2023. június 1., 17:21

Magyar sors és a győztes nélküli háború – megjelent a MAGYAR7 22. száma

A Trianon utáni százhárom évünk esélytelen küzdelmei sem tanítottak meg bennünket, hogy szétforgácsolt közösségként könnyű préda vagyunk a többség számára. 25 éve, 1998-ban a politika még képes volt önmagán felülemelkedni. Két éve, a Szövetség megalakulásával is elhittük, a megosztó múltból okultunk, a leckét megtanultuk. Nem így lett. De legalább tisztult a kép, látjuk, ki nem érdekelt a magyar jövőben, ez a történet ugyanis nem néhány mandátumról szól. Molnár Judit: Magyar sors.

Magyar 7 – 2023/22. szám

Sziasztok, maďarok! Precedensértékű választások lesznek ősszel Szlovákiában. Talán a helyzet nem annyira végzetszerű, mint azt sokan gondolják, de, ha nagyon lecsupaszítjuk a dolgot, tulajdonképpen szeptember 30-án dől el, lesz-e még valaha magabíró politikai képviselete a felvidéki magyarságnak, írja Közélet rovatunkban Pomichal Krisztián áttekintve a magyar és a szlovák térfélen múlt héten történt politikai eseményeket.  

Magyar 7 – 2023/22. szám

Kockázatos, vagy hasznos Kínával együttműködni? Érdekesen alakult a legutóbbi G7-es csúcstalálkozó Hirosimában, ahol a világ legégetőbb problémáit vitatták (volna) meg a résztvevő országok. Ahhoz persze nem fér kétség, hogy mindenki az orosz–ukrán háborúval volt elfoglalva, ám a fő figyelem most mégis más témára szegeződött, Kínára, olvasható Hajtman Gábor külpolitikai jegyzetében.

A készülő ukrán ellentámadás csak korlátozott eredményeket érhet el, nagy emberáldozatok árán – állítja Resperger István ezredes. A tanszékvezető egyetemi tanár szerint nyár végére kimerül mindkét fél hadműveleti képessége, utána befagyhat a konfliktus. Kolek Zsolt készített interjút az ezredessel, aki szerint akárhogy is végződik a háború, győztese nem lesz, hiszen gyakorlatilag mindent bevetettek, a semmiért.

Magyar 7 – 2023/22. szám

Okosturizmus a Kárpát-medencében a címe Rajkovics Péter írásának a Piac rovatban annak kapcsán, hogy második alkalommal tanácskoztak a Felvidéken Kárpát-medence közgazdászai. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen múlt pénteken zajlott szakmai rendezvény témája a fenntartható turizmusfejlesztés volt. Kiderült a fő irány egyre inkább az adatvezérelt turizmus, mert ezen keresztül az ügyfelek döntései könnyebben megérthetők.

Magyar 7 – 2023/22. szám

Tojást a tojásgyárból? A szakember arról beszélt Kocur Lászlónak, hogy a tyúk akkor tojik, ha jól érzi magát. Ha nem érzi jól magát, akkor nem tojik, vagy elpusztul. Valamennyi tartási forma közül a ketreces tenyészetben a legnagyobb a tojáshozam, és a legkisebb a tojótyúkok elhullása. Azt is megtudhatjuk, hogy baromfihúsból 56, tojásból pedig 81 százalékban vagyunk önellátóak.

Maradok a pártban, állítja Vavrek István roma politikus, akit Somogyi Szilárd keresett fel. A május 15-én kinevezett Ódor-kormány első ülésének napirendjén szerepelt az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezménye egyes részeinek, illetve a miniszteri bizottság ajánlásainak a beillesztése a szlovákiai jogrendbe. Ezek elsősorban a roma közösséget érintik, s ez az apropója a beszélgetésnek.

„Ő ugyanis több volt egy papnál, őrző volt a strázsán. Identitásőrző. A felnőtteknek megszervezte a Széchényi-kört, közös kirándulásokat, nyaralásokat szervezett, kórust hozott létre, baráti kapcsolatot létesített a Szentendrei Ferences Gimnázium és az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium között. Pro Urbe és polgármesteri díjjal ismerték el munkásságát. Egyetlen „vétke”, hogy türelemmel és kitartással építette huszonkét éven át a magyar közösséget Érsekújvárban”. Ő Cirill atya, akinek a kálváriáját Száraz Dénes foglalta össze.

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly Szolidaritás à la EU című írásában arról olvashatunk, mennyire nem tetszik Európának, hogy az Orbán-kormány megint merészet lépett. Megelégelte ugyanis a bűnözők ezreinek ellátását, etetését a magyar adófizető polgárok pénzéből, ezért úgy döntött, hogy kiutasítja az országból a fogva tartott külföldi embercsempészeket. „Lett is nagy riadalom és óbégatás a Lajtán túli szomszédoknál! A sógorok azonnal megerősítették a határvédelmet, de nem mondtak köszönetet Magyarországnak, amiért például tavaly 270 000 migránst fordított vissza a schengeni határról, és 2600 bűnöző ellátásáról gondoskodik…

Tőzsér Árpád Naplók naplója című sorozata legújabb darabjának egy sokak számára talán megfejthetetlen címet adott: Akhilleusz beéri a teknőst. Ismerve a jeles költő eddigi munkásságát persze gyanítható, hogy a görög mitológia emblematikus figurája és a derék lomha páncélos hüllő nem véletlenül került a könyv címlapjára, noha a szövegben egyetlen utalás sem történik minderre. Lacza Tihamér: A naplóíró megoldotta a paradoxont.

A hasis első magyar áldozata a címe a Leporolt históriák újabb fejezetének. Ennek a kábítószernek a „magyar diadalútja” a levert 1848/49-es magyar szabadságharc törökországi emigránsai körében kezdődött. A szabadságharc egyik legendás hadvezére, Guyon Richárd tábornok is a hasis élvezői közé tartozott, sógora, báró Splényi Lajos (1817–1860) ezredes, teljesen a rabja lett a hasisnak, írja Lacza Tihamér.

Petrusák János: Gondolatok a Béke – A nemzetek felett című film kapcsán

A film elmondta a bánatot, mint már annyiszor, de nem tért ki a veszteségben lévő lehetőségekre. Pedig, ha valaki – ember, nép vagy ország – a vesztes helyzetben meglátja a későbbi lehetőségeket, az már majdnem győzelem. 

Kinek ne okoztak volna már bosszúságot a szúnyogok? Egy-egy kerti partin, szabadtéri kulturális vagy sportrendezvényen, kerékpártúrán, játszótéren a rovarirtó spray, füstölő spirál, folyadéktartályos szerkezet... Mindezek ellenére a közelünkbe férkőző vérszívókat csak gyéríteni lehet, teljesen kiirtani nem. Hogyan küzdenek, gyérítenek Komáromban, Izsán és Kolozsnémán? Nagy-Miskó Ildikó kérdezte a polgármestereket.

Magyar 7 – 2023/22. szám

 

2020 áprilisának folyamán református lelkipásztorok és mentálhigiénés segítő szakemberek kezdeményezésére új telefonos szolgálat jött létre, amely elsősorban lelki segítséget kíván nyújtani. A Telefonos Lelkigondozói Szolgálat vonalai immár három éve élnek. A tapasztalatokról az ötletgazdát, Szathmáry Zsuzsanna református lelkipásztort kérdezte Kaszmán Zoltán.

Négy nap varázs a Mesevárosban a címe Lacza Gergely beszámolójának, amely a Duna Menti Tavasz helyezettjeit is tartalmazza. 47. alkalommal vették birtokukba Dunaszerdahely városát a szlovákiai magyar gyermekszínjátszók és bábosok. 25 csoport mintegy 430 tagja vett részt a Duna Menti Tavaszon.

Clementis szobra ellen tiltakoztak Rimaszombatban csendesen, méltóságteljesen. Hogy miért? Azért, mert a szlovákok és magyarok lakta városban nem lehet szobra Vladimír Clementisnek, aki felelős azért, hogy több tíz-ezer embert elhurcoltak Csehországba közmunkára, s csaknem 90 ezer embert kitelepítettek Magyarországra, illetve rengetegen kerültek „málenkij robotra” a Szovjetunióba. 

Újjáéled a turizmus Pozsonyban. A 2020-as és a 2021-es év komoly sebeket okozott a szlovákiai turizmusnak. A járványellenes intézkedések sok szállodát és éttermet kényszerítettek arra, hogy bezárjanak vagy korlátozzák szolgáltatásaikat. Mivel Pozsony a külföldi turisták egyik leggyakrabban látogatott úti célja Szlovákiában, a főváros idegenforgalma ugyancsak megsínylette a két járványévet, de már jönnek, csak kevesen és a szomszédból, írja Dunajszky Éva.

Bélyeges téglák – középpontban a Renner-féle téglagyár. Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Párkányi Városi Múzeumban Hammerschmidt Tibor gyűjteményéből. Van monogramos, évszámos és címeres téglája is. A legrégebbiek a C A jelölésű téglák, az esztergomi érsek, Keresztély Ágost (Christian August) monogramjával, az 1710 körüli évekből származnak. A kiállításról készült Bokor Klára beszámolója.

A következő tanévtől a vágai magyar iskolában nem szólal meg többé a tanítás kezdetét jelző csengő. A vágai magyar kisiskolásokat a diószegi alapiskola karolja fel. Ezt a programot a Rákóczi Szövetség segíti azzal, hogy iskolabuszt ajándékoz Diószegnek. Erről a nagyszerű kezdeményezésről olvashatnak Szomolai Andrea írásában.

Török, kazah, japán és magyar ízeket, gasztronómiai különlegességeket is kóstolhattak a résztvevők a Gömörpéterfalán megrendezett Turán ízei és népi sportok napja elnevezésű rendezvényen. A családias hangulatú eseményen két Gömöri Vándorbölcső is gazdára talált, a Felföldi Dalia Iskola pedig bemutatta a szablya, az íj, a fokos, a bot és a karikás ostor használatát, valamint a magyar népi birkózások különféle módjait. Agócs Szvorák Emese: Ízek, sportok, bölcsők

Negyedik alkalommal rendezték meg a Keleti Erő Fesztivált, amelyen az ország keleti részének magyar néptánccsoportjai mutatták be tudásukat. A vándorfesztiválnak idén Abaújszina adott otthont. Mint mondta a fő szervező, Kupec Mihály, a néptáncszövetség célja, hogy a régió magyar együttesei segítsék és támogassák egymást, információt cseréljenek, aktívan együttműködjenek és ösztönözzék egymást. A fesztiválról készült Fábián Gergely képriportja.

A Medve Matek, mint közösségi élmény. Semmi köze az erdőkben kóborló nagyvadhoz, az erőhöz, a matematikához annál több. Ez az anyaország legnépszerűbb matematikai versenye. Első felvidéki fordulójának a borsi kastélyhoz tartozó több hektárnyi zöld felület és a négyes fokozatú védett területen lévő tölgyfák sokaságát is magába foglaló tanösvény volt a helyszíne május 20-án, írja Molnár Gabriella.

Az üzletek polcai roskadoznak a „speciális” bébiételektől. Mindez azt sugallhatja a gondos szülőnek, hogy a kész babaétel a helyes választás. Rendkívül divatosak, de egyben megtévesztők a bébiételt gyártó cégek hozzátáplálási táblázatai is. Ezek minden tudományos alapot nélkülöznek, reklámanyagnak viszont kiválóak. De akkor mégis mit, hogyan és mikor adjunk a csecsemőnek? Mikor jöhet a Milácsik? címmel olvashatják Asztalos Kele Orsolya gyerekorvos tanácsait.

Wass Albert Mezőségében járt a Hazajáró stábja, majd az Íz-lelőben Szabó B. Csilla csinos, bulguros salátájának, illetve egy különleges epertorta receptjét találják. Legfrissebb számunkban a Renault Austral Iconic Esprit Alpine: Az új család zászlóshajójáról írta meg tapasztalatait Vas Gyula.

Szurkoló rovatunkban Pomichal Krisztián elköszönt Suhajda Szilárdtól, a nagyszerű sportembertől, aki a Mont Everestre indulása előtt is nyilatkozott lapunknak.

Magyar 7 – 2023/22. szám

Magyar tehetségek a jövő focireménységei közt címmel foglalta össze a fiatalok eredményeit Rajkovics György. Argentínában az U20-as világbajnokságra, Magyarországon az U17-es Európa-bajnokságra figyel a labdarúgást szerető világ.

MAGYAR7 21. számának hátlapján a komáromi Madonna-bástyán álló Kőszűz látható, de megtalálják benne a keresztrejtvényt és részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.