2023. március 11., 08:33

Bájos városnak tartja Galántát az olasz nagykövet

Az olasz nagykövet és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem delegációja tett látogatást Galántán. A látogatás célja az volt, hogy az olasz nyelvtanulást népszerűsítsék a galántai gimnazisták körében.

Az olasz nagykövet
Galántán járt az olasz nagykövet. Peter Kolek polgármester az Esterházy kastély előtt fogadja az olasz nagykövetasszonyt

Galántára érkezett március 10-én az olasz nagykövet, Catherine Flumiani, hogy a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Germanisztikai és Romanisztikai Tanszékének tanáraival együtt az olasz nyelvtanulás fontosságáról és lehetőségéről beszéljenek a galántai gimnazistáknak. A delegációt az egy épületben működő Kodály Zoltán Gimnáziumban és Janko Matuška Gimnáziumban  fogadták az igazgatók. Az intézményvezetők, Marsall János és Peter Černý körbevezették a vendégeket a középiskolákban és röviden bemutatták azok működését és mindennapi rutinját.

Catherine Flumiani mint a kultúra bölcsőjeként beszélt Olaszországról a diákoknak és kifejtette, a nagykövetség és a nyitrai egyetem között kiváló az együttműködés. A nagykövet családias hangulatú beszélgetést folytatott a tanulókkal, akiket roppant felkészültnek vélt és örült annak, hogy érdeklődést mutatnak az olasz nyelv tanulása iránt, sőt néhányan már tanulnak is olaszul magánórák keretén belül.

Az olasz nagykövet
Galántán járt az olasz nagykövet - a gimnáziumok diákjai nyíltan beszélgettek a delegáció tagjaival

Galánta polgármestere, Kolek Péter és alpolgármestere Peter Závodský a galántai neogótikus Esterházy kastélyban fogadta a küldöttséget. Szó esett a városban működő olasz érdekeltségű vállalatok munkájáról és az együttműködésről.

Az olasz nagykövet
Galántán járt az olasz nagykövet. A delegációt az Esterházy kastély éttermében vendégelték meg

Catherine Flumiani számára nem ismeretlen Galánta városa, másodszor járt már itt, pozitívan fogadta azt az ötletet, miszerint a kastélyban az olasz művészet és kultúra is teret kapna, egy-egy kiállítás erejéig. A nagykövet asszony kifejtette, bájos városnak tartja Galántát, és elégedett azzal, ahogy az itt működő olasz illetőségű cégek is nyilatkoznak a várossal való kapcsolatról és annak élhetőségéről.

Az olasz nagykövet és a delegáció a vágsellyei Juraj Fándly Gimnázumban folytatta a látogatókörutat. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.