2020. október 19., 19:42

Hogy megy a távoktatás a szakközépiskolákban? A gyakorlati képzés igencsak nagy kihívás

Immár második hete távoktatnak a középiskolákban. Az intézményvezetőknek és tanári karoknak gyakorlatilag semennyi felkészülési idejük sem volt az átállásra, hiszen kész helyzet állította őket a kormány október 11-én. Vajon hogy élik meg, hogy megint diákok nélkül maradtak az iskolák? Lehetséges-e egyáltalán szakmát tanítani az online térben? Kiderül alábbi országos helyzetjelentésünkből.

201701081157430.TANTEREM_1-2.jpg
Dunaszerdahely: 7.50-kor már a monitorok előtt ülnek a diákok

Szerencsére az iskola olyan modern technikával rendelkezik, amely biztosítani tudja a diákok távoktatását, így minden terem úgymond osztályteremként is szolgál az online tanulók számára, tájékoztatta portálunkat a Dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola igazgatónője, Vajda Angelika. Valamelyik teremben egyszerre két-három tanár is tart órát (ugyanis az iskola 21 osztályt működtet normális körülmények között), természetesen a terem egyik és másik sarkában, hogy ne zavarják egymást, mikrofon és fülhallgató segítségével. 

A számítógépek előtt a tanárok cserélődnek, mindegyikük az iskolából tartja meg az adott órát.

Az igazgatónő szerint várakozáson felül működik az online oktatás az iskolában, ami nagyban a tanárok érdeme is, noha ez rengeteg plusz munkát, felkészülést is jelent számukra. Olykor éjszakába nyúlóan is még azon fáradoznak, hogy minden a helyén legyen az órán. 

A személyes találkozás azonban mindenkinek nagyon hiányzik, mert, mi nemcsak oktatunk, hanem nevelünk is, és online sajnos nem lehet nevelni a gyereket”

– mondta el Vajda Angelika. A diákok visszajelzései alapján is azt szűrte le a vezetőség, hogy ők inkább iskolába szeretnének járni.

Vannak olyan diákok (négyen-öten), akik számára otthon az internet nem hozzáférhető, ezért az iskola biztosított számukra laptopokat és internetes kártyát, amellyel megkönnyítik helyzetüket. Ehhez anyagi támogatást a megyétől kapott az intézmény.

S hogy szigorúan veszik a távoktatást, arra bizonyíték az is, hogy rendszeresen 7:50-kor már a képernyők előtt vannak a diákok.

Akik valamilyen oknál fogva nem tudnak ott lenni az órákon, azoktól szülői igazolást, illetve szülői beleegyezést kér az iskola vezetősége. (reczai)

Karva: Hiányzik a virtuális médiaszoba

Varga Péter mérnök, a Karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatója úgy látja, hogy a gyakorlati oktatást is átmenetileg online módon biztosító szakközépiskolákra jelenleg több teher hárul, mint a gimnáziumokra.

Gyakorlatorientált iskolaként számunkra az elméleti oktatás mellett most többletgondot jelent a virágkötőnek, szakácsnak, asztalosnak tanuló diákjaink megfelelő szakgyakorlati képzésének biztosítása. A halottak napja és a mindenszentek közeledtével ilyentájt sok koszorú- és csokor-megrendelést szoktunk kapni, amelyeknek most nehéz eleget tenni.” 

„Jelenleg a szakoktatóink az iskolaépületben tartózkodnak, s ahogy a koronavírus-járvány első hulláma alatt, mostanában is hiánypótló videóanyagokat készítenek a diákjaik részére. Sajnos, azok által azonban nem nyújthatunk olyan szintű gyakorlati szakoktatást, mint máskor a tantermi és a műhelybeli szakmai képzések során, amikor a diákok sajátkezűleg készítik el a különféle termékeket!” – magyarázta az igazgató.

karvai szakközépiskoláról

Úgy véli, hogy az elméleti oktatás terén nincs ilyen nagy gond, hiszen a megfelelő műszaki felszereltségük megvan hozzá.

„Azt azonban meg kell említeni, hogy az oktatási tárca már évek óta nem költött pénzt a szakközépiskolai műszaki berendezésekre. Ezért saját forrásokból és magyarországi támogatásokból vásároltunk számítógépeket és további műszaki eszközöket. Pedig a távoktatás azt is megkívánja, hogy valamennyi pedagógus jól felszerelt laptoppal rendelkezzen, s kamerákra is szükségük van. Hozzánk is járnak hátrányos helyzetű fiatalok, köztük olyanok is akadnak, akiknek nincs laptopjuk vagy számítógépjük. Esetenként a szüleik személyesen jöttek be a kinyomtatott tananyagért, pedig járvány idején nemkívánatos a látogató fogadása. Természetesen, ennek ellenére eleget tettünk a kérésüknek” – fejtette ki.

Elismeri, hogy a távoktatás miatt a pedagógusok többletmunkát végeznek.

„Olyan tantárgyak esetében, amelyek oktatásához eddig sem állt rendelkezésünkre tankönyv, a pedagógusaink eddig is kénytelenek voltak saját tananyagokat és teszteket összeállítani. Azokhoz pedig a távoktatás idején további időigényes anyagokat kell készíteniük. A tantermi együttlét során a diákokkal minden részletet alaposan meg szoktak beszélni. Most azonban, a virtuális médiaszoba hiányában, erre teljes mértékben nincs lehetőség.”

Elsősorban a nyelvoktatás során folyamatosan oda-vissza kellene kommunikálni a diákokkal, ami online nehezen kivitelezhető.”

„Reméljük, hogy mielőbb véget ér a járvány 2. hulláma, s tavasszal nem jön a 3. hullám, mert egyébként főleg a szakmák oktatása terén majd nagy hiányosságok mutatkoznak“. (nagy miskó)

Fülek: Nemcsak az internet-hozzáférés okoz gondot, hanem az érdektelenség is

A Füleki Szakközépiskolában is üresen tátonganak az osztálytermek és a műhelyek. Október 12-től itt is kénytelenek voltak átállni az online oktatásra, ami nem egyszerű egy szakközépiskola esetében, ahol a gyakorlati tudás elsajátítása a mérvadó.

Varga Attila igazgató portálunknak elmondta: távoktatás formájában csak elméleti oktatást tudnak nyújtani.

„A Youtube-on minden fent van, szakmai műveletek, munkafolyamatok és még sorolhatnám, úgyhogy a szakoktatók annyit tesznek, hogy ráirányítják a diákok figyelmét ezekre a videókra. Gyakorolni ilyen formában sajnos nem tudnak, a technológiai meneteket tudják bemutatni a videókon keresztül, illetve ismerkednek a gépek felépítésével” – nyilatkozta.

Hozzáteszi továbbá, hogy az online formának szerinte csak hátrányai vannak. Minden, amit a gyakorlatban szoktak megvalósítani, az most szünetel.

A 200 diákból összesen 60-at tudunk gond nélkül bekapcsolni az online kommunikációba. A többieknél vagy az internethozzáférés, vagy pedig az érdektelenség okoz gondot. Személyesen egy osztályban tanítok 8 diákot, akik közül az elmúlt tanév márciusától júniusáig kettővel tudtam intenzíven tartani a kapcsolatot a távoktatás során”

– mondta.

Zárásként hozzáfűzte: nagyon kevés időt kaptak az átállásra. Szerinte jóval szélesebb körű felkészülést igényelne ez a fajta oktatás. Most ott tartanak, hogy a tananyagot elektronizálják. Rendelkezésre áll az elektronikus osztálykönyv, illetve az edupage rendszerbe töltik fel a feladatokat és a tananyagot. Akit pedig interneten keresztül nem tudnak elérni, azzal telefonon próbálják tartani a kapcsolatot. (szvorák)

Rimaszombat: A gyakorlati képzésnek befellegzett

Kubačka Gizella, a rimaszombati Magán Szakközépiskola igazgatónője elmondta: mindenkit meglepett az oktatásügyi minisztérium váratlan bejelentése a középiskolákat illetően.

„Részben számoltunk vele, hogy ez be fog következni, csak nem ilyen módon, hogy vasárnap kitalálják, hogy hétfőtől bezárunk. Kellett volna pár nap, hogy jobban rá tudjunk készülni”  – ismertette az igazgatónő, hozzátéve, hogy a hétfői nap folyamán leültek a tanárokkal közösen és megbeszélték, hogy miként tudnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Továbbá szétosztották a pedagógusokat az osztályokba, és azt intézték, hogy mindenhol legyen számítógép, kamera, mikrofon, fülhallgató és internetkapcsolat.

Lesznek bizonyára olyan tanulók is, akiknek munkalapokat kell kiküldeni, mert vannak Rimaszombat környékén olyan falvak, ahol nagyon rossz az internetkapcsolat.

Előfordulhat, hogy valakinek lenne is technikai háttere, de gyenge a kapcsolat ahhoz, hogy például Zoom-konferencián vegyen részt”

– mutatott rá az intézményvezető.

Kubačka Gizella elmondta, hogy egyelőre a gyakorlat kérdése nincs megoldva, ami fontos része a szakképzésnek.

Szakácsaink és pincéreink vannak, akik se kint, se bent nem tudnak gyakorlatozni. Marad az elméleti képzés. Az előírás azt mutatja, hogy akkor tudjuk bepótolni a gyakorlatokat, ha visszatérnek a diákok az iskolákba. Ez viszont lehetetlenség, mivel eredetileg csak minden második héten van gyakorlat.” 

„Tételezzük fel, hogy ha visszatérnek a diákok a második félévben, akkor már csak mesterekre lesz szükségünk és tanárokra nem. Tehát most kétszer annyi órájuk lesz a tanároknak az elméleti részben, és aztán pedig kétszer annyi a mestereknek a gyakorlati részben” – mutat rá az igazgatónő, remélve, hogy találnak erre is megoldást és hamarosan tisztázódik ez a visszás helyzet (virsinszky).

Kassa: Gyerekek nélkül az iskola nem iskola

Matej Éva, a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója elmondta, szeptembertől számítottak rá, hogy ismét sor kerülhet távoktatásra. A második, harmadik és negyedik évfolyam már ismeri ezt tavaszról, most az elsősöket kellett megtanítani az Edupage, a Teams használatára és arra, hogyan tudnak kommunikálni a tanárokkal.

szakkay józsef szki
Fotó:  Facebook
Persze csalódottak vagyunk, mert gyerekek nélkül az iskola nem iskola. De hát muszáj csinálnunk”

– jegyzi meg hozzátéve, kialakítottak egy ideiglenes órarendet, délelőtt Teams-es órák vannak, délután pedig a tanárok a feladatokat ellenőrzik és konzultációs órákat tartanak.

Az igazgatónő elmondta, eszközök hiányával találkoztak, de ahogy az első hullámban, úgy most is megoldották, akinek számítógépre volt szüksége, kölcsönözhetett az iskolából.

Hozzátette, a kollégák a home office hiányára panaszkodnak, arra, hogy az iskola épületében kell lenniük, mikor otthon talán jobb feltételek mellett dolgozhatnának.

„Tesszük a dolgunkat. Úgy gondolom, összességében a nehézségek ellenére gördülékenyen, komolyabb problémák nélkül áttértünk az online oktatásra” – fogalmazott Matej Éva. (fábián)

Nagykapos: Sokat tanultak az év első felében szerzett tapasztalatokból

Magyar Enikő, a Nagykaposi Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola igazgatóhelyettese portálunknak elmondta, a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek, főleg elsősöknek mintegy 6-7 százalékban nincs internete, vagy csak mobilinternete van, az ő esetükben az oktatás megszervezése gondot okoz. Egyébként sokat tanultak az év első felében szerzett tapasztalatokból, így most már a Microsoft Teams-program szerint tanítanak, és valódi online-oktatás folyik. Naponta 5-6 órát tartanak, és a pedagógus be tudja mutatni általa az egész osztálynak az interaktív táblát, a prezentációkat.

„Akik nem tudják követni az órát, azok számára felveszik azt videóra. Az Edupage-en keresztül is rá tudnak a gyerekek kapcsolódni, ott írják viszont a teszteket és az írásbeliket” – tudtuk meg tőle.

A pedagógusok és a helyettesnő is állítja: a pedagógusoknak ez a fajta oktatás legalább kétszer annyi munkát ad, mint a hagyományos. (zsebik)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.