lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. október 17., 20:04

Rakétákat is szállít Oroszországnak Irán, nemcsak drónokat

Nemcsak ember nélküli repülőeszközökkel, hanem rakétákkal is ellátja Oroszországot Irán amerikai hírszerzési források szerint. A hírek szerint föld-föld típusú rakétákat fognak Vlagyimir Putyinnak szállítani, melyekkel az folytathatja a szárazföldi célok elleni támadásait.

Fateh-110
Fateh-110
Fotó: Wikipedia

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők a Washington Post napilapnak arról beszéltek, az oroszok komoly eszközveszteségeket szenvedtek, illetve precíziós eszközeik is fogyóban vannak, főleg az elmúlt időszakban gyakoribbá vált rakétacsapásai után. A Pentagon illetékesei a napokban megerősítették az iráni drónok légicsapásokban való alkalmazását, valamint, hogy az Ukránok ezek közül állítólag többet sikeresen lelőttek.

Shahed-136
Shahed-136 drónok egy iráni hadgyakorlaton

Amerikai hírszerzési információk szerint iráni tisztségviselők szeptember 18-án utaztak Moszkvába, hogy véglegesítsék a további szállítások feltételeit. A megbeszélés valószínűleg sikeres lehetett, ugyanis az egyik, a nyílt források használatára épülő repülőgépeket követő alkalmazás szerint a múlt héten Teheránból Moszkvába repült egy szállítógép. A rakományt csak találgathatjuk...

Zolfaghar
Zolfaghar
Fotó:  Wikipedia

Az amerikaiak forrásai szerint Oroszország Fateh-110 és Zolfaghar típusú rakétákat vásárol. Ezek rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták, 300-700 km távolságra fekvő célpontok ellen használhatók, így az ukrajnai háború céljaira megfelelőek.

Augusztusban Irán Mohajer-6 és Shahed-136 típusú drónokat adott el Ukrajnának. A nagyobb Mohejar-6 összesen hat rakétával szerelhető. A kisebb és egyszerűbb Shahed-136 drónokat az oroszok Geran-2-nek nevezték át. Ezek ún. kamikaze drónok, tehát a célpontba csapódva felrobbanva hajtják végre küldetésüket. Oroszország nemcsak szárazföldi, hanem légi célok ellen is használják ezeket az eszközöket. Egyes orosz Telegram-csatornák arról írtak, az SZBU megtiltotta az ukrán lakosságnak, hogy a drónok általi pusztításról felvételeket közöljenek. A hírt más forrásból nem lehet megerősíteni.

A francia kapcsolat

Azt, hogy valami "van a levegőben", onnan is lehet sejteni, hogy – a múlt hétfői masszív, civil célpontok elleni rakétázás után ez érthető is – Ukrajna újabban légvédelmi eszközöket, radarokat és rakétákat kér nyugati támogatóitól.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien napilapnak megerősítette, kétezer ukrán katonát képeznek ki.

Nagy-Britannia tízezres turnusokban realizálja az ukránok kiképzését, tehát a kétezer nem olyan nagy szám, a francia kiképzésben részesülők azonban a francia eszközök használatát fogják megtanulni. Egész pontosan: a képzésnek három lépcsője lesz, az általános, az Ukrajna által megjelölt célokra történő képzés, s végül harmadikként, a Franciaország által biztosított hadfelszerelések kezelésére történő képzés.

https://t.me/vorposte/29066
A Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszer. Az oroszok már készülnek rá...

A miniszter elmondta, Ukrajnát a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerrel támogatják, ettől az ukrajnai légtér hatékonyabb védelmét remélik.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.