2023. augusztus 7., 14:43

Kopecsni Sólyom, az ifjú dalia

A példamutatást nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen az otthonról kapott útravaló végigkíséri a gyermek életét. A gömörpéterfalai Kopecsni család igen fontosnak tartja, hogy gyermekeiket a magyar hagyományok és a magyar kultúra szellemiségében neveljék. Legidősebb fiuk, a hatéves Sólyom már korán ősei útjára lépett, és idén a Délvidéki Ősök Napján részt vett az első íjászversenyén, amit meg is nyert.  

Sólyom a Felföldi Dalia Iskola bemutatóján
Sólyom a Felföldi Dalia Iskola bemutatóján
Fotó: Kopecsni Gábor archívuma

Délutáni edzésére készül Kopecsni Sólyomka. Előkerül saját íja és a nyílvesszője, majd irány az edzőterem. Jó időben a szabadban gyakorol, rossz idő esetén viszont a felújított pajtában fejleszti magát. Azt mondja, reggeltől estig edz, hogy minél ügyesebb legyen. Édesapja, Kopecsni Gábor, a magyar harcművészet terén olyan érték alapjait fektette le, amelyet szeretne, hogy fiai is örököljenek. Ez pedig nemcsak testi erőben, ügyességben, de lélekben és szellemben is felkészülést kíván. 

Csiszolódott, mint a gyémánt

Sólyom felkészülése már totyogó gyermekkorában elkezdődött. 

Kicsivel egyéves kora után az egyik bemutatónkat látva egy nyílvesszőt próbált forgatni, másfél évesen pedig már két ostorral képes volt szép mozdulatot végrehajtani. Bár az ostor még nem „szólalt” meg, de ebben a korban nem is az a lényeg.

Az íjászatot pedig úgy kedvelte meg, hogy amikor gyakoroltam, őt is magam mellé tettem. Kezdetben fogtam a kis kezét, együtt feszítettünk, oldottunk, majd hagytam, hogy ő lőjön, de az íjtartó kezecskéjét még fogtam. Aztán egy idő után azt is elhagytam, és már magától töltött, lőtt. Ugyanígy biztattam a hajításra, birkózásra, és a vívásra is. El kellett érni, hogy utánozzon, és amikor ez sikerült, onnantól kezdve lassan, sok-sok munkával csiszoltam, mint a legféltettebb drágakövet” – mesélt az édesapa a kezdetekről. 

Gábor Sólyomkával az edzésen kívül is foglalkozik, és egyre több időt tölt velük a hároméves Bars is, hogy az ő érdeklődését is felkeltsék a magyar harcművészet iránt. Íjászkodni már ő is elkezdett, az ostort is kézbe veszi, a birkózást pedig a zsigereiben érzi. Édesapja szerint ő az „erőszakosabb”, és ha egyszer elkezdi érdekelni valami, akkor hirtelen nagy lesz az áttörés. Almágyban működik egy óvodás dalia csapat is, akik szeptembertől már az iskolát kezdik. Ebben a csapatban is sokat fejlődtek a gyerekek, de Gábor is rengeteget tanult a kicsiktől, mondja. 

Az edzéseken sohasem edzünk. Nem íjászkodunk, hanem íjászosat játszunk, nem ostorozunk, hanem ostorosat játszunk, nem birkózunk, hanem birkózást játszunk. Ezekbe a játékokba sikeresen belelophatunk egy-egy kezdetlegesnek számító technikai elemet, amire aztán folyamatosan lehet építeni”

– mondja Gábor. 

Bars lőni tanul az édesapjával
Bars lőni tanul az édesapjával
Fotó:  Kopecsni Gábor archívuma
Irány a dalia iskola

Ha pedig elérik a hétéves korhatárt, a Felföldi Dalia Iskola tagjai lehetnek. 

Sólyomka már megérett a felvételi vizsgára és a gyermek első fokozatára, több elemből már előbbre is van, de nem kell sietni sehová, ha betölti a hetedik életévét, egy újabb hétéves ciklus következik, ami a felvételi vizsgával kezdődik. Viszont már így is sikeres.

Több bemutatón megmutatta tudását sok ezer ember előtt, ezek közül is kiemelve a nagy Kurultajt és az Ősök Napját Magyarországon, Bugacon. Idén helytállt Fábián Zoltán Legnagyobb érték dalának klipjében, valamint a Délvidéki Ősök Napján is bemutatkoztunk, és Sólyom részt vett az első íjászversenyén, amit meg is nyert”– sorolja a sikereket Gábor. 

Sólyomka nagy örömmel fogadta az elismerést. 

Kopecsni Sólyom megkapja első aranyérmét
Kopecsni Sólyom megkapja első aranyérmét
Fotó:  Kopecsni Gábor
Öt ellenfelem volt. Elölről íjászkodtam csak, és beletaláltam egyet a sárgába. Jól éreztem magam a versenyen, de izgultam. A végén viszont nagyon örültem, hogy én is nyertem”

– meséli az élményeit Sólyomka. 

Gábor úgy tartja, fontos a gyerekek számára az útmutatás, de az is, hogy tanuljanak saját hibáikból is. 

„Sokszor nem hallgat rám, akkor ráhagyom, és engedem, hogy hibázzon. Hagy csapja meg magát ostorral, lőjön mellé, üsse meg magát bottal, hagy tanítsa az élet. Én úgyis csak az utat mutathatom neki, és amikor itt az idő, el kell engednem a kezét. Mindezen túl, amikor csak tehetem, viszem bemutatókra. Ezzel újabb kihívás elé állítom, ami ösztönzi őt, hogy egyre jobb legyen” – mondja Gábor. 

Nem akarunk elvonni tőlük semmit, helyette olyan értékrendet szeretnénk közvetíteni, ami az életre neveli őket. Nézhetnek mesét, és néznek is, de ki is mehetünk a természetbe, ahol túrázunk, bogarakat lesünk, tüzet gyújtunk, ahol megcsípheti őket a szúnyog, a csalán, követ hajíthatnak a vízbe. Ebbe a világba születtek, ebben is kell helyt állniuk”

– teszi hozzá Mikolt, az édesanya. 

Sólyom a Felföldi Dalia Iskola bemutatóján
Sólyom a Felföldi Dalia Iskola bemutatóján
Fotó:  Kopecsni Gábor archívuma
Maradjanak meg annak, akiknek születtek

Gábor és Mikolt nem titkolt célja, hogy gyermekeik továbbra is ebben a testi, lelki, szellemi közegben nevelkedjenek. 

„Minden édesapa álma, hogy fiai átvegyék mindazt, amit ő megalkotott. Jómagam is így vagyok vele, szeretném, hogy mesterré váljanak, dicsőséget hozzanak nemzetünknek és magasba emeljék a magyar nemzeti zászlót! Szeressék, amit csinálnak és akárhová is kerülnek a nagyvilágban, mindig térjenek haza” – mondja Gábor. 

Szeretnénk, hogy megmaradjanak annak, akiknek születtek. Tegyék azt, amit jónak látnak, ha azt a környezetük is jónak látja és értékelni tudja. Ne engedjék, hogy behúzzák őket a megfelelni vágyó erők, legyenek lázadók annyira, hogy kilépjenek a mókuskerékből egy jobb, szebb, nemesebb cél felé”

– teszi hozzá Mikolt. 

A Kopecsni család idén új taggal bővült. Megszületett ugyanis kislányuk, Ajna, aki idővel szintén a „dalia család” tagjává válik. 

„Én is rendesen űztem ezt a harcművészetet, a továbbiakban is szándékomban áll, viszont jelenleg lefoglal az anyaság. Ha eljön az ideje, Ajnát is elkezdjük tanítani, de természetesen odafigyelünk arra, hogy a nőiességre neveljük, hogy tanulja meg azt, amit egy anya feladata átadni a lányának” – zárta Mikolt.

Megjelent a MAGYAR7 31. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.