2023. április 10., 10:48

Dagad a kiszivárogtatási botrány: szövetségesei után is kémkedett az USA

Egyre nagyobb hullámokat vet az amerikai kiszivárogtatási botrány. A nyilvánosságra került, szigorúan titkos minősítésű iratokból kiderül: az Egyesült Államok a szövetségesei után is kémkedett.

lehallgatás illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A március folyamán a Discord közösségi platformra kiszivárogtatott, majd onnan a Telegramra és a Twitterre átkerült amerikai védelmi minisztériumi dokumentumok nyomán amerikai tisztviselők attól tartanak, mindez veszélybe sodorhatja hírszerzései forrásaikat, és veszélyeztetheti fontos külföldi kapcsolatait.

A dokumentumokból kitetszik, az USA kulcsfontosságú szövetségeseit is lehallgatta, Ukrajnát, Dél-Koreát és Izraelt is – számol be róla a CNN.

Ukrajna már módosított néhány katonai tervet a kiszivárogtatás miatt – mondta a CNN-nek egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz közeli forrás.

A védelmi minisztérium továbbra is felülvizsgálja és értékeli a közösségi oldalakon keringő lefényképezett dokumentumok érvényességét, amelyek úgy tűnik, hogy érzékeny és szigorúan titkosított anyagokat tartalmaznak. Az ügynökségek közötti erőfeszítések célja annak felmérése, hogy ezek a lefényképezett dokumentumok milyen hatást gyakorolhatnak az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, valamint szövetségeseinkre és partnereinkre"

– nyilatkozta húsvét vasárnap Sabrina Singh, a Pentagon helyettes szóvivője, aki azt is elárulta, a szolgálatok időközben a szövetségesekkel, és a megfelelő kongresszusi bizottságokkal is tárgyaltak a történtekről.

Azt, hogy a dokumentumok kitől szivárogtak ki, azért is nehéz megállapítani, mert azok széles körben hozzáférhetőek. Mi, laikusok esetleg azt gondolhatnánk, hogy a szigorúan titkos dokumentumokat egy föld alatti bunker páncélszekrényében őrzik, az igazság viszont az, hogy ezek a dokumentumok a kiterjedt amerikai kormányzaton belül több száz ember számára voltak elérhetők. Ennyi ember között pedig könnyen akadhat egy "fekete bárány".

A történtek után a Pentagon lépéseket tett, hogy visszaszorítsa a dokumentumok áramlását, visszamenőleg pedig azt vizsgálják, ki mindenki kapta meg ezeket a jelenségeket, amelyeket a külső jegyek alapján, szakértők szerint az egyesített vezérkar J2 néven ismert hírszerző ága készíthetett.

A közösségi médiában megjelent bejegyzésekben gyűrött fotók láthatók. Mintha valaki gyorsan zsebre vágta volna azokat, mielőtt kivitte volna a biztonságos helyről. Ezt követően a dokumentumokat véletlenszerű tárgyak között fotózták le, táskát, magazinokat raktak alájuk, az egyik képen ragasztó is látható.

A Discord együttműködik az amerikai hatóságokkal a nyomozásban, erősítette meg a cég szóvivője.

Az Egyesült Államok szövetségesei kárfelmérést végeznek, és azon fáradoznak, hogy megállapítsák, saját forrásaikat és módszereiket nem veszélyeztette-e a kiszivárgás.

Arra számítunk, hogy az Egyesült Államok a következő napokban megosztja velünk a kárfelmérést, de alig várjuk az értékelésüket. Jelenleg mi csináljuk a magunkét"

– mondta a CNN-nek a Five Eyes-országok – az USA mellett Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Egyesült Királyság – egyik név nélkül nyilatkozó illetéseke.

Egy másik Five Eyes-ország tisztviselője aggodalmának adott hangot a kiszivárgott ukrajnai háborús információk miatt, amelyek hátráltatják az országot a csatatéren.

A CNN 53 kiszivárgott dokumentumot vizsgált át, és úgy tűnik, mindegyik február közepe és március eleje között készült. Egy dokumentumból kiderül, hogy az Egyesült Államok Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után is kémkedett, emiatt az ukrán tisztviselők "mélységesen csalódottak". A dokumentumok szerint Zelenszkij február végén "az oroszországi Rosztov megyében drónos csapásmérést javasolt", mivel Ukrajnának nincsenek nagy hatótávolságú fegyverei, amelyekkel ekkora távolságra tudnának csapást mérni.

Ez magyarázatot adhat az Egyesült Államok korábbi állásfoglalására, miszerint nem akarnak nagy hatótávolságú rakétarendszereket adni Ukrajnának, mert attól tartanak, hogy Kijev Oroszországon belüli csapást fog használni. Ukrajna azonban megígérte, hogy nem használ ehhez az Egyesült Államoktól származó fegyvereket.

Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója a Telegramon azt írta, a kiszivárgott dokumentumoknak nincs köze Ukrajna valódi terveihez. A fiktív információn alapuló dokumentumokat szerinte Oroszország terjeszti.

A dokumentumok nem örvendeztetik meg Dél-Koreát, az USA fontos térségbeli partnerét sem. Úgy tűnik, az amerikaiak lehallgatták a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács két magas rangú tisztviselőjét, akik arról beszéltek, az USA kérése az ukrajnai fegyverszállításról sértené az ország fegyverszállítási alapelveit. Dél-Korea ugyanis nem szállít fegyvereket hadviselő országoknak. A leleményes koraiak azonban a megoldást is megtalálták: a kért lőszereket Lengyelországnak adnák el. Ha pedig már északi szomszédunknál van a fegyver, nekik semmi közük hozzá, hogy az mihez kezd vele... A New York Times szerint Szöul már jelezte is, meg szeretnék vitatni a dolgokat Washingtonnal...

Izraelben pedig komoly felháborodást váltott ki, hogy egy CIA-jelentés szerint az ország hírszerző ügynöksége, a Moszad tiltakozást szervezett az új kormány ellen. Az izraeliek természetesen éles hangú közleményben reagáltak a történtekre, melyben leszögezik:

A Moszad és szolgálatot teljesítő magas rangú állománya egyáltalán nem foglalkozott a tüntetések kérdésével, és elkötelezett az állam szolgálata iránt, amely a Moszadot alapítása óta irányította."

A Szlovákiában oly aktuális vadászrepülő-kérdés is felmerül, más, volt Varsói Szerződés-tagországok viszonylatában. Bulgária is felajánlotta MiG-29 vadászgépei átadását Ukrajnának. Az USA-t azonban ez nem feltétlenül örvendeztette meg, Bulgária ugyanis ez esetben vadászgépek nélkül maradna, ahogy jelen pillanatban mi is. A balkáni államnak szánt amerikai F-16-osok ugyanis leghamarabb egy éven belül kerülhetnek leszállításra.

A tömeges kiszivárogtatás azt is feltárja, hogy az Egyesült Államok behatolása az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner-csoportba mélyebb, mint azt korábban gondolták.

Az Oroszországgal kapcsolatos információk nagy részét lehallgatásokon keresztül gyűjtötték össze. Ez arra késztetheti az oroszokat, hogy megváltoztassák kommunikációs stratégiájukat.

Talán még emlékezhetünk rá, 2013-ban az FSO közel félmillió rubel értékben vásárolt elektromos írógépeket bizalmas dokumentumok titkosítására. A fizikailag tárolt dokumentumokat ugyanis sokkal nehezebb kiszivárogtatni, mint a számítógépeken tároltakat. Lehet, hogy most újra hasonló eszközökhöz nyúlnak?
A kiszivárogtatás azonban veszélybe sodorhatja az amerikaiakkal együttműködő orosz személyeket is. Az orosz csapatok mozgását bemutató térképek nagy valószínűség szerint a helyzetet jól ismerő forrástól származhatnak. Mivel egy szűk körről van szó, az oroszok könnyen a nyomára bukkanhatnak.

A dokumentumok rávilágítanak az Egyesült Államok aggodalmaira az Ukrajnában több ezer zsoldossal jelen levő Wagner-csoporttal kapcsolatban, és azt tárgyalják, hogy Wagner újból toborzott orosz foglyokat az ukrajnai harcokra – hangsúlyozva a vezetőjének „folytonos befolyását Putyinra” – áll az egyik jelentésben – és a csoport terveit megerősíti jelenlétét Afrikában és Haitin.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Twitteren és a Telegramon keringő képekre vonatkozó kérdésre pénteken a CNN-nek azt mondta, hogy "a legcsekélyebb kétségünk sincs afelől, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlen vagy közvetett szerepet játszik az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban".

A kiszivárogtatással kapcsolatosan úgy fogalmazott:

bonyolultabbá teszi az egész történetet, de nem befolyásolhatja a különleges művelet végkimenetelét."

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.