2023. február 23., 12:53

Leoltották a ketreces baromfitartást betiltani akaró képviselőt

A tojótyúkok ketreces tartásának betiltására irányuló kezdeményezés populista és megvalósíthatatlan.

tojás tojástartó tojástermelés
Fotó: Pixabay

Ezt Jarmila Halgašová, az SaS parlamenti képviselője jelentette ki, Tomáš Šudík független (korábban OĽaNO) képviselő javaslatára reagálva.

A honatya azt indítványozta, tiltsák be a "kalitkás" tenyészeteket. Ennek végrehajtását öt éven belül szorgalmazta. A témáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az ilyen javaslatok, amelyek jelentős negatív hatással bírnak a vállalkozókra és az államháztartásra, nem származhatnak a képviselői padsorokból. A baromfitenyésztők 75 millió euróból tudnák teljesen átalakítani a tenyészeteket"

– mondta a képviselő, aki azt is nehezményezte, hogy a képviselői indítvány a rendes törvényhozási eljárást, és a tenyésztőkkel való konzultációt is mellőzte.

Halgašová elmondta, az SaS nem ellenzi a baromfitenyésztésről szóló vitát, de akkor minden szükséges adatot, és egészségi kockázatot szerepeltessenek a vitában, és beszéljenek a tenyésztők kompenzációjáról.

Halgašová szerint az ilyen intézkedés nemcsak a termelőket sújtaná, hanem a fogyasztókat is. Azok a tenyészetek ugyanis, amelyek nem tudnák vállalni a magasabb átalakítással járó költségeket, megszűnnének, így a tojásból hiány alakulna ki, növelve a fogyasztói árakat.

A témával korábban Agroinform mezőgazdasági szakportál is foglalkozott. Molnár Györgyi a Tojásszövetség főtitkára a portálnak elmondta:

Tulajdonképpen a tanyán kapirgáló tyúk élete az, ami ideálisnak nevezhető. De abban a rendszerben nem lehet annyi tojást előállítani, amennyire szükség van. El kellene fogadni, hogy az emberek nagy része nem akar tyúkot tartani, nincsenek már azok a nagymamák, akik az egész családot ellátják tojással. De tovább megyek: amennyiben csak az un. „háztáji" vagy teljesen szabadtartású termelésre állna át a világ, télen nem lenne friss tojás. Ha nincs fényprogram, vagy nyári naphosszúság, akkor nincs tojástermelés. Nem sok választási lehetőség marad."

Összességében állat-egészségügyi, humán-egészségügyi, környezetvédelmi szempontból, nem beszélve az árakról, sokkal kedvezőbb a ketreces tartás. Az árak, technológiától függően, körülbelül 2-4 szeresére ugranának, ha általános irányelvvé válna a ketreces tartás kivezetése.

A főtitkár szerint nem elég az állatjóléti szempontokat vizsgálni, hanem az élelmezésbiztonsági vetületeket is figyelembe kell venni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.