lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. december 31., 10:10

Emléktúra és képoszlop a Szent László Hadosztály tiszteletére - KÉPGALÉRIÁVAL

Közel hetvenen teljesítették az idén a Szent László Hadosztály tiszteletére szervezett emléktúrát, amelynek során egy Szent László királyt ábrázoló képoszlopot is avattak a túra útvonala mentén a Helembai-hegységben. 

Szent László Hadosztály Emléktúra Helembán
Galéria
+34 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

Az emléktúra kiindulópontja a helembai Szent Imre római katolikus templomnál volt, ahol mintegy százan gyülekeztek a napsütéses december végi napon. A templomkertben található az első világháborús halottak, valamint a Szent László hadosztály hősi halottainak emlékműve, amelyet közel tíz évvel ezelőtt avattak fel. Nagyjából ekkortájt indult az első emléktúra is, amellyel az itt harcoló katonák hősiessége előtt kívántak tisztelegni a szervezők. 

A helyszínen Méri Lajos, a túra szervezője köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy tíz év kemény munkája érett be azzal, hogy idén is megvalósult a Szent László Hadosztály Emléktúra, amellyel tulajdonképpen két túrát (a már említett emléktúrát és a Szent László Teljesítménytúrát) sikerült összehangolni és egyesíteni. 

A mostani alkalom ugyanakkor más események miatt is jelentősebb volt az előző túrákhoz képest. Egyrészt a résztvevők magas száma miatt, másrészt mivel a túrához kapcsolódóan egy képoszlopot is felavattak, amelyet helyi kezdeményezésre állítottak fel a Nyerges-tetőn. 
szent-laszlo-hadosztaly-emlektura_2023_12

A kegyképet Gúgyela-Gintner Csilla grafikus készítette el Méri Lajos tervei alapján, a szentképet tartó tároló pedig Cselétka Károly munkájának köszönhető. A kép eredetijét a helyi templomban helyezik el, a hegytetőn az akrillal készített festmény másolata található.

A Szent László királyt ábrázoló kegyképet Hupka József atya egy rövid szertartás keretében áldotta meg, majd az elesett katonák lelki üdvéért mondott ima után a túra a Külső-Paskom, Nyilas-völgy, Királyszéke, Feruska-ház útvonalon folytatódott. Itt frissítővel és meleg teával várták a résztvevőket, majd a rövid pihenő után a 13 kilométeres körtúra visszafelé vette az irányt a helembai temető felé, ahol a második világháborúban elesett katonák emlékművének megkoszorúzásával ért véget a tartalmas nap. 
szent-laszlo-hadosztaly-emlektura_2023_34
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Az emléktúra érdekessége volt, hogy szlovákiai és magyarországi katonai hagyományőrzők egyaránt bekapcsolódtak, akik magyar, német és szovjet katonai egyenruhában próbálták megidézni a nyolcvan évvel ezelőtti katonaélet mindennapjait. A jó hangulatú túrán katonai indulók és bakanóták is felcsendültek. A teljes távot teljesítők pedig Orbán Imre túravezető és Mikus Attila helytörténész jóvoltából egy kitűzőt kaptak. 

szent-laszlo-hadosztaly-emlektura_01
Galéria
+34 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.