2023. szeptember 27., 13:25

Ukrán jelentés: Európában gyártott alkatrészeket azonosítottak az oroszok által használt drónokban

Egy augusztusi ukrán jelentés szerint több mint ötven európai gyártótól származó elektronikai alkatrészt azonosítottak az iráni Shahed drónokban, amelyeket az oroszok előszeretettel vetnek be Ukrajnában. Az ukránok nagy hatótávolságú rakétákat kérnek szövetségeseiktől, amelyekkel támadni lehet az Iránban, Oroszországban és Szíriában található dróngyárakat.

Akár külföldön is bevetnék az ellendrónokat
Illusztráció
Fotó: X - Twitter

A Magyar Nemzetben közölt írás szerint augusztusban az ukrán vezetés egy 47 oldalas titkos dokumentumot juttatott el a G7-országoknak az oroszok által használt iráni drónokkal kapcsolatban. A jelentés szerint a megelőző három hónapban mintegy 600 támadáshoz használták a Shahedeket, amelyekben európai alkatrészeket is azonosítottak, a Shahed–131-ben 52, a Shahed–136-ban 57 darabot.

A gyártók között vannak olyan vállalatok, amelyek székhelye a szankciós koalíció országaiban van: az Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában, Japánban és Lengyelországban

- idéz a dokumentumot a The Guardian brit napilap.

Öt európai céget, köztük egy brit multi lengyelországi leányvállalatát név szerint is felsoroltak. Ennek ellenére az érintett cégeket nem vádolják az oroszok segítésével, ugyanis a szóban forgó alkatrészek normál kereskedelmi forgalomban kaphatók, és bizonyítottan harmadik országokon keresztül importálta őket Irán.

A nemzetközi diplomáciai színtéren amúgy is páriának számító Irán számára a jelek szerint kezd kínossá válni, hogy nevét nap mint nap összekötik az ukrajnai véres pusztítás képeivel, így az elmúlt hónapokban már olyan maradványokat találtak az ukrán hatóságok, amelyekről az eredeti márkajelzést eltávolították, és helyén „Muskátli 1”, illetve „Muskátli 2” szerepelt.

Irán az oroszok növekvő igényeivel is nehezen tud lépést tartani, így már az országon kívül, Szíriában és Oroszországban is gyártják a Shahedeket, sőt mint arról beszámoltunk, néhány hónapja iráni mérnökök annak lehetőségét vizsgálták, hogyan lehetne a fehéroroszországi Gomelben lévő üzemeket dróngyárakká alakítani.

A jelentés legsokkolóbb pontja azonban az ukránok által javasolt megoldás: szerintük légicsapást kellene mérni a dróngyárakra Irán, Oroszország és Szíria területén.

Engedékenyen hozzátették, hogy „a fentieket az ukrán védelmi erők is kivitelezhetik, ha partnereik biztosítják a megfelelő romboló eszközöket”.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.