2022. június 24., 15:56

Megkezdődött az aratás - és drágább lesz az élet

Beérett az "élet" -  a gabona, kedvez az idő az aratásra, amit ki is használnak a mezőgazdasági vállalatok és a gazdák. Vajon jobban díjazzák majd a munkájukat, jobban ki tudnak jönni az eladott termés árából a jelenlegi és a későbbi időkre is előrejelzett rohamos drágulás idején?

aratás
Fotó: TASR
Aratás a Csallóközben - a dunaszerdahelyi határban

Akik többet utaznak, már találkozhatnak a forgalmat fönntartó nagy mezőgazdasági gépekkel, láthatnak aratógépeket porfelhőben a gabonaföldeken vagy már tarlót és sorakozó szalmabálákat.

Nálunk, a Felvidéken hagyományosan a Felső-Csallóközben kezdődött meg az aratás, de már néhány napja ott sorakoznak a bálák Mátyusföldön, Deáki meg Pered között is, hiszen az ottani határ is híresen meleg és száraz.

Ha itt végeztek, mennek tovább a gépek keletebbre meg északabbra.

Vajon milyen lesz az idei termés, a hektárhozam? Megtérülnek legalább a ráfordítások?

Tudvalevőleg a mezőgazdasági termények és termékek árai és az ott dolgozók jövedelmei a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Javulhat vajon valami a jelenlegi helyzetben, amikor az orosz-ukrán háború miatt is romlanak a gabonabetakarítás és a szállítás és eladás körülményei, amikor rohamosan emelkednek az energia- és üzemanyagárak és az infláció miatt havonta körülbelül 10 %-kal kevesebbet ér a pénzünk és kevesebb kerül a bevásárlótáskába?

A munkát mindenképpen el kell végezni, ha nem is fizetik meg: ez becsület dolga volt régebben. Nem lehetett veszni hagyni a termést, az életet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.