magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. január 29., 10:27

Számos újdonsággal indította az évet a Felföldi Dalia Szövetség

Mérföldkőhöz érkezett a Felföldi Dalia Szövetség. A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából Magyar Közösségi Ház épül Gömörpéterfalán, amely egyben a Felföldi Dalia Iskola központja lesz.

Galéria
+1 kép a galériában

A Felföldi Dalia Szövetség ezen a néven két éve működik. Ezzel egyidejűleg önálló magyar nemzeti harcművészeti iskola, a Felföldi Dalia Iskola indult, melynek alapja a több mint tízéves verseny-és edzésvezetési tapasztalat, illetve a gyűjtés, kutatás, melyeket visszaforgatva az életbe zajlanak az edzések.

A Felföldi Dalia Iskola harcművészete hét alapelemből áll. Ezek a szablya, az íj, a fokos, a bot, a karikás ostor, a hajító fegyverek és a magyar népi birkózások. Ezeket a gyűjtött anyagokat próbálják rekonstruálni és kidolgozni a Felföldi Dalia Szövetség tudományos hátterét. A szövetség elsődleges tevékenysége tehát a harcművészetre és a gyűjtésre irányul, de egyéb aktivitásokkal is igyekeznek színesíteni a kínálatot.

Idén a gyerekekre helyezzük a hangsúlyt, hogy az utánpótlás biztosítva legyen. A programok kiötlésénél arra ügyelünk, hogy mindig a magyar kultúra keretin belül maradjunk. Rendszeres programjaink a csütörtökönként megvalósuló gyermek íjászedzések, péntekenként Dalia edzések és haladó íjászedzések váltják egymást, szombatonként pedig néptánc és citeraoktatásra várjuk az érdeklődőket”

sorolta Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke.

Mindezek mellett havonta kézműves köröket szerveznek, ahol a népi bútorfestészettel, szakajtókészítéssel, sajtkészítéssel ismerkedhetnek a résztvevők. Illetve szakmai és néprajzi előadások is helyet kaptak a programban.

Kopecsni Gábor hangsúlyozta, szeretné, ha a projektet követően is megmaradnának a megalakult hagyományőrző csoportok.

Úgy a néptánc, mint a citeraoktatás is hiánypótló jelleggel jött létre, hiszen egyik sem működött a faluban. Bár a citerázásnak nagy hagyománya volt Gömörpéterfalán, ezért is szerettük volna újraéleszteni. Kiemelném, hogy ezeket a tevékenységeket nem csak a falubeliek részére szervezzük, hanem mindenki számára nyitottak, ezért, ha valaki kedvet kapott, csatlakozhat. Szívesen várjuk a környező falvakból, városokból érdeklődőket is”

- tette hozzá.

Amíg újul és szépül a közösségi ház, addig a programok a hűvösebb időszakban a kultúrházban zajlanak, s ha melegebbre fordul az idő a nagyobb teret igénylő rendezvények a sportpályán kapnak helyet.

A Daliák ez év folyamán is megrendezik a tavaszi és őszi táborokat, valamint a nyári edzőtábort. Március 21-én nyílt napot tartanak, aminek témája az íjászat, illetve Vermes Balász lovasíjász világbajnok tart nyílt edzést, este pedig tudományos előadás várható a honfoglalás kori koponyalékelésekről. Április 25-én, Trianon 100.évfordulójára emlékezve szervezik az Összetartozás Napját, májusban lesz gyermeknap, a tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel június 20-21-én valósul meg Az Ősök Útján című rendezvény, augusztus 22-én pedig a Barkósági Parasztolimpia.

És ez csak egy kis ízelítő az idei évből, a részletes program iránt érdeklődőknek érdemes figyelni a Felföldi Dalia Szövetség közösségi oldalát.

Legközelebb február 8-án, szombaton 17:00 órától, a gömörpéterfali kultúrházban Bíró András Zsolt a Kurultaj, hun-türk tudatú népek nagy találkozójának főszervezője, antropológus, humánbiológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója tart tudományos, ismeretterjesztő előadást, mely a honfoglaló magyarság kulturális és embertani jellegéről fog szólni, kivetített gazdag képanyaggal.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.