2021. december 24., 10:01

Szent László hadosztály emléktúra Helembán

A helembai Őrhegy lokálpatrióta közösség és a Csemadok a tegnapi napon túrát szervezett a hős Szent László hadosztály 1944 decemberében Helembán folyt harcainak emlékére.

túra helemba
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Méri Lajos mécsest gyújt a hősök tiszteletére

Érkeztek túrázók a Duna mindkét partjáról. A templom melletti Szent László hadosztály emlékkövétől indultunk, ahol a szervező, Méri Lajos felidézte, hogy 1944. december 23-án már kemény harcok dúltak a környéken. A Börzsönyben az oroszok Szob irányából nyomultak Helemba felé. Őket volt hivatott feltartóztatni az elit hadosztály, akik halált megvető bátorsággal harcoltak. A harcok hevességét mutatja, hogy csak a község területén 23 magyar katona halt hősi halált, és további ötszázan hunytak el a Kéméndig húzódó frontvonalon. A résztvevők nevében mécsest gyújtott az emlékkőnél, majd imát mondtunk a hősökért.

Túra Helemba
Fotó:  Bokor Klára

A falu felett magasodó kereszttől panoráma nyílt a vidékre, ahol a táj még most is viseli a világháború harcainak nyomait - bármerre nézünk látni ágyúlövedék vagy gránát ütötte krátereket.

Túra Helemba
Fotó:  Bokor Klára

Feljebb szétnéztünk a majdnem kész kilátóról, amit egy pályázatból valósít meg a község.

Túra Helemba
Fotó:  Bokor Klára

Az út a Nyerges gerincén folytatódott. A hegy a formájáról kapta a nevét, és már egy 13. századi dokumentum is említi. Az erdő tele van vaddal, láttunk is távolban elsuhanni párat.

Túra Helemba
Fotó:  Bokor Klára

A Feruskaháznál tartottunk pihenőt, ahol Lali még finom kávét is készített. Amíg a víz felforrt elmondta, Őrhegy lokálpatrióta közösségük a keresztény és magyar identitás megőrzésén, megerősítésén munkálkodik. Őseink hagyatékát, életszemléletét viszik tovább. Ezt a túrát is azért szervezték, hogy a köztudatban maradjon: ezek a bátor fiúk az életüket adták hazájukért. Testi maradványaikat is összegyűjtötték egy tömegsírban. E fölé a hetvenes években emeltek második világháborús emlékművet, az akkoriban működő színjátszókör fellépéseiből befolyt összegből.

Túra Helemba
Fotó:  Bokor Klára

Felkapaszkodtunk még a Királyszékére, ahonnét térképként tárult elénk az Ipolydamásd körüli táj. Az itteni erdő Hunyadi Mátyás birtoka volt, innen eredhet neve is.

Túra Helemba
Fotó:  Bokor Klára

A majd' kilenc kilométeres túra fáradtsága legyen tisztelgés a Szent László hadosztály hősei előtt.

tura-6
+3 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.