2022. augusztus 15., 17:44

Érsekújvár: Széchényi György szobra

Széchényi György, vagy ahogy az Érsekújvárnak adott kiváltságlevélen szerepel a neve, Szécsény György („Nos Georgius Szécsény – Mi Szécsény György”) 1605/1606-ban született Szécsényben.

szobor
Fotó: Görföl Jenő

Tanulmányait a bécsi Pázmáneumban végezte, 1631-ben szentelték pappá. Volt csanádi, pécsi, veszprémi, majd győri püspök; kalocsai később esztergomi érsek. 1674-ben tagja volt a protestáns prédikátorok ellen létesült pozsonyi vésztörvényszéknek.

A török kiűzése után Érsekújvár a király tulajdonába került, s tőle vásárolta meg Széchényi György 1685-ben, elsősorban azért, hogy itt is visszaszorítsa a protestantizmus befolyását. A városnak 1691. október 29-én kiváltságlevelet adott, mellyel igazi városi rangra emelte Érsekújvárt. A jelentős városi kiváltságok mellett azonban Érsekújvár továbbra is az esztergomi érsekséghez tartozott.

Mivel a város lakói számára Széchényi György jelentős személyiség volt, ezért 2005-ben szobrot állítottak neki a város főterén. A szobor Szilágyi Tibor alkotása. Az érsek alakja egy lapos talapzaton áll a város jelképes kapuja előtt, kezében a kiváltságlevéllel. A talapzat felirata: Georgius Szécsény – 1691.

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.