cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. október 6., 19:07

Az ukránoknak győzni kell, mielőtt mindent elborít a sár

Még a tél előtt meg kellene vívni a kritikus ütközetet az ukránoknak Dél-Ukrajnában, a sár ugyanis jócskán megnehezíti a száraz körülmények közt sem mindig egyszerű hadviselést.

ukrán katonák
Ukrán katonák, valahol Izjum és Krásznij Liman között
Fotó: TASR

Ha keleti szomszédunk vissza akarja szerezni az ország déli részét, akkor még a tél beállta előtt dűlőre kell vinnie a dolgot, ha meg akarja előzni, hogy Oroszország megszilárdítsa a hatalmát a régióban – írja a Financial Times gazdasági napilap.

Az elmúlt napokban az ukrán erők keleten újabb területeket foglaltak vissza, délen, Herszonnál pedig áttörték a frontot.

A herszoni offenzíva lehetőségét az ukránok egész nyáron lebegtették, ennek ellenére sokáig nem történt semmi a régióban. Mostanra azonban felgyorsultak az események.

Oroszország mindkét területet immár a sajátjának tartja, az lefolytatott "népszavazásokat" követően. A referendumok után múlt pénteken a Kremlben Vlagyimir Putyin a szakadár régiók vezetőivel aláírta a csatlakozási jegyzőkönyveket az Orosz Föderációhoz. A Pentagon szerint Kijevnek kamatoztatni kell a lendületét, és visszaszorítani az oroszokat a déli, stratégiai régiókból.

A küzdelmek szezonja rövidül. Az ukránok fölénybe kerültek, és továbbra is ki kell használniuk az előnyüket. Hosszú távon igazi katasztrófa lenne az ukránok számára, ha Oroszország elzárná Ukrajna hozzáférését a Fekete-tengerhez, Mariupoltól Odeszáig"

– mondta Chris Murphy, az amerikai Szenátus külügyi bizottságának demokrata tagja.

Ukrajna sikereket ért el a harkivi régióban, hosszas küzdelem után, a végén már utcai harcokban sikerült kiszorítani az oroszokat Krásznij Limanból. Délen a szövetségesek Herszon felszabadítását tekintik döntő próbatételnek. A déli front áttörése véletlenül éppen az európai uniós vezetők prágai csúcstalálkozója előtt történt...

Az "orosz télre" sokan ráfizettek, Napóleon éppúgy, mint Hitler, vagy a II. Magyar Hadsereg. A globális felmelegedés azonban a régióban való harci cselekmények jellegét is megváltoztatta. Az ukrán erőknek azért kellene a déli területeket minél hamarabb visszafoglalni, mert a térség talaja az elmúlt három évben nem fagyott be. Ez azt jelenti, hogy minden nagyon sáros lesz. Aki pedig, akár védőként, akár támadóként nem akar a sárban henteregni, annak ki kell menni a burkolt utakra, ahol könnyű prédát jelenthet az ellenfélnek.

Tudják ezt az ukránok is.

Természetesen kulcsfontosságú a gyors előrelépés a megszállt területeken, mert az az érzésünk, hogy az időjárás változásai korlátozzák a további aktív katonai akciókat a térségben. Ha szövetségeseink segítenének nekünk azzal, hogy több modern fegyvert biztosítanak, akkor sokkal gyorsabbak lennénk, és nem kellene az időjárásról beszélnünk"

– mondta Ihor Romanenko, korábbi ukrán vezérkarifőnök-helyettes.

Modern fegyverekben nem lesz hiány. Nemrégiben mi is írtunk róla, hogy csak az Egyesült Államok eddig 17 000 000 000 dollár értékű fegyver- és egyéb adománnyal támogatta Ukrajnát. A Bloomberg hírügynökség szerint pedig az USA kész havi 1,5 milliárddal támogatni Ukrajnát, bár szerintük havi 5 milliárdra lenne szükség.

Szakértők szerint a sár a védőknek jelent előnyt, hisz nekik nem kell előrehaladniuk. Amerikai elemzők szerint délen az oroszok másképp ásták be magukat, mint keleten, így az ukránoknak nagyobb erőre lesz szükségük.

Ben Hodges, az USA európai erőinek korábbi parancsnoka szerint a területek orosz annektálása ukrán szempontból nem változtat semmin, legfeljebb még keményebb és gyorsabb lépésekre motiválja az ukránokat.
Egyértelmű, hogy Ukrajnának szüksége van egy kikötőre az Azovi-tengeren, szüksége van egy kikötőre a Fekete-tengeren, Krímtől keletre, és Herszon egy nagy város, nyilvánvaló, hogy vissza akarják foglalni"

– mondta a Financial Times-nak Bred Sherman szintén demokrata külügyi bizottsági tag. Azért a valósággal való kapcsolatát ő sem vesztette el, hozzátéve, hogy Putyin most több területet birtokol, mint februárban, de szerinte 6-8 hónap múlva sor kerülhet a végső rendezésre. "De addig Ukrajnának még néhány területet vissza kell vennie" – javasolta.

Az irányt tehát Washington megadta, az ukránoknak most már csak végre kell hajtani...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.