2019. augusztus 22., 20:04

Ollétejeden betelt a pohár, a lakosok beadták a feljelentést

Augusztus 21-én lakossági fórumot hívott össze a Pro Ollétejed Polgári Társulás, hogy megbeszéljék a következő lépéseket a DRON Indrustries Kft., vagyis az Ollétejed és Nyékvárkony között található gumifeldolgozó miatti tarthatatlan helyzettel kapcsolatban.

Ollétejedi lakossági fórum
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A Dunaszerdahelyhez tartozó településrész életét - a lakosság elmondása szerint - már 2013 óta keseríti a közeli gumifeldolgozó. Az elmúlt két évben azonban már az elviselhetetlenség határáig fokozódott a probléma.

"Kibírhatatlan a cég által kibocsátott szennyezőanyagok bűze, szinte belélegezhetetlen a levegő, ha a DRON-ból kiengedik a felgyülemlett gázokat. Ezt legtöbbször a munkaidő utáni órákban, este teszi a cég" - mondták el a felháborodott lakosok, akik a munkából, iskolából hazatérve nagyon sokszor kénytelenek zárt ablakok mellett a házakban tölteni a délutánt és az estét. Lehet rekkenő hőség, a szellőztetés szóba sem jöhet, mert az elviselhetetlen bűz nemcsak kellemetlen, de sokaknál, főleg a gyerekeknél, egészségi problémákat is okoz. Szélcsendes időben, amikor nagy a büdös, többen csak altatóval tudnak pihenni éjszaka.

Az önkormányzatot is hibáztatják

Az ollétejedi kultúrház udvarán legalább ötven dühös, elkeseredett ember gyűlt össze. Ollé Mónika, a Pro Ollétejed Polgári Társulás alelnöke nyitotta meg a lakossági fórumot, amelyen nagyon sok panasz hangzott el. Az emberek nem értik, hogyan lehetséges, hogy még mindig működik egy olyan cég a falujuk határában, ami szemmel láthatóan semmibe veszi a környezetvédelmi előírásokat, kellemetlenné teszi a lakosság életét, veszélyezteti nemcsak a környezetet, hanem az emberek egészségét is.

Többen Dunaszerdahely vezetőségének a szemére hányták, hogy nem teszi meg a szükséges lépéseket, nem záratja be az üzemet. Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármester felolvasta Hájos Zoltán hivatalos állásfoglalását az üggyel kapcsolatban, majd elmagyarázta a jelenlévőknek, hogy a város hatásköre az érvényben lévő jogszabályok szerint nem terjed ki arra, hogy a polgármester az ilyen ügyekben meghatározó döntést tudjon hozni, bármennyire is szeretne.

A belügyminisztérium nyitrai speciális laboratóriuma az Ollétejeden július 20-án vett levegőmintákban több mérgező anyagot is kimutatott. A fenolkoncentráció a határérték ötvenszeresét is meghaladta.

Ezekre az eredményekre alapozva Dunaszerdahely önkormányzata kezdeményezte a Szlovák Környezetvédelmi Felügyeletnél (Slovenská inšpekcia životného prostredia) a közigazgatási eljárás elindítását, mondta el az ollétejedi lakosoknak az alpolgármester és hozzátette, hogy egyelőre várnak a válaszra.

 Ollé Mónika és férje, Ollé Lajos két éve minden követ megmozgatnak: minden lehetséges ajtón bekopogtattak, egészen a környezetvédelmi minisztériumig elmentek, hogy a problémájukra megoldást találjanak, de egyelőre nem látszik rendeződni a dolog. Rengeteg ígéretet kaptak, már rendszeresen mérik a levegőben található szennyezőanyagokat az illetékes intézmények, mégis úgy tűnik, az ollétejedi "aktát" csak tologatják egymásnak a hivatalok.

A felháborodott lakosság úgy döntött, nem tűri tovább a helyzetet. Elhatározták, a panaszkodás és segítségkérések helyett keményebb lépéseket tesznek. Általános lakossági veszélyeztetés gyanújával feljelentést adtak be a DRON Industrie Kft. ellen a Nagyszombati Kerületi Ügyészségen, amit elküldtek a megyei környezetvédelmi hivatalnak és a környezetvédelmi felügyeletnek is. 

Nem csak Ollétejed van veszélyben

Az ollétejediek fel akarják hívni a környező települések, főként Dunaszerdahely és Nyékvárkony lakosainak figyelmét a veszélyre, valamint

minél előbbi megoldást akarnak kapni problémájukra, ezért tüntetést terveznek augusztus 29-re. A tüntetés idejét és helyét a következő napokban pontosítják.

Figyelmeztetni akarják a nyilvánosságot, hogy a DRON üzem által a környezetbe kerülő szennyezőanyagok káros hatásainak nemcsak a gumifeldolgozó közvetlen közelében élők vannak kitéve, mert a levegőbe kerülő gázok több, akár 20 kilométeres körzetben is szétszóródhatnak, az aktuális széljárástól függően. A lakossági fórumon résztvevő érintettek beszámoltak arról is, hogy a gumifeldolgozó a légszennyezésen túl valószínűleg nagyobb veszélyt is jelent a környezetre. Úgy vélik, hogy a feldolgozóban a nem megfelelően tárolt gyártási melléktermékek a talajvízbe kerülve az ivóvizet is beszennyezhetik.

Ollé Mónika és Ollé Lajos
Ollé Mónika és Ollé Lajos
Fotó:  Szabados Kati

Fotó:  Szabados Kati

Fotó:  Szabados Kati

Karaffa Attila alpolgármester (balról a második) is részt vett a lakossági fórumon
Karaffa Attila alpolgármester (balról a második) is részt vett a lakossági fórumon
Fotó:  Szabados Kati

Ollétejedi lakossági fórum
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.