2021. augusztus 11., 15:46

Csallóközi falvak az oltottak listájának élén

A városok szövetségének honlapján bárki megnézheti, hogy milyen oltottsággal bír a települése, vagy akár a szomszédos falvak, a járási város, netán a szomszédos régiók lakossága. A jövőben, az új Covid-automata miatt ennek még nagyobb jelentősége lesz, hiszen regionális szinten fogják figyelni és kezelni a járványhelyzetet. A hetente frissülő adatokból pontos képet nyerhetünk, hol tart egy-egy régió a koronavírus elleni oltottság tekintetében. Nos, azt már most kijelenthetjük, a Csallóköz ezen a téren jól teljesít.

legmagasabb oltottsági arányú települések
Fotó: uniamiest.sk
A legmagasabb oltottsági aránnyal rendelkező szlovákiai települések

Csiliznyárad, Baka, Medve és Csallóköznádasd felkerült az első 10 legjobban átoltott szlovákiai település közé.

Közülük Nyárad az előkelő 5. helyen, Baka a 8. helyen, Medve a 9. helyen, Csallóköznádasd pedig a 10. helyen szerepel. Érdekes, hogy ezek a falvak szinte egymás tőszomszédságában terülnek el, és az oltottság már mindenütt 60 százalék feletti.

Nyáradon augusztus 6-ig a lakosság 63,26 százalékát, Bakán 61,93 százalékát, Medvén 61,81 százalékát, Csallóköznádasdon pedig 60,31 százalékát oltották be.

Megnéztük azt is, hogy az ezekhez a falvakhoz ugyancsak közel eső kisvárosban, Bősön mennyi embert oltottak már be. A statisztikák szerint a lakosság 53,60 százalékát.

A magas oltottság ebben a Duna menti térségben részben azzal is magyarázható, hogy itt startolt el Nagyszombat megye mobil oltási körútja. Egy nap alatt több faluban is járt a mobil oltócsoport és több száz ember kapta meg a vakcinát.

A jó számokban természetesen közrejátszhat az is, hogy a viszonylag közel lévő Dunaszerdahelyen a kórházban és egészen a múlt hétvégéig nagykapacitású oltóközpontban is hozzá lehetett jutni a védőoltáshoz, vagyis elérhető távolságban volt és van a vakcina.

A megye mostantól hétvégenként a dunaszerdahelyi Tescóban olt.

Szinte biztosra vehető, hogy azért is ilyen kedvező az oltási statisztika, mert ebben a határ menti régióban sok az ingázó – Magyarországon, illetve Ausztriában keresik a kenyerüket –, akiknek többsége már szintén beoltatta magát, hogy minél egyszerűbb legyen a határátkelés. Ami még javíthatott némileg az adatokon, hogy Bősön viszonylag nagy idősotthon működik, annak lakóit és személyzetét, valamint azok hozzátartozóit többnyire már rég, még az elsők között beoltották.

Ez a kis mikrotérség tehát lassan, de biztosan az ország egyik legvédettebb régiójává válik, hiszen az ide tartozó többi kisközség oltási mutatói is jóval az országos átlag felettiek, Dercsikán például 58,09 százalékos az oltottság.

Hogy még jobb kedvre derüljünk, említsük meg a szintén magyarok lakta Vők községet és Pozsonyt, amelyek szintén a legjobb 18 közé kerültek. A keleti régiót pedig ezen a „dicsőséglistán” Kiskövesd képviseli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.