2022. szeptember 21., 08:17
Frissítve: 04:04

Részleges mozgósítást hirdettek Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz államfő ma reggeli beszédében részleges mozgósítást jelentett be.

Újgyarmatosítók
Vlagyimir Putyin Vlagyivosztokban
Fotó: TASR

Vlagyimir Putyin beszédét Kremlhez közeli sajtóforrások kedd estére várták. A hagyományosan jól értesült orosz Telegram csatornákon az idejét is tudni vélték, valamint, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter is szólni fog Putyin után.

Az amerikaiak már a tegnap esti, a beszéd időpontja körül találgatások idején tudni vélték, hogy Putyin mozgósítást fog bejelenteni.
A beszédet végül ma reggelre halasztották. 

Oroszország szuverenitásának és integritásának védelme érdekében szükségesnek tartom a részleges mozgósítást – indokolta döntését az elnök. 


Csak a jelenleg tartalékos státuszban levő állampolgárokra, és a fegyveres erőknél szolgáló, bizonyos katonai szakterületen jártas állampolgárokra vonatkozik a hadkötelezettség. A sorkatonai szolgálatra behívottak a különleges katonai művelet tapasztalatait figyelembe véve, további kiképzésen vesznek részt, mielőtt az egységükhöz kerülnének"

– mondta Putyin.

A részleges mozgósítást elrendelő parancs
A részleges mozgósítást elrendelő parancs

További fontos részletek Putyin beszédéből:
- A hadiipari, és más, a hadsereg ellátásához kötődő vállalatok anyagi tá,mogatásával kapcsolatos problémákat a kormánynak haladéktalanul meg kell oldani.
- Oroszországot felkérték a donyecki és a luhanszki népszavazások támogatására. Mindent megtesznek a népszavazások biztonságos lebonyolítása érdekében.
- A Nyugat célja, hogy meggyengítse, megossza és elpusztítsa az őszinteség országát.

- A donbászi önkéntesek és milicisták jogi státuszának mindenben meg kell egyeznie a reguláris orosz katonai személyzetével.

- A Nyugat minden határt átlépett, felelőtlen politikusok Ukrajna további fegyverekkel való ellátásáról beszélnek, támadásokat hajtanak végre Oroszország ellen. 

- Kijev már a különleges katonai művelet elején is pozitívan reagált Oroszország javaslataira, de ez nem felelt meg a Nyugatnak, ezért Kijevet a megállapodások akadályozására utasították.

Szergej Markov politológus elemezte, hogyan fog zajlani a mozgósítás Oroszországban.

A rendeletet már aláírták, és ma lép hatályba. Először a tartalékosokat hívják be, illetve azokat, akik fontos katonai szakterületeken rendelkeznek tapasztalatokkal, a rakétatüzéreket, a tüzéreket, a páncélosokat. Ezt követően mozgósíthatják azokat, akik már voltak katonák. Harmadsorban azokat mozgósíthatják, akik eddig nem szolgáltak, de szerepelnek a katonai nyilvántartásban. Ezen csoportok számára valószínűleg le lesz zárva a határ."
https://t.me/izvestia/104609
Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást bejelentő beszéde az Izvesztyija orosz hírportál Telegram csatornáján. A videó megtekintése Telegram alkalmazásban lehetséges.

A részleges mozgósítás alatt a szolgálatból való elbocsátás életkor, egészségi okok, és jogerős szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt merülhet fel – írja az Izvesztyija. 

A kormányzók utasítást kaptak, hogy biztosítsák a mozgosítást a Védelmi Minisztérium által régiónként meghatározott mértékben. 

Oroszország kétségbeesetten igyekezett elkerülni a mozgósítás lehetőségét. Orosz tisztségviselők még a múlt héten is arról beszéltek, hogy nem lesz mozgósítás. A sorokat igyekeztek minden lehetséges módon feltölteni. A háború elején szíriai és közép-afrikai zsoldosokról is érkeztek hírek. A februárban beharangozott 15 ezer szíriai végül nem érkezett meg.

Megerősítették a Wagner katonai magánvállalat sorait is. A zsoldosok megszokott csatornáin intenzív toborzást végeztek. Információink szerint informális csatornákon Szlovákiában is megkeresték azokat, akik már korábban, 2014 óra harcoltak Donbaszban. Átcsoportosították erőik egy részét Szíriából és Maliból is, ahol intenzív a jelenlétük. 

A Wagner-csoporthoz közeli Jevgenyij Prigozsin hónapok óta börtönökben toboroz. Erről a fenti cikkünkbej írtunk korábban. Akik emiatt bírálták, azoknak a Putyin belső köreihez tartozó orosz milliárdos azt üzente, vagy a rabok és zsoldosok, vagy a gyerekeitek, válasszatok. 

A hadiiparban dolgozók jogosultak a hadkötelezettség elhalasztására.

Szergej Sojgu védelmi miniszter is nyilatkozott Vlagyimir Putyin beszédét követően. Fontosabb kijelentéseiből ebben a cikkben írtunk.

Podoljak: Nem Moszkva tervei szerint zajlik a háború

Számítani lehetett arra, hogy Oroszországban mozgósítást fognak elrendelni, és ez az intézkedés azt mutatja, hogy a háború Ukrajnában nem Moszkva tervei szerint zajlik - mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerdán a Reuters hírügynökségnek. A tanácsadó nyilatkozatát az MTI idézi.

Podoljak üzenetében utalt arra, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett részleges mozgósítás nagyon népszerűtlen lesz. Hozzátette azt is, hogy Putyin szerinte igyekszik a Nyugatra hárítani a felelősséget az "indokolatlanul megindított" háború és Oroszország egyre romló gazdasági helyzete miatt.

Vlagyimir Putyin tájékoztatta a Szövetségi Tanácsot a részleges mozgósítás meghirdetéséről szóló döntésről.

A mozgósítottakat ugyanazok a jogok illetik meg, mint a szerződéses állomány tagjait. 

 

 

https://t.me/rian_ru/178631
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.