2023. június 2., 19:00

Ízek, sportok, bölcsők

Török, kazah, japán és magyar ízeket, gasztronómiai különlegességeket is kóstolhattak a résztvevők a Gömörpéterfalán megrendezett Turán ízei és népi sportok napja elnevezésű rendezvényen.

A Felföldi Dalia Iskola bemutatója
A Felföldi Dalia Iskola bemutatója
Fotó: Nagy Andrea

A családias hangulatú eseményen két Gömöri Vándorbölcső is gazdára talált, a Felföldi Dalia Iskola pedig bemutatta a szablya, az íj, a fokos, a bot és a karikás ostor használatát, valamint a magyar népi birkózások különféle módjait.

A Dalia Népfőiskola és a Magyar-Turán Felvidék szervezésében, valamint a Magyar-Turán Szövetség társszervezésében első alkalommal rendezték meg az eseményt, melynek célja, hogy a Turán szellemiséget az ízvilágon és a népi sportokon keresztül bemutassák. 

A nomád világ fogásai

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke elmondta, nem feltétlenül a hagyományokra helyezték a hangsúlyt, sokkal inkább azt a folyamatot szerették volna bemutatni, ami az ősi hagyományból eredően megjelenik a mai kor ételeiben és a harcművészetében egyaránt. 

Célunk az volt, hogy az ázsiai rokonnépek képviselőit is meghívjuk a rendezvényre. A Magyar Turán Szövetség megbízásából jöttek kazahok, törökök és volt japán vendégünk is, akik a saját konyhájuk néhány ízét mutatták be, valamint a hazai csapatok is meghívásos alapon készítették az ételeket"

– avatott be Kopecsni Gábor.

"Kuyrdaknak nevezzük, és birka, valamint bárányhússal készült. Sült vese, máj, tüdő és szív egészíti ki ezt az ételt" – mondta a kazah ételbemutatón Fenyvesi Zhanara. 

A Budapestről érkezett török csapat köftével kínálta a vendégeket, ami magyarul fasírtot jelent. 

Készítettünk még csirke döner kebabot, báránysaslikot és baklavát is" 

– mondta Abdikoglu Kenan, aki 27 éve él Magyarországon. 

A hazai „étlapon” szerepelt palóc leves muflonból, zöldséges vaddisznóragu, kis-alföldi halászlé, helyben füstölt hal, ahogy az Ipoly menti idősek tanították, tyúkhúsleves, angyalbegyerő, szalonnás, sonkás köleskása és a székely csapat korhelylevese. Volt tehát választék bőven. 

A karikás ostor használatát mutatja be Kopecsni Gábor
A karikás ostor használatát mutatja be Kopecsni Gábor
Fotó:  Nagy Andrea
Harc és kultúra

A rendezvény másik részét a népi sportok bemutatója alkotta. 

Felléptek az almágyi óvodások, illetve a Felföldi Dalia Iskola tanítványai, Komáromtól Sárospatakig. Fontos számunkra, hogy láttassuk magunkat, az érdeklődők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy beálljanak a sorainkba magyar nemzeti harcművészetet tanulni'

– mondta Kopecsni Gábor, aki a Kárpát-medencében elsőként kezdte kutatni a magyar népi harci kultúrát. A bemutató során elhangzott többek között az is, hogy a botharcot a botoló táncok motívumai őrizték meg, amely összefüggésben van a szablya hatvágással, és e két fegyvernem ötvözeteként dolgozták ki a fokosvívó rendszert. A résztvevők megismerkedhettek a karikás ostor harcszerű alkalmazásával, a Felföldi Dalia Iskola által képviselt dinamikus íjászat, és a kutatások során rendszerbe foglalt magyar népi birkózások pusztakezes és eszközös változataival is.

A vándorbölcsők átadása
A vándorbölcsők átadása
Fotó:  Nagy Andrea
Lilla és Ajna kapta a bölcsőket
Ahol a bölcső magyar gyermeket ringat, ott van jövő!"

– hangsúlyozta Mudi Róbert, református lelkész a Gömöri Vándorbölcső átadásán, amelyet a Felvidéki Vándorbölcső mintájára indították útjára. 

"Az átadáskor azt kértem a bölcsők új tulajdonosaitól, hogy erősítsék meg a kapcsolatukat az Úrral, hogy ne csak a gyereküket ringassák, de legyen az ő egész személyiségük, a családjuk és a felvidéki szolgálatuk is Isten áldó kezében, ringjanak benne, mint a gyerekeik a bölcsőben" – emelte ki a lelkész. 

A vándorbölcsők ezúttal a kistérség közösségi életének két aktív résztvevőjéhez, Cziprusz Zoltán és Kopecsni Gábor családjához kerültek. Kopecsni Mikolt, Ajna édesanyja elmondta, nagy örömmel fogadták a bölcsőt. 
Mivel mi is részesei voltunk és vagyunk a vándorbölcső program elindításának itt Gömörben, így azzal, hogy mi is átvettük a bölcsőt, példát szeretnénk mutatni. Örömmel látjuk, hogy folyamatosan foglalt a bölcső, ringatja a magyar gyermekeket, ezért szeretnénk majd idővel bővíteni is a bölcsők számát. Külön öröm, hogy Pósa Homoly Erzsón keresztül a Szövetség a Közös Célokért Polgári Társulást, a Rákóczi Szövetséget és Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságát is be tudtuk vonni. Egy nagyszerű, működő civil kezdeményezés, amelynek nemzetmegtartó ereje van"

– emelte ki Mikolt. 

Cziprusz Zoltán hozzátette, nagy megtiszteltetés számukra, hogy ők is részesei lehetnek a vándorbölcső programnak, és külön köszönik a benne lévő ajándékokat az önkéntes felajánlóknak.  

"Igyekszünk gyermekünket, Lillát a bölcső szellemiségében nevelni: Őrizz engem, mind szemed fényét, rejts el szárnyaid árnyékába" – hangsúlyozta Zoltán. 

A Dunaszerdahelyi, Lévai, Galántai, Rőcei, Érsekújvári járásból és Magyarországról is érkeztek a családias hangulatú, programokkal teli rendezvényre. Az estet Török Tilla magyar és közép-ázsiai dallamok zenei előadásával zárta. A szervezők a nagy sikerre való tekintettel szeretnének hagyományt teremteni az eseményből. 

Megjelent a MAGYAR7 22. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.