cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 6., 19:12
Frissítve: máj. 7. 14:13

A franciák már a spájzban vannak

Korábban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök  szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről beszélt. Elhatározását tett is követte: a francia Idegenlégió katonáinak egy kisebb, 100 fős csoportja immár az ukrán 54. független gépesített dandár oldalán harcolnak Szlavjanszknál.

Idegenlégió
Az Idegenlégió 4. ezrede 3. százada 4. szakaszának katonái Auxerre-ben
Fotó: egion-etrangere.com

Macron katonák kiküldéséről szóló, februárban tett kijelentésére többen felkapták a fejüket. Amerikai vagy nyugat-európai katonák Ukrajnába küldése ugyanis bizonyosan az eddig lokális konfliktus eszkalációjához vezethetne, Oroszország nem hagyná válaszreakció nélkül idegen hadseregek részvételét a konfliktusban.

Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk"

- mondta Emmanuel Macron egy, a kijevi vezetés támogatására összehívott konferenciát követően február 27-én, amin mintegy húsz ország képviselői vettek részt.

Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön"

- hangsúlyozta.

Szergej  Lavrov orosz külügyminiszter szerint Macron a NATO-szövetségeseket is szándékosan provokálja a háború retorikával.

Európa teljesen befeküdt az Egyesült Államok alá. Nincs semmiféle függetlenség. Macron összes beszéde az elmúlt években valamiféle stratégiai autonómia megteremtéséről csúfos kudarcnak bizonyult"

– mondta a francia államfő felvetésére reagálva.

Az Asia Times hasábjain Stephen Bryen volt amerikai védelmiminiszter-helyettes arról értekezik, az Idegenlégió katonái már Ukrajnában harcolnak. 2022-ben Franciaországban számos ukrán és orosz volt az Idegenlégióban. Megengedték nekik, hogy elhagyják a légiót, és az ukránok esetében visszatérhessenek Ukrajnába, hogy csatlakozzanak az ukrán erőkhöz. Hogy az oroszok hazamentek-e, arról eltérőek az információk.

Az Idegenlégióba egyébként sok magyar is szolgál, vannak köztük felvidékiek is. Közülük az egyik legismertebb Makky Lajos, aki könyvet is írt a légióbeli éveiről. Tapasztalata akadt bőven, 19 éven át szolgálta a francia trikolórt. A kötetről itt olvashat.

Ludovic Maquet a Ma7 stúdiójában is járt, Hajtman Gábor és Somogyi Szilárd podcastját ide kattintva tudja meghallgatni.

És most vissza a nemzetközi vizekre. A légióban a tisztek franciák, a sorállomány viszont külföldiekből áll.

Emanuel Macron francia elnök hónapok óta azzal fenyegetőzik, hogy francia csapatokat küld Ukrajnába. A lengyel és a balti államok támogatásán kívül alig vagy egyáltalán nem talált támogatást a NATO-országoktól. Állítólag az USA ellenzi, hogy NATO-katonákat küldjenek Ukrajnába"

– írja Bryen.

Nos, az idegenlégiósok kiküldésével a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad. A kiküldött katonák ugyanis a tisztek kivételével nem francia állampolgárok. Franciaország küld ugyan haderőt Ukrajnába, de azok nem a francia hadsereg tagjai.

A volt amerikai védelmiminiszter-helyettes szerint Macron lépése akár páneurópai háborúhoz is vezethet, ezen túl viszont két olvasata is lehet. Macron megtartja a "kemény fickó" imidzsét: megmondta, hogy katonákat fog küldeni Ukrajnába, és meg is csinálta. Erről munkatársunk, Pomichal Krisztián korábban ebben a jegyzetében értekezett.

Ugyanakkor a francia szavazók dühe nem zúdul rá, mivel nem francia katonákat küldött ki.

Másrészt csekély revansot vehet az oroszokon, akik az egykor szebb napokat is látott Wagner-csoporttal behatolt frankofón Afrikába, és kiszorította őket onnan.

A szakértő szerint azonban Macron lépése számos további kérdést is felvet, amelyekre most még nem tudjuk a választ. Hogy reagál a NATO a francia döntésre? Mi történik, ha az oroszok francia csapatokra támadnak Ukrajnán kívül? Ki támogatja Macront ebben a lépésében logisztikailag? Például az idegenlégiós katonák semmiképpen sem mehetnek Ukrajnába anélkül, hogy áthaladnának Lengyelországon. Vajon az oroszok ezt bizonyítéknak tekintik, hogy háborúban állnak Franciaországgal és Lengyelországgal is?

Továbbá, az Oroszországgal szemben barátságtalan lépés hogyan hat majd a globális uránellátásra? Franciaország energiaellátásának 70 százalékát atomerőművek adják. Macronnak abban kell reménykednie, hogy Ukrajnába telepített csapatai nem indítanak el orosz embargót a Franciaországba irányuló eladások tekintetében.

Egyelőre száz tüzért és megfigyelési specialistát küldenek ki, a későbbiekben pedig 1500 idegenlégiós kiküldését tervezik – írja a szerző.

Ukrajnában egyébként a háború kezdete óta harcolnak külföldi katonák, ám ők nem az államukat képviselve, hanem önkéntesként álltak az ukrán zászló alá. Ukrajna már a háború kezdetén létrehozta a saját "idegenlégióját".  Keleti szomszédunk csatamezőin grúz, belarusz és csecsen harcosok is működnek. De van két orosz szabadcsapat, az Orosz Felkelő Hadsereg, és a Szabad Oroszország Légió is. A nyugat-európai és amerikai zsoldosokat általában a Norman Dandár szívja fel.

A francia külügyminisztérium cáfolta az idegenlégiósok kiküldéséről megjelent állításokat. Az X-en közzétett nyilatkozatukban azt írják, Stephen Bryen állítása dezinformáció. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.