2021. augusztus 11., 10:42

Megvannak az új járványügyi szabályok. Mutatjuk, melyik fázisban mi engedélyezett

Augusztus 16-ától új szabályok lesznek érvényben a járvány idején. A kormány ugyanis jóváhagyta Lengvarský új Covid-automatáját. Azokban a járásokban, amelyekben nagyobb a nyugdíjasok átoltottsági aránya – mint például Pozsonyban – nem lesznek további szigorítások.

étterem
Fotó: TASR

Az új Covid-automata jelentős változásokat hoz. Az első, hogy ezentúl már nem lesznek országos érvényű szabályok, a korlátozások csak az érintett régiókra lesznek érvényesek, országos lezárás valószínűleg nem várható.

Kilenc járásban szigorodnak a szabályok, Pozsony elkerülte a szigorítást

A hétfőtől életbe lépő új szabályok értelmében figyelembe fogják venni a nyugdíjasok átoltottsági arányát is az egyes járásokban. Az új Covid-automata szerint ha egy járásban az 50 felettiek több mint 65 százaléka be van oltva, szűkül a sáv és ezzel a korlátozó intézkedések is – egy fokkal. Az 50 év felettiek 76 százalékos átoltottságánál már két fokkal enyhülnek a szigorítások.

Például egész Pozsonynak kettes fokozatban – azaz narancssárga fázisban kellene lennie. De az átoltottság magas arányának köszönhetően zöldben maradhat, jelentősebb korlátozások nélkül. Hasonlóképpen magasabb az átoltottság aránya a Dunaszerdahelyi, Szenci és Bazini járásokban is.

Augusztus 16-ától az új Covid-automata szerint narancssárga fázisba kerül kilenc járás, és szigorúbb szabályok lesznek rájuk érvényesek. Ezek a következők: Gölnicbányai járás, Kassa I.-IV. járás, Kassa-vidéki járás, Poprádi járás, Iglói járás, Ólublói járás.

A többi járás zöld fázisba kerül.

Az új Covid-automata szerint az iskolákat nem zárják be, de egy ún. iskolai szemafor szerint működnek majd. Központilag – szükség esetén – csak a felsőoktatású intézményeket zárják be. Ráadásul az iskolákban nem vonatkoznak más-más szabályok a beoltottakra és a beoltatlanokra. Ezt csak a felsőoktatási intézmények és a kollégiumok esetében veszik figyelembe.

Lesznek rendezvények és éttermek csak a beoltottak számára

További nagy változás az is, hogy különböző intézkedések vonatkoznak a beoltottakra, a teszteltekre, és azok számára, akik már átestek a covidon, illetve a többiek számára. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a rendezvények szervezői vagy a vendéglátói üzemegységek kiválaszthatják, hogy mely embercsoportok számára nyújtanak szolgáltatást, és eszerint vonatkoznak majd rájuk a szabályok.

Ha úgy döntenek, hogy csak a beoltottak számára nyújtanak szolgáltatást, a rendezvények szervezőire és a vendéglátói üzemegységekre is a legenyhébb intézkedések vonatkoznak.

Azt is választhatják azonban mondjuk, hogy a teljes beoltottságú embereken kívül a teszttel rendelkezőknek meg azoknak is nyújtanak szolgáltatást, akik már átestek a koronavíruson. Ezt a csoportot az állam OTP rövidítéssel jelöli. A legszigorúbb szabályok azokra a rendezvényekre vagy vendéglátói üzemegységekre vonatkoznának, ahova bárki bemehet.

Ki számít beoltottnak és ki teszteltnek
Tesztelteknek azok számítanak, akik 72 óránál nem régibb PCR-teszttel rendelkeznek vagy 48 óránál nem régibb antigénteszttel. A koronavíruson átesettek 180 napi számítanak védetteknek. Beoltottnak 14 nappal a második dózis beadása után számítanak az emberek, vagy 21 nappal az egydózisú vakcina beadása után.

A csak a beoltottak számára szolgáltatást nyújtó éttermek még bordó, azaz az utolsó előtti fázisban is nyitva tarthatnak. Fekete fázisban a teraszokat is be kell zárniuk. A beoltottak, teszteltek és a covidon átesettek számára szolgáltatást nyújtó éttermek bordó fázisban csak a teraszaikat tarthatják nyitva. A mindenki számára nyitott éttermek már a második, narancssárga fázisban csak a teraszaikat tarthatják nyitva, legfeljebb 10 fő részére. A harmadik, piros fázisban már a teraszaikat is be kellene zárniuk, és csak ablakon keresztül folyhatna az árusítás.  

Az egyes fázisokban különbözőképpen alakulnak a korlátozó intézkedések, mutatunk néhány példát:

Maszkviselés: zöld és narancssárga fázisban elég csak szájmaszkot viselni zárt nyilvános helyeken, a tömegrendezvényeken kint is. Piros és bordó fázisban zárt helyeken reszpirátort, kint szájmaszkot kell viselni és be kell tartani a 2 méteres távolságot, fekete fázisban is kötelező bent a reszpirátor, kint pedig a szájmaszk.

Tömegrendezvényeken:

Teljes beoltottságúaknak zöld és narancssárga fázisban limit nélküli a részvétel, piros és bordó fázisban limit nélküli, de jelenléti ívet kell írni, az OTP-csoportba tartozók számára tartott rendezvényeken már azonban a zöld fázisban csak az állóhelyek 50% -át, az ülőhelyeknek pedig a 75%-át használhatják ki kint és bent is, maximálisan 500 személyig bent és 2500 személyig kint, narancssárga fázisban bent az ülőhelyek 25%-át, kint 50%-át, maximum 1000 személyig kint és 500 személyig bent, piros fázisban: maximum a kapacitás 25%-át, legfeljebb 150 személyig és jelenléti ívet kell írni, bordó fázisban: maximum 25%-ig és legfeljebb 50 személyig, kötelező a jelenléti ív, fekete fázisban: tilos az OTP-csoportnak a részvétel. Mindenki, azaz oltatlanok számára – zöld fázisban: max. a kapacitás 50%-ig, az ülőhelyek 75%-át használhatják ki kinti is és benti rendezvényeken is, legfeljebb 1000 személyig kint, és 500-ig bent, narancssárga fázisban: bent az ülőhelyek 25%-át, kint 50%-át lehet kihasználni legfeljebb 200 személyig kint, 100 személyig bent, állóhelyek kint 100, bent max. 50, piros fázisban maximum 10 személy, bordóban legfeljebb 6, feketében: tilos a rendezvény

Istentiszteleteken:

Zöld és narancssárga fázisban a teljesen beoltottak korlátozások nélkül, piros és bordóban is korlátozások nélkül, de jelenléti ívet kell írni, fekete fázisban max. 100 személyig a járványügyi intézkedések betartásával. Az OTP-csoport zöld fázisban: állóhelyek 50%-os kapacitásáig, ülőhelyek bent 75%-ig, legfeljebb 5000 személyig kint és 2500-ig bent. Pirosban már csak 25%-os kapacitást lehet kihasználni, legfeljebb 150 személyig. Ha beoltatlanok is részt vesznek rajta, akkor például piros fázisban már 15 négyzetméterre számítva 1 ember vehet részt csak rajta és jelenléti ív szükséges.

Esküvőn, halotti toron, temetésen, keresztelőn:

A teljesen beoltottak ugyanúgy vehetnek részt, mint a tömegrendezvényeken minden fázisban, az OTP-csoportba tartozók szintén, kivéve a fekete fázist, abban az esetben kivéve a temetéseket legfeljebb 6 személy vehet részt rajtuk. Ugyanez vonatkozik a beoltatlanokra is.

Boltokban:

Az OTP-csoportba tartozók zöld fázisban korlátozás nélkül a higiéniai szabályok betartásával, narancssárga, piros, bordó és fekete fázisban 15 m2-re 1 vevő, oltatlanok esetében a bordó és fekete fázisban kijelölt vásárlási idő lesz a nyugdíjasok számára, fekete fázisban 25 m2-re juthat csak 1 vevő.

Éttermekben:

A teljesen beoltottak zöld fázisban limit nélkül, narancssárga, piros és bordó fázisban bent egy négy személyes asztalnál, csak családtagok ülhetne, az asztalok közt 2 méteres távolsággal, kint korlátozások nélkül. OTP-csoportra ugyanaz érvényes a zöld, narancssárga és piros fázisban, mint a beoltottakra, bordó fázisban az esetükben azonban már bent nincs kiszolgálás, csak ablakon keresztül, a teraszokon 2 m-es távolságok az asztalok közt és minimum a falak 50%-ának nyitottnak kell lennie. Beoltatlanok számára narancssárga fázisban már csak teraszon lehet kiszolgálás, legfeljebb 10 személy számára, piros, bordó és fekete fázisban csak az ablakon keresztül árusítás engedélyezett ennél a csoportnál.

Oktatási intézményekben:

Zöld fázisban korlátozások nélküli a jelenlét minden csoportban, narancssárga fázisban már az iskolai szemafor alapján működnek az alap és középfokú oktatási intézmények és az óvódák, de írásos kijelentés szükséges a tünetmentességről, a felsőoktatási intézményekben ebben a fázisban 100 főig megengedett a részvétel beoltatlanok részvételével, 400 főig az OTP-csoport részvételével és 1000 főig csak a teljesen beoltottak részvételével. Kollégiumi részvétel csak OTP-csoportnak ajánlott. Piros fázisban a felsőoktatási intézményekben beoltatlanok részvételével 20 főig, OTP-csoport esetében 40 főig, csak teljes beoltottságúak esetében 120 főig engedélyezett a részvétel. Bordó és fekete fázisban individuális, korlátozott létszámú (20 főig az OTP-csoport és 60 főig a teljes beoltottságúak számára a bordó fázisban) vagy távcsoportos részvétellel működnek az egyes iskolák.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.