lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. január 6., 12:31

Tömve van külföldi alkatrésszel az orosz cirkálórakéta

Az X-59 cirkálórakétában 42 külföldi alkatrész van – közölte az ukrán Országos Korrupciómegelőzési Ügynökség, a fegyverek komponenseinek nyílt elektronikus adatbázisára hivatkozva.

X-59
X-59
Fotó: Allocer/Wikipedia

A 200 kilométer hatótávolságú, 930 kilogramm tömegű, 570 cm hosszú, 38 cm átmérőjű cirkálórakéta nem "mai gyerek", fejlesztése a nyolcvanas években kezdődött, technikai részletek a kilencvenes évek elején láttak először napvilágot az új fegyverről. A rakétának több változata is van, de a legtöbb ezek közül 320 kilogrammos robbanófej célba juttatására alkalmas.

Az orosz-ukrán háborúban az orosz a fegyvert az iráni Shahed drónokkal együtt vetik be.

Nem engedhetjük meg, hogy a külföldi technológiák és alkatrészek továbbra is az agresszorok fegyvereinek részévé váljanak, és civileket gyilkoljanak szerte a világon"

- hangsúlyozta az ügynökség.

A nyugati országok szankciókat vezettek be Oroszországgal és szövetségeseivel szemben, hogy korlátozzák a fegyvergyártásban felhasználható technológiák elérhetőségét. A külföldi technológiák azonban – mint látjuk – továbbra is fellelhetők az orosz fegyverekben, sőt, azokat nem ritkán Ukrajnával szövetséges államokban állítják elő.

Oleh Syniehubov, a Harkivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője január 5-én azt közölte, hogy az utóbbi időben "a megszállók nem Oroszországban gyártott rakétákkal lőtték ki Harkivot."

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.