2023. augusztus 3., 16:06

Tusványos utózöngéi, magyar érdekek Brüsszelben és mennyi az annyi a kampányban - megjelent a MAGYAR7 31. száma

Az igazság elhallgatása, a hazudozás korparanccsá vált, amit tíz-húsz éve még őrültségnek tartottunk volna, olvasható a lap vezércikkében Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán. Rejtély, miért hívatták be a szlovák külügybe a pozsonyi magyar nagykövetet egy történelmi igazság kimondása miatt. Talán azért, mert fáj az igazság kimondása? Ami összeköti a bírálókat, az a „közös érték”, a gumigerinc, a szellemi prostitúció – írja a lap főmunkatársa, Kövesdi Károly.

magyar7_31

Zajlik a kampány, alig 50 nap múlva választások lesznek, már óriásplakáterdőben bolyongunk és a közösségimédia-felületeket is elárasztották a politikai hirdetések. A pártok zsebébe Kocur László nézett be.

magyar7_31

Külpolitikai rovatunkban Hajtman Gábor a moldovai félelmekről ír.

Európának végre ki kell állnia a saját érdekei mellett - mondja Deutsch Tamás képviselő e heti nagyinterjúnkban, Kolek Zsolt kérdéseire válaszolva. A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője beszél arról is, miért kénytelen az EB a tagállamoknál kalapozni a költségvetési lyukak befoltozásáért, mint ahogy érvekkel alátámasztva mondja el azt is, milyen változásokra van szüksége Európának.

magyar7_31

Mire költünk, mennyivel fizetünk többet? A kérdésre Rajkovics Péter válaszol gazdasági elemzésében.

magyar7_31

A nemzetközi korlátokról és a magyar mozgástérről írt összefoglalót Pomichal Krisztián Ugrósdy Mártonnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkárának és a Szövetség platformelnökének, Berényi Józsefnek gombaszögi platformbeszélgetésről.

Somogyi Szilárd Muzslán, Zalaba József családi borászatában járt egy szőlőhegyi pikniken, hogy megtapasztalja, milyen gyakorlati haszna van felvidéki vállalkozókat támogató Rohonczy-programnak, mit tanulhat még egy tapasztalt borász.

magyar7_31

Az Ipolyszalka és Letkés közötti határátkelés mindig rejt magában izgalmat – hogy mit, az kiderül Száraz Dénes írásából.

A július 23-án elhunyt József Attila-díjas költőről, íróról Cselényi Lászlóról Kövesdi Károly emlékezik meg.

N. Gyurkovits Róza nótázó Kárpát-medence címmel megjelent jegyzetében ugyancsak Orbán Viktor tusványosi beszédének utózöngéit veszi sorra, kitérve a felvidéki magyar közösség állapotára is.

Hogyan tréfálták meg Réthy komát, a történetet Lacza Tihamér porolta le. Farkas Ottó pedig a Tompa-sírbolt titkait meséli el.

Magyarországi agrárszakemberek birtokmustrán jártak a Felvidéken, mert keresik a Határon túli magyar birtok verseny győztesét. Lacza Gergely is velük volt.

magyar7_31

Dunajszky Éva arról ad hírt, hogy a fővárosban új trolibuszok lesznek, Virsinszky Tamás pedig az Ipolynyék melletti Csali-völgyben járt a Cserkészszövetség nagytáborában. A nagykaposi Kozsár Miklós a nulláról építette fel piacvezető vállalkozását, a siker titkába eredt Molnár Gabriella. Kaszmán Zoltán a lévai véres kútról, Szomolai Andrea a negyedi táncoló virágok kertjéről ír. Megindító történet a kamocsai Varga Bach Helgáé, aki nyolc hónapja küzd az éber kómában lévő férje gyógyulásáért - Bokor Klára írása. Kopecsni Sólyom, az ifjú dalia – csodás történetét Szvorák Emese jegyezte le. Nagy Miskó Ildikó a komáromi ötletgazdag mesebábos táborban járt, míg Majoros Jácint a Várhosszúréten tartott vásáron a kézműves portékák kavalkádját mutatja meg.

Lakberendezési rovatunkban Bazsó Krisztina a jó padlóburkolat ismérveiről ír. Zsebik Ildikó a görög szigetvilág ékszerdobozát, Santorinit mutatja be. Vass Laura menüjében ezúttal grúz leves és barackos süti szerepel, Vas Gyula pedig egy Renault Captur-rel veszi el olvasóinkat próbaútra.

magyar7_31

Szurkoló rovatunkban csillog a sok arany, Rajkovics György a fukuokai vizes vb, míg Rajkovics Péter a milánói vívó vb magyar sikereiről ír. A lap hátoldalán Emlékhelyek rovatunkban az udvardi Kitelepítettek és meghurcoltak emlékművét mutatja be Kovács László és Görföl Jenő.

Jó olvasást és hasznos időtöltést kívánunk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.