2023. augusztus 18., 11:10

Négy tematikus egységgel érkezik a Felvidéki Fesztivál

Szent István király ünnepének hétvégéjén, 2023. augusztus 19-én és 20-án első ízben rendezik meg Dunaszerdahelyen a Felvidéki Fesztivált, amely a MOL–Új Európa Alapítvány–Határtalan Nyár 2023 programsorozat része.

felvideki-fesztival-fejlec
Galéria
+5 kép a galériában
Felvidéki Fesztivál - fejléc
Fotó: dunaszerdahelyi.sk

A fesztivál négy tematikus egységre oszlik, amelyek rendezvényei a város különböző pontjain összehozzák a kicsiket és nagyokat, a fiatalokat és az idősebbeket. Ez a fesztivál Szent István ünnepén a magyarokhoz szól.

felvideki-fesztival-hu-alap_plakat
Felvidéki Fesztivál - plakát
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk
A Gyermekolimpia blokkja – ami egyben a test és a lélek kultúrájának olimpiája – augusztus 19-én, szombaton, 10 órától kezdődik a Vásártéren, ahol hagyományos népi játékokkal, magyar ízekkel és finomságokkal is találkozhatunk. 10 óra 30 perces kezdettel a legkisebbeket várják a Ringató klub foglalkozására.

Szintén ugyanabban az időpontban kezdődik a Vámbéry Ármin Alapiskola Sportolva, játszva, jókedvvel az egészségért című rendezvénye, amely egészen 12:30-ig tart. Közben 11 órától egy fergeteges gyerekbuli lesz Simivel és Zsoltival. Háromnegyed 12-től a Szabó Gyula Alapiskola társszervezésében kezdődik a Szerdahely szaval című versmondó műsor, amelyet Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából rendeznek Hodossy Gyula József Attila-díjas költő, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága elnökének szakmai védnökségével.

A „versenybe”, nagy költőnk születésnapja előtt tisztelegve bárki benevezhetett egy Petőfi-verssel, illetve bármely költő versével, de megengedett saját költemény illetve rövid próza előadása is.

A szavalókat Hodossy Gyula értékeli 11 és 12 óra között  a helyszínen. A rendezvény célja felmutatni, hogy a városban elevenen él a költészet. Fél egy és 14 óra között a Bíró Kert lovas íjászai tartanak bemutatót.

felvideki-fesztival-szerdahely-szaval-hirdetes
Felvidéki Fesztivál - Szerdahely szaval
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk

Ugyanazon a napon A dal mindenkinek szól című tematikus blokkban a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren 15 órától a Tiszta Forrás népdalkör népdalcsokrát hallgathatjuk meg, majd kabarés-zenés kavalkád következik a Rivalda Színház előadásában 16 órától. Egy órával később Dóka Zsuzsa, Bősi Szabó László és Kosáry Judit operett slágereket, hazafias dallamokat és musical gyöngyszemeket ad elő. Ezt 19 órától egy zenei időutazás követ Józsa Jankával és Kosár Szabolccsal. A zenei blokkot Farkas Attila Trio dzsesszkoncertje zárja 20 órától.

A Hagyományaink és örökségünk című blokkban a Csaplár Benedek VMK előcsarnokában 16:30-tól az Elmélkedők kertje a SZMÍT tagjainak közreműködésével lehetőséget kínál a költészetről való beszélgetésre, 18 órától pedig sporthőseinkkel találkozhatunk.
felvideki-fesztival-szombat
Felvidéki Fesztivál - szombat
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk

Augusztus 20-án, vasárnap 11 órától a Szent György-templomban ünnepi szentmise kezdődik és az Új kenyér szentelésére kerül sor. A hagyományos népi játékokkal a gyermekek ezúttal a Csaplár Benedek VMK előtti téren játszhatnak 14 és 19 óra között, 17 óráig pedig gyermekfoglalkozásokat is tartanak.

A Művészetek találkozása tematikus blokkban a Csaplár Benedek VMK előcsarnokában, a Kodály Zoltán Alapiskola társszervezésében 14 óra 45 perckor a Szent István király élete és kora című rajzverseny kiértékelése kezdődik, utána 15 óra 30-kor egy kiállítás nyílik a helyi amatőr művészek alkotásaiból Képzőművészeink kincsei címmel. A megnyitó után beszélgetésre és workshopokra kerül sor.

A Hagyományaink és örökségünk blokkban kapott helyet vasárnap a Szent István téri ünnepi koszorúzás, melynek kezdési időpontja 17 óra.

A dal mindenkinek szól tematikus blokkjában a Csaplár Benedek VMK előtti téren vasárnap elsőként a nyárasdi Lámpás Citerazenekar műsorát hallgathatjuk meg 18 órától. Este héttől lép fel ifj. Derzsi György Történelmi hőseink dalba foglalva című műsorával. 19 óra 45 perctől Dunaszerdahely dalol – a Tavaszi szél vizet áraszt népdal közös eléneklése. A rendezvény záróakkordjaként a 10 éves Opera Trio jubileumi koncertjére kerül sor.

felvideki-fesztival-vasarnap
Felvidéki Fesztivál - vasárnap
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk
felvideki-fesztival-szerdahely-szaval-hirdetes
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.