lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. október 30., 09:26

A Dunaszerdahelyi járás a Szövetség erős bázisa

A szombaton lezajlott helyhatósági választások megmutatták, a Dunaszerdahelyi járásra a Szövetség úgy gondolhat, mint erős bázisra, hiszen a régióban összesen 35 településen nyert a párt által indított vagy támogatott jelölt.

dunaszerdahely-varoshaza.jpg
Fotó: dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahelyen, Bősön és Somorján is a korábban MKP-s, ma már Szövetség színeiben induló városvezetők nyertek, méghozzá jelentős fölénnyel. Nagymegyeren ugyan nem sikerült megegyezni közös jelölt személyéről, de végül az a függetlenként induló Soóky Marián nyert, aki az elmúlt 5 évben Nagyszombat megyében az MKP, majd később a Szövetség frakciójának tagja volt.

A további települések szintjén is megmutatkozott, hogy a tömbmagyarságban a magyar párt biztos alapokkal rendelkezik, hiszen csupán három olyan település van a járásban, ahol nem a Szövetség által is támogatott vagy független jelölt győzött. Ezek Csallóköztárnok, Vörösmajor és Nagymagyar, tehát felső-csallóközi falvak.

A járásközpontban nagy kérdés volt az is, hogy milyen eredmény jön ki a Szövetség és a függetlenek közti versenyből, a képviselők közt 12-9 az arány a magyar párt javára, a polgármesteri székért folytatott harcban pedig Hájos Zoltán alacsonyabb részvétel mellett csaknem ugyanannyi szavazatot gyűjtött mint négy évvel korábban. Akkor Horváth Zoltán kissé megszorongatta, most nem volt szoros a küzdelem, a második helyen végzett Szelle Erika és a most harmadik Horváth együtt nem szerzett annyi karikát, mint Hájos egyedül.

Tegyük hozzá, a Szövetség jelöltjei a Nagyszombat megyei választás járási részében mind a nyolc helyet megszerezték, magabiztos fölénnyel, s közülük hatan polgármesterek is, akik településüket is további négy éven át vezethetik.

A járás leginkább szorosnak várt küzdelmeiben legtöbbször a korábbi polgármesterek diadalmaskodtak, így volt Albáron, Hegyétén, Nagyudvarnokban, Csallóközkürtön vagy Pódatejedben is.

Rendkívül szoros volt a verseny Sárosfán, ahol a nem hivatalos eredmények alapján az eddigi polgármester, Földváry Terézia nyert, de csak négy szavazattal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.