cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 12., 15:51

A Mig-29-es vadászgépek ügye nagyon kényes kérdés

A Markíza kereskedelmi csatorna Testre szabva című vitaműsorában az Ukrajnának szánt Mig-29-es vadászgépek ügye volt a központi téma.

Eltérő álláspontok
Eduard Heger - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök szerint a harcigépek felajánlásáról minden országnak maga kell döntenie, mivel a NATO-n belüli koordináció az Észak-atlanti  Szövetség háborúba lépését vonná maga után.

Vitapartnere, Peter Pellegrini (Hlas-SD) exkormányfő úgy látja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérése, hogy megtámadott országának hadi felszerelést szállítsanak legitim, de Szlovákia jelenlegi kormányfője nem tetszeleghet az úttörő  hős szerepében anélkül, hogy ezt megbeszélné a szövetségesekkel.

Az ellenzéki politikus elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben más NATO-országok is a vadászgépek leszállítása mellett döntenének, szlovák Mig-29-sek is mehetnének Ukrajnába. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy érzékeny kérdésről van szó és más országok is hezitálnak ebben a kérdésben.

Eduard Heger megerősítette, hogy mindenképpen megvitatja a kérdést a többi NATO-ország vezetőivel. Ukrajna védelmi képessége viszont nemcsak magának a megtámadott országnak, hanem az olyan országok számára is, mint Szlovákia nagyon fontos.

A két politikus érintette Rastislav Káčer ügyvezető külügyminiszter elhíresült kijelentését Magyarország területi igényeiről. Eduard Heger nem gondolja azt, amit a külügyminiszter mondott. Magyarország és Szlovákia kapcsolatait rendkívül jónak nevezte.

Pellegrini teljesen elfogadhatatlannak tartja a külügyér szavait, mert rombolják a két ország közötti jó, de végeredményben törékeny viszonyt. Ehelyett Káčer több energiát fordíthatna a belga rendőrségi fogdában tisztázatlan körülmények között elhunyt Jozef Chovanec szlovák állampolgár ügyére, mivel a belga ügyészség nem hajlandó kivizsgálni azt.

A műsor végén rövid választ kellett adni 'Igen - Nem' formában néhány kérdésre. Heger kizárta az együttműködést a választások után a Hlas-SD-vel, míg Pellegrini, amennyiben ismét kormányfő lenne nem tudná elképzelni, hogy a belügyminiszteri posztot Robert Kaliňák töltse be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.