2022. szeptember 9., 18:16

Harkiv környékén taktikai sikereket értek el az ukránok

Nemcsak a déli fronton, Herszonnál, hanem északon, az orosz határtól alig 30 kilométerre levő Harkivnál is ellentámadásba lendültek az ukránok.

Rakétatalálat ért egy harkivi lakóházat
Rakétatalálat ért egy harkivi lakóházat
Fotó: Pravgyivosztyi Telegram-csatorna

Hogy a magyar sportkommentátorok egy időben a magyar focira jellemző, népszerű fordulatával éljek, a hreszoni offenzíva "gyenge kezdés után erősen visszaesett". Az amerikai Institute For The Study Of War, amely szinte minden gyeptégláról beszámol, amit az oroszok feladtak, a déli offenzíva kapcsán jelenleg meglehetősen tartózkodóan nyilatkozik, az eseményekről lényegesen több ukrán mint orosz forrást idézve. Az amerikai elemzés teljes terjedelmében itt érhető el.

Harkivnál ennél komolyabb taktikai sikert tudtak felmutatni az ukránok. Amerikai elemzők ukrán forrásokra hivatkozva azt állítják, 50 kilométer mélységben nyomultak be az oroszok által ellenőrzött területre. Ezt az egyéb, elérhető térképek alapján valószínűleg túlbecsülték...

Harkivi front
A harkivi front
Fotó:  understandingwar.org

Ami szeptember 9-én tudható a harkivi régióban zajló harcokról, az nagyjából a következő:

- A francia védelmi minisztérium szerint az északi fronton nincs változás, folytatódnak az orosz támadások.

- Az angol hírszerzési értesülések Balaklia környékén ukrán erők összevonásáról számoltak be.

- Tegnap az oroszok még így nyilatkoztak a Balaklia környéki harcokról: "Balaklia térségében az ukrán fegyveres erők kísérletet tettek arra, hogy elfoglalják a várost, hogy gyűrűbe zárják, de csak annyit értek el, hogy egy kicsit meghajlították a védelmi vonalat, majd ismét visszaszorították őket" - mondta Vitalij Gancsev, Harkiv megye orosz részről kinevezett katonai-polgári közigazgatásának vezetője. Jevgenyij Poddubnij, a VGTRK állami médiaszervezet haditudósítója szintén a Rosszija 24 adásban azt mondta, hogy az ukrán erők, amelyeket Balakliánál és Sevcsenkovénél sikerült megállítani, "jelentős veszteségeket szenvedtek". Mint mondta, a helyzet "rendkívül feszült", de jobb, mint egy nappal korábban.

https://t.me/vorposte/26840
Amerikai páncélozott csapatszállítók Sevcsenkovo alatt

- Ma reggel azonban beismerték, a heves harcok harmadik napjának estéjére az orosz hadsereg és a Nemzeti Gárga egységei a keleti külterületen levő folyosón át elhagyták a várost. A benyomuló ukránok helyi források szerint most orosz útlevéllel rendelkezőkre vadásznak a városban.

https://t.me/vorposte/26854
Ukrán zászló Balaklia központjában

- Az ukrán fegyveres erők megszilárdították a pozícióikat Volovhijban, és folytatták a harcokat a település környékén.

- Sevcsenkovo települést ma reggelre elfoglalták az ukránok, a Wagner-csoport szerint ma ellentámadásra készülnek, ők már csak tudják...

- Folytatódnak a harcok Szenkovo falu környékén is. Ez az Izijumba vezető út ellenőrzése szempontjából fontos.

- Az oroszok tartják a Szavinszkij-Visnyevoje vonalat, az ukrán felderítők azonban már megjelentek az Oskol-víztározó környéki párkányokon. A térségben az izijumi hídfő szempontjából szintén fontos Kupjanszk elfoglalása lehet fontos.

Az oroszok jelenleg a frontvonal stabilizálásában érdekeltek, az ukránok pedig egy offenzíva kifejlesztésében.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.