletnél a közigazgatási eljárás elindítását.

A PRO OLLÉTEJED képviselői két éve kopogtatnak a hivatalok ajtaján, panaszkodnak és kérnek, egyelőre nem sok eredménnyel, pedig a környezetvédelmi minisztériumig is elmentek. Megelégelték a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy a panaszkodás és a könyörgés helyett a sarkukra állnak és határozottabban lépnek fel. Általános lakossági veszélyeztetés gyanújával feljelentést adtak be a DRON Industrie Kft. ellen a nagyszombati kerületi ügyészségen, amit elküldtek a megyei környezetvédelmi hivatalnak és a környezetvédelmi felügyeletnek is.

Augusztus 29-én tüntetést szerveztek a DRON ellen, amire a környező településekről és Dunaszerdahelyről is érkeztek emberek. A szervezők nyílt levelet intéztek a város önkormányzatához és a képviselő-testület több tagja is megjelent a tüntetésen, hogy az ollétejediek mellé álljon. Mintegy kétszáz ember indult a falu széléről a közeli gumifeldolgozó telephelyére, ahol aznapra, a tüntetéssel egy időben nyílt napot hirdettek meg. Elvileg bárki bemehetett (volna), hogy megismerkedjen az üzemmel és az ott használt technológiával. A tüntetőket azonban nem várták tárt karokkal. A cég felé vezető bekötőutat szalaggal zárták el, és kijelentették, hogy az magánterület, senki nem mehet be. A feldühödött tömegnek a szalag és a hamis állítás az út tulajdonviszonyáról nem jelentett akadályt. A „Tiszta levegőt! Zárják be a Dront!” és hasonló felszólítások hangos kántálása mellett keresetlen szavak, szitkok, fenyegetések is elhangzottak a tulajdonosok, Farkas László és fiai irányában, akik kijöttek a gyár elé.

Érdemi tárgyalásra nem került sor, az üzemeltetők továbbra sem ismerik el a belügyminisztérium laboratóriumának mérési eredményeit. Tagadják, hogy a cég működése bármi módon kedvezőtlen lenne a környezetre vagy az egészségre. Eredményt csak a hivatalos kivizsgálások, valamint a független szakértők által kidolgozott hatástanulmány és szakvélemény elkészülte után várhatunk, mondták a tüntetés szervezői, akik hozzátették, nem adják fel a harcot.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/36. számában)

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.