2019. augusztus 9., 19:25

Kirgizisztánból is érkeztek a Felföldi Dalia Iskola edzőtáborába

Akik szerettek volna megismerkedni vagy elmélyülni a Felföldi Dalia Iskola magyar nemzeti harcművészetében, azokat várták Gömörpéterfalára, az ötnapos ifjú és felnőtt edzőtáborba.

dalia7.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

A tábor folyamán kezdő és haladó edzések zajlottak az íjászat, szablya, ostor, fokos és hajítófegyverek használatával kapcsolatban, de gyakorolták a botolót és a magyar népi birkózást is.

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola elnöke elmondta: a tábor ideje alatt komoly fizikai felkészülés zajlott.

Minden nap fél 5-kor kelünk, és napi három órát edzünk. Az edzés egyik része íjászatból, a másik hajítófegyverekből áll. Ezt követően van egy futóedzés. Lefutunk a péterfali tóhoz, azt átússzuk és visszafutunk. Gyakorlatilag utána kezdődik a nap”

– nyilatkozta.

Fotó:  Szvorák Emese

A Felföldi Dalia Iskolához való csatlakozás feltétele, hogy a növendékek vizsgát tegyenek a különféle fegyvernemek használatából. A belépő vizsga szintén a tábor idejére esett, melynek során két tanítvány, a kirgizisztáni Farhat Kosimov és a magyarországi Kovásznai Zsolt mutatta meg tudását és szándékát a belépéssel kapcsolatban.

Kirgizisztánból jöttem, Közép-Ázsiából, hogy a Felföldi Dalia Iskola tanítványaitól tanuljak, és elsajátítsam a különféle fegyvernemek használatát. Nagyon szép országba érkeztem és nagyon kedves emberekkel vagyok körülvéve. Köszönöm, hogy itt lehetek. Gábor remek tanár, és minden tanítvány nagyon segítőkész”

– nyilatkozta Farhat Kosimov.

Fotó:  Szvorák Emese

„Gáborral jó ideje ismerjük egymást, és párhuzamosan folyt egyfajta munka. Külön-külön is, és valamilyen szinten együtt is. Most ezt a munkát szeretném elmélyíteni. És mivelhogy Gábor olyan rendszert rakott össze, amit hitelesnek tartok, ezért sokkal szimpatikusabbnak találtam a többi edzéstípusnál” – mondta Kovásznai Zsolt.

A belépés mellett mindkét vizsgázó szeretné saját hazájában is megalapítani, bővíteni és tovább építeni a Dalia iskolát. A Felföldi Dalia Iskola ezen a néven egy éve működik. Alapja a több mint tízéves verseny-és edzésvezetési tapasztalat, illetve a gyűjtés, kutatás, melyeket visszaforgatva az életbe zajlanak az edzések, jelenleg hat helyszínen, de további hat csapat megalakulása van kilátásban. Molnár Anna a péterfali csapatot erősíti.

„Részt vettem egy korábbi táborban, megtetszett, úgyhogy elkezdtem az edzéseket is. Nagyon jó közösségnek a tagja lettem. Befogadóak, segítenek, és mindig van mit csinálni. Mindig edzésben vagyunk” – tudatta. 

Hála istennek, népszerű az iskola. Elsősorban a Felvidéken és Magyarországon vannak tanítványaim, de érkeztek felkérések Erdélyből is, hogy ott is alakítsunk csapatokat. Illetve most Farhat segítségével Ázsiába is tudunk nyitni a nomád népek felé”

– tette hozzá Kopecsni Gábor.

Fotó:  Szvorák Emese

A daliákra a közeljövőben még két képzés vár. Íjásztudásukat Kassai Lajosnál, a harci botoló ismeretét pedig Pucskó Zsoltnál fejlesztik tovább.

dalia7.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.